Visada labai džiaugiuos, kai pavyksta ką nors skanaus atrasti. Tai, kai draugė davė maišelį meškinio česnako (tokia žolė auganti miške pilna vitaminų ir skanumo – skonis kažkur tarp laiškinio svogūno su česnako prieskoniu), spintelėje konservuotas tunas budėjo, o ANIRA atsiuntė dėžę skaniausių dideliausių alyvuogių dovanų, supratau – progos pagaminti kažką naujo tikrai nepraleisiu.
Aišku visada galima tiesiog skaniai pasimarinuoti alyvuogių, tą paprastai ir mėgstu daryti su ANIRA alyvuogėmis, nes jų toj skardinėje tikrai daug, ir jos tokios didelės mėsingos. Bet šįkart ne tik marinavau, bet ir greitą tuno ir alyvuogių tartą sukonstravau. Tešlą padariau labai trapią, bet daug greičiau pagaminama nei tradicinė sviestinė ir nei kočiot nereikėjo, nei kepti įtiesus balastą. Viskas super paprasta, greitai ir skanu. ANIRA alyvuogės taip pat puikiai tiko, čia toks labai geras subalansuotas ir turtingas skonis. Beje, jei neturit meškinio česnako, dėkite špinatus ar lengvai pakepintą cukiniją.
Tuno ir alyvuogių tartas

Tešlai:
Įdarui:
Gaminimas
miltus tiesiog sumaišom dubeny, įberiam druskos, įpilam aliejaus ir viską suminkom. Nebus lengvai minkoma tešla, nes aš nepyliau jokio papildomo skysčio, bet ir kočiot nereikės. Jei tešla bus labai sausa ir byrės kaip trupiniai – įlašinkite keletą lašelių vandens, bet lašelių! Tada spaudžiam tešlą į tarto kepimo formos dugną, gali būti ir kokia nors skarda su keletos cm aukščio kraštais.
Šaunam kepimo formą su išguldyta tešla 15 min į orkaitę (180 C), kol ji paruduos. Per tą laiką nuplaunam žalumynus, jei ne meškinis česnakas, tiks ir špinatai/ Suverčiam žalumą į keptuvę su sviestu, pakepam, kad suvystų. ANIRA alyvuoges supjaustom, atidarom tuno skardinę (gali būti aliejuje, gali būti savo sultyse). Aš tuną paskaninau truputį čili prieskoniais, jus galite irgi, jei norite.

Kiaušinius suplakam su 200 ml pieno, įberiam truputį druskos. Išdėliojam tuną, alyvuoges, žalumynus apkepusioje tarto formoje ir pabaigoje užpilam kiaušinio plakiniu. Man patogiau tarto formą padėt ant skardelės ir tada viską šaut į orkaitę. Sumažinam kaitrą iki 160 C ir kepam apie 30 min, kol kiaušinis sutvirtės.

Va taip ir atidarykite pikniko sezoną. O jei pasidarysite stiklainį marinuotų ANIRA alyvuogių ir išsinešite į žygį su skania duona ir pomidorais – oi nesigailėsite.
Kuo galima pakeisti tuną?
Gal galite pasakyti skardos matmenis? 🙂
Vyras klausė, o gal sūrio būtu galima kur įterpti?
Iškepiau pagrindą pagal šį receptą, jis sueižėjo ir sutrupėjo. Išmečiau jį nusivylusi, perdariau pagrindą pagal kitą receptą iš naujo su kiaušiniu. Toliau jau dariau pagal šį Beatos receptą ir gavosi labai labai skanus tartas, skoniai puikiai dera, gyrė visi. Deja, pagrindas tai nevykęs aprašytas, taupant laiką jo susigaišta žymiai daugiau- juk teko perdarinėti, tad geriau iškart daryt normalų pagrindą, ne šį.
Erika, o koki pagrinda Jus darete, gal galite parasyti?
Dariau pagrindą pagal šį receptą:
Bazinis tartos pagrindas
Ingredientai:
200 g miltų (dėjau 100g kvietinių ir 100g rupių avižinių);
žiupsnis druskos;
90 g labai šalto sviesto, supjaustyto kubeliais;
1 kiaušinis, lengvai suplaktas;
20 ml (šaukštas su trupučiu) ledinio vandens.
Toliau vadovavausi šiomis instrukcijomis:
1. Dubenyje sumaišykite miltus ir druską, tada sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą. Pirštų gabaliukais trinkite sviestą su miltais, kol gausite drėgnus trupinius (tik ne pernelyg ilgai, kad sviestas nepradėtų tirpti). Įmaišykite kiaušinį, tada ledinį vandenį ir greitai išminkykite tešlą (visą šį darbą galite padaryti ir elektriniu maišytuvu).
2. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve atvėsti mažiausiai 1 val. (dar geriau – per naktį).
3. Ant miltuoto darbastalio iškočiokite tešlą (didesniu diametru nei jūsų kepimo skarda, kad būtų kur užlenkti kraštelius), subadykite šakute visą paviršių, tada perkelkite į šiek tiek riebalais pateptą kepimo skardą, užlenkite kraštelius. Vėl palikite šaldytuve tešlą atšalti apie 30 min.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 160C laipsnių temperatūros. Tešlos pagrindą uždenkite pergamentiniu popieriumi ir ant jos išberkite pupų (arba kokių kitų kruopų, kad savo svoriu neleistų kepiniui pakilti). Kepkite 30 minučių, tada nuimkite popierių bei pupas ir apkepkite pagrindą dar 3 minutes.
Na pabandziau ir as tai nusivyliau, pada ismeciau nesigavo tai padariau kaip komentaruose mergina parase tai gavos. Bet siaip skoniu nesuzaveta