Baltymų, sotumo ir skonio pilniems pusryčiams siūlau pasigaminti turkiškus kiaušinius – Çılbır. Su graikišku jogurtu, lydytu prieskoniuotu sviestu, žalumynais bei marinuotomis Chalapos paprikomis – tikrai patiks visiems, kuriems rūpi, kiek baltymų suvartoja per dieną.
Turkiški kiaušiniai
Reikės:
Gaminimas
Keptuvėlėje išlydome sviestą su maltu kuminu ir paprikų milteliais. Nuimame nuo kaitros pradėjus burbuliuoti ir trumpam atidedame į šalį.
Maisto smulkintuvu susmulkiname svogūnų laiškus, marinuotas Chalapas, petražoles, krapus ir citrinų sultis. Įpilame alyvuogių aliejaus, beriame žiupsnį druskos ir darkart viską išsukame.
Gaminame jogurtinį padažą, ant kurio tupdysime kiaušinius. Į jogurtą smulkiai įtarkuojame česnako skiltelę, įspaudžiame citrinos sulčių.
Plačiame puode užkaitiname vandenį beveik iki virimo – šis neturi intensyviai burbuliuoti. Vandenyje šaukštu padarome sūkurį. Į nedidelį puodelį įmušame kiaušinį ir jį atsargiai įleidžiame į to sūkurio vidurį. Jo dėka kiaušinio baltymas turėtų dailiai tvarkingai apsisukti aplink trynį. Taip sudedame virti visus kiaušinius. Beveik verdančiame (bet ne kunkuliuojančiame) vandenyje verdame apie 2-3 minutes.
Serviruojame. Į dubenėlį dedame kelis dosnius šaukštus jogurto padažo. Ant viršaus padėliojame pjaustytų šviežių agurkų ir ridikėlių. Tada kiaurasamčiu iš vandens ištraukiame kiaušinius ir juos patupdome ant viršaus. Galiausiai ant viršaus pilame kelis šaukštus prieskoniuoto lydyto sviesto ir pikantiško žaliojo padažėlio. Patiekiame su minkšta kvietine duona.