Užkandžių gausybė, trys skirtingi skoniai kilmės iš skirtingų kampelių, šalia daržovių ir duonos, džiūvėsėlių – ir jūsų draugai pamaitinti. Iš tiesų, tai čia pamėginau, kad vienas dalykas būtų gaivus ir aštrus – tai avokado ir čili pagardas – ala gvakamolė, kitas, kad būtų sotus ir turtingas – tai baltųjų pupelių ir tuno paštetas su keptom paprikom, o trečiasis – kitoks, nes gerai ant atviros ugnies padegintas baklažanas įgauna ypatingo rūkyto skonio.
Aš savo vietinėje rytietiškų dalykų parduotuvėje visada perku jų humusa, baba ganuš, ir didžiausius pundus kalendros. Aišku, kartais ir pati pasigaminu, kai laukiu ypatingų svečių. Svarbiausia yra apsvilinti baklažanui šonus, o paskui jau tik iškepti ir sumaišyti su papildomais dalykais tereikia.
Trys draugai: baklažano, tuno ir pupelių bei avokado pagardai

Gvakamolei:
Baba ganuš padažui:
Tuno, pupelių ir paprikų paštetui:
Gaminimas
Ruošiame gvakamolę
Avokadą supjaustyti smulkiais gabaliukais. Žinoma, jei norite, galite sutrinti, bet man šiuo atveju, kadangi jis bus su pomidorais ir čili, norisi rupesnio rezultato.
Supjaustytą avokadą pašlakstyti žaliosios citrinos arba paprastos citrinos sultimis.
Čili pipirą supjaustyti smulkiai, taip pat smulkiai supjaustyti pomidorą ir viską sumaišyti su avokadu.
Pasūdyti, paragauti, ar netrūksta rūgštumo. Pabaigai – smulkiai supjaustyti kalendros lapeliai.
Tada nulupti odą, o minkštimą sutrinti ir sumaišyti su jogurtu , granatų sirupu (tahini pasta, jei turite) ir įberti druskos tiek, kiek jums atrodo, kad reikia.
Ruošiame Baba ganuš
Ant atviros viryklės ugnies iš visų pusių pasvilinti baklažano odą, bet tai daryti reikia atsargiai ir nenusideginti. (Galite ir nesvilinti jo, o tiesiog iškepti. Tada, tiesa, nebus to šiam reikalui būdingo rūkyto skonio.)
Apskrudintą baklažaną maždaug 30-40 min. – į karštą orkaitę 200 C kol suminkštės.
Ruošiame tuno, pupelių ir paprikų paštetą
Tuną, pupeles ir marinuotas paprika sudėkite į maisto kombainą, smulkintuvą ir sutrinkite iki košelės rupios, įberkite kumino, įspauskite citrinos sulčių.
Visus šiuos pagardus valgykite su įvairia duona, džiūvėsėliais ir daržovių lazdelėmis.
Hmmm… vakar pasigaminau užtepą su keptom paprikom ir tunu, bet man labai trūko kažkokio cinkelio ir niekaip nesuprantu kokio…
Hmmm… vakar pasigaminau užtepą su keptom paprikom ir tunu, bet man labai trūko kažkokio cinkelio ir niekaip nesuprantu kokio…
Man igri šio bei to trūko šiam pagardui. Viską išsprendėm pridėję papildomai sviežių svogūnų ir majonezo..
o mes cesnako ir pipiru pridejom.
Miela Beata, kreipiuosi patarimo. Jūsų baklažanų gėris yra labai artimas vienam mano dievinamam iranietiškam pagardui, kurio esmė yra pasvilintas, parūkytas baklažanas. Atsikrausčiau į namus, kuriuose nėra atviros ugnies (keramikinė plytelė). Galvoju apsivilinti tą baklažaną virtuvės deglu (torch), kuris naudojamas creme brulee ir panašiems dalykams (tikiuosi supratot ką turiu omeny :)). Taigi, kaip atlikti šitą procedūrą? Kiek laiko odą svilinti, ilgai-trumpai, ar kišti apsvilintą baklažaną su odele, ar ją pirma nulupti, ir tada kišti į orkaitę tolimesniam paruošimui? Baklažaną visada kepiau ant keptuvės, bet jis prisigeria labai daug aliejaus, norėčiau paruošti jį orkaitėje. Gal geriau būtų kepimo maišelis, ir baklažaną tik aptepti aliejumi? Bijau kad jis sudžius orkaitėje :). Lauksiu Jūsų patarimų, iš anksto dėkoju!!
Norėjau paklausti, kaip šie pagardai pasiduoda šaldymui? Ar atlaidinus skonis ir tekstūra ok?