Jei jau reikia pamaitinti minią, tai be duonos neapsieisi, ir tada kas? Viena ar dvi užtepėlės ir gardi duona ar lazdelės, krekeriai ir kalnas daržovių – visi sotūs ir laimingi.
Šabalbonų užtepėlė smagiai ryškios spalvos ir tvirto stoto, kažkiek net primena humusą, mat abi pagamintos iš ankštinių
Rikota su artišokais ir pestu – tikras itališkų skonių šokis, nuostabiai švelnios tekstūros užtepėlė. Ja pagardintas bet koks sumuštinis bus skanesnis bent dešimt kartų.
Varškės sūrio su kmynais užtepėlė maloniai nustebins visus lietuviškų skonių gerbėjus – čia puikiai dera sūrumas, kmynai ir skystas medus su uogomis.
Vasariškos užtepėlės: šabalbonų, rikotos su artišokais ir varškės sūrio saldžioji
Šabalbonų užtepėlei:
Rikotos užtepėlei su artišokais:
Saldi varškės sūrio užtepėlei:
Gaminimas
Šabalbonų (pupelių) užtepėlė:
Išaižytas pupas išverdame gausiai pasūdytame vandenyje, kol viduje taps minkštos – apie 10 minučių. Sūrų vandenį nupilame, perliejame šaltu vandeniu, kad atvėstų, ir imamės darbo – kiekvieną pupelę išlukštename iš kieto luobo.
Tokius šabalbonus suberiame į elektrinio trintuvo indą kartu su visais likusiais produktais ir mažesniu kiekiu alyvuogių aliejaus. Triname, kol taps pastos konsistencijos. Paragaujame, ar patinka skonis ir tekstūra. Jei norisi glotnesnės užtepėlės, įpilame dar aliejaus ar citrinų sulčių ir sutriname.
Rikotos užtepėlė su artišokais:
Elektrinio trintuvo inde iki pastos konsistencijos sutriname visus produktus, išskyrus paskutiniuosius du. Užtepėlę serviruojame lėkštėje, pagardinę aitriųjų paprikų skiedrelėmis ir kepintomis kedrinėmis pinijomis.
Saldi varškės sūrio užtepėlė:
Elektriniu trintuvu varškės sūrį sutriname su grietine, žiupsniu druskos ir 1 šaukštu medaus. Užtepėlę serviruojame lėkštėje pagardinę medumi, braškėmis ir kanapių branduoliais.