Visi mėgsta makaronus su populiariausiu pasaulyje itališku mėsos Bolonijos padažu. Savo laidoje rodžiau kaip pagaminti labai panašų padažą, tik BE mėsos. Pastarasis su daug grybų ir lęšių, nes jei mėsos nevalgome, turėtume naudoti ankštines daržoves, kad užtektų ir sotumo, ir jaukumo. Dar sojos padažas gelmės suteikia, ir balzaminis actas saldumo ir rūgštelės. Šį padažą galima valgyti ne tik su makaronais, bet ir grikiais ar keptomis daržovėmis, net keptu kiaušiniu. Tobulas, jaukus ir sodrus rudeniškas receptas.
Vegetariškas Bolonijos padažas
Reikės:
Gaminimas
Įkaitiname keptuvėje šlakelį aliejaus. Per kelis kartus, dalimis apkepiname supjaustytus grybus, kol šie apskrus. Smulkiai supjaustome svogūną, porą, morkas, ir salierų stiebus ir viską apkepame. Pabaigoje į keptuvę įtarkuojame česnako skilteles, sudedame prieskonines žoleles ir viską dar pakepame maišydami, kad česnakai nesudegtų. Apkepusias daržoves ir grybus perkeliame į puodą, kuriame troškinsime.
Žaliuosius lęšius trumpai apverdame atskirame puode vandenyje su keliais lauro lapeliais, kol lęšiai suminkštės.
Į puodą su daržovėmis supilame sultinį, beriame išvirusius žaliuosius lęšius ir uždengę puodą patroškiname apie 10 minuičų.
Į puodą beriame raudonuosius lęšius, supilame konservuotus pomidorus ir šlakelį sultinio ar vandens, kad nepritrūktų drėgmės. Dar į puodą pilame sojų padažo, beriame druskos ir pipirų. Leidžiame pasitroškinti apie 15 minučių.
Padažui išsitroškinus į puodą įpilame balzaminio acto, paragaujame, ar nieko netrūksta. Prieš patiekdami gardiname kapotomis žolelėmis.