Spausdinti

Pasakysiu taip: kol šitas reikalas buvo kepamas mano virtuvėje, tai reikėjo labai stipriai valdytis, beveik iki tokio lygio, kad vos ne prisirišti prie laiptų turėklų, nes rankos pačios tiesėsi iš lėkštės pagriebti po kąsnelį, po gabalėlį tai cukinijos, tai paprikos gabaliuko…

Ir tik nesiraukykite, kad aliejuje virta – jei tinkamai išvirta, tai to aliejaus visai mažai, bet va traškumo ir skanumo tai niekas kitas tiek neduos. Vis dar prisimenu, kai kulinarijos mokykloje Londone antro trimestro egzamino metu gaminom būtent kalmarų tempurą, nes taip testuojama visa plejada sugebėjimų. Svarbiausi iš jų – organizaciniai, nes viską reikia daryti greitai ir organizuotai, o veikia čia labai daug kintamųjų, vienas svarbiausių – tinkamo kaitrumo aliejus. Daržoves naudokite kokias tik norite, bet populiariausios mano puode yra brokoliai, cukinijos ir paprikos. Viskas turi būti supjaustyta dviejų, maksimum trijų kąsnių dydžio gabaliukais, tikrai nevirkite visos cukinijos. Ir dar svarbu, kad daržovės liktų traškios.

Dabar apie šio patiekalo kilmę. Tempura – tai klasikinis japoniškas patiekalas, kurio surastumėte daugumoje populiariųjų japoniškų ir azijietiškų restoranų. Tempurą lydintis padažas paprastas – tiesiog soja su citrinos ar laimo sultimis, pagardinta čili pipirais ar kalendra. Tešla turi būti gana skysta. Ją dažniausiai rekomenduojama gaminti su itin šaltu ir pageidautina gazuotu vandeniu, nes tie burbuliukai prisideda prie tešlos purumo ir traškumo. Mano draugas „Vytautas“ su savo raumeningais burbulais čia labai gerai suveikė – tik svarbu, kad tikrai šaltas būtų.

Aliejaus kaitiname mažiausiai litrą, geriausiai rinktis saulėgrąžų ar rapsų. Puodas turi būti erdvus. Dar pasiruoškite platų kiaurasamtį ir popierinių rankšluosčių, nes viską reikės daryti greitai. Tik neperkaitinkite aliejaus – tai pavojinga. Patikrinsite aliejaus kaitrumą įmesdami baltos duonos gabaliuką, jis, kol suskaičiuosite iki dvidešimt, turi lengvai paruduoti. Dar atkreipkite dėmesį, kad įmetus duoną aliejus aplinkui turi garbanotis, bet ne šnypšti kaip išprotėjęs.

Daržoves susipjaustykite iš anksto. Svarbu, kad jos būtų sausos, nes kitaip tešla neprilips, o tiesiog nuslys, dar galite daržoves pašlakstyti krakmolu. Na atrodo viskas. Šiaip tai dar svarbu įjungti gartraukį ar atidaryti langus, kad gerai vėdintųsi ir pirmyn – daržovių puota prasideda!

 

 

Daržovių tempura

0
komentarai
14
Porcijos
6 asm.

Reikės:

100 g miltų
1 kupino šaukšto krakmolo
220 ml labai šalto mineralinio vandens „Vytautas“
maždaug 1 litro saulėgrąžų ar rapsų aliejaus
daržovių: cukinijos, paprikos, brokolių ar kitų
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

1

Sumaišome miltus su šaukštu krakmolo.

2

Į tešlą pilam labai šaltą „Vytautą“. Tešlos nepermaišom, gali ji būti ir su gabaliukais.

3

Į vos tik sumaišytą tešlą nardinam daržoves ir dedam jas į jau įkaitintą aliejų. Daržovės būtinai turi būti sausos, nes kitaip neprilips tešla, galima jas lengvai pabarstyti krakmolu.

Reklama
41011
Ingredientai
Alternatyva

Variacija: labai lietuviška tempura – į tešlą reikia įmaišyti smulkiausiai supjaustytų krapų ir maltų juodųjų pipirų.

Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai
  1. Esu vegetarė, tad daržovės mano varikliukas, kartais pritrūksta idėjų ir receptų. Visada norėjau pabandyti tempuros gamintos namuose, tačiau po vieno bandymo, toks noras ilgai nebekilo. Praėjo keletas metų ir galvoju gal reikėtų pabandyti dar 🙂 taigi, be galo nudžiugau radusi jūsų receptą, nustebino kad reikia gazuoto vandens, bet klausimėlis: kiek laiko kepate aliejuje? kaip palaikyt aliejaus tinkamą temperatūrą (užtenka virti ant mažos ugnies, ar reikia didinti mažinti ar puodą kilnoti? :)) aš virtuvėje labiau patyrusi su troškinimu, o ne kepimu, tad man tokie dalykai kelia baimę :)) ir dar: išimate tiesiai į kiaurasamtį ar kaip..? 🙂
    labai ačiū!
    p.s. jūs tikrai nuostabi!

  2. Ar tinka tempūra śaltiems užkandžiams,kažkaip visur rašoma patiekti šiltą,norėčiau žuvytes gabaliukus išsikepti ryte,o patiekti tik vakare,ar taip tinka šitai tešlai?

Rašyti komentarą