Jei Kalėdos – daugiau namiškių šventė, tai dienos aplink Naujuosius metus gausios draugų, kaimynų ir kolegų susibėgimų. Smagu pasivaišinti, bet mišrainės ir kepti paukščiai jau tapę tokia kasdienybe… Norisi ko nors kitokio – lengvesnio skrandžiui, nesudėtingo pagaminti ir lengvai transportuojamo.
Šios įvairių skonių ir spalvų pilnos kukurūzų geldelės kaip tik tokiems atvejams. Išsirenkate mėgstamus įdarus ir nusiperkate traškių „Santa Maria“ kukurūzų geldelių. Jos pagamintos be jokių konservantų, vien iš kukurūzų miltų, druskos ir saulėgrąžų aliejaus. Į savo glėbį šios geldelės maloniai priims ir daržoves, ir maltą mėsą, vištieną ar krevetes.
Gaminame apkeptas kukurūzų geldelės su daržovėmis
1. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių. Nedideliais kubeliais supjaustome šviežias daržoves ir apkepame jas keptuvėje aliejuje, pagardiname druska ir juodaisiais pipirais.
2. Susmulkiname alyvuoges ir saulėje džiovintus pomidorus. Dubenyje išplakame kiaušinius su pienu, trupučiu druskos ir pipirų bei didžiąja dalimi tarkuoto sūrio.
3. „Santa Maria“ kukurūzų geldeles dėliojame ant kepimo skardos, į jas įdedame po šaukštą keptų daržovių, truputį alyvuogių ir pomidorų, viską užpilame kiaušinių plakiniu. Pabaigoje pabarstome likusiu tarkuotu sūriu.
4. Kepame apie 15 minučių, kol kiaušinio plakinys iškeps ir sutvirtės. Mėgstantiesiems aštriau patiekiame su konservuotomis Chalapos paprikomis.
Kukurūzų geldelės su kepta vištiena, gvakamole ir aštriu ananasų padažu
Reikės:
300 g vištų šlaunelių mėsos be kaulo
50–80 ml apelsinų arba mandarinų sulčių
2 šaukštų rudojo cukraus
2 šaukštų sojų padažo
2 cm gabalėlio imbiero šaknies
2 česnako skiltelių
1 šaukšto pomidorų arba berbekiu padažo
druskos
aliejaus
1 pakuotės „Santa Maria“ kukurūzų geldelių
Ananasų padažui:
300 g ananasų
1–2 aitriųjų paprikų
1 nedidelio rausvojo svogūno
1–2 žaliųjų citrinų sulčių
saujos kalendrų lapelių
druskos
juodųjų pipirų
žiupsnio malto kumino
Gvakamolei:
2 avokadų
100 g mažų pomidoriukų
1 nedidelio rausvojo svogūno
1–2 žaliųjų citrinų sulčių
saujos kalendrų lapelių
1–2 šaukštų konservuotų Chalapos paprikų
druskos
juodųjų pipirų
žiupsnio malto kumino
1. Inde, kuriame marinuosime mėsą, sumaišome visus ingredientus, įtarkuojame česnako skilteles ir imbierą. Sudedame mėsą, įtriname ją marinatu ir paliekame bent porą valandų marinuotis šaltai.
2. Padažui visus ingredientus supjaustome smulkiais kubeliais, pagardiname prieskoniais, įspaudžiame žaliųjų citrinų sulčių, išmaišome ir paliekame, kol prireiks. Kalendrų lapelius įmaišome prieš patiekdami.
3. Gvakamolei avokadus sutriname šakute, sudedame smulkintus svogūnus, Chalapos paprikas bei prieskonius, įspaudžiame žaliųjų citrinų sulčių ir išmaišome. Kalendrų lapelius ir smulkintus pomidoriukus įmaišome prieš patiekdami.
4. Kepame vištieną: popieriniu rankšluosčiu kiek įmanoma nuo mėsos nuvalome marinatą ir patepame lašeliu aliejaus. Kepame įkaitintoje grilio keptuvėje apie 7 minutes kiekvieną pusę arba kol mėsa visiškai iškeps.
5. Į „Santa Maria“ kukurūzų geldeles dėliojame juostelėmis supjaustytą keptą vištieną, po šaukštelį padažo. Gardiname gvakamole.
Kukurūzų geldelės su malta jautiena
Reikės:
400 g maltos jautienos
2 šaukštelių „Santa Maria“ prieskonių mišinio „Taco Spice Mix“
4 šaukštų „Santa Maria“ padažo „Chunky Salsa“
½ raudonos paprikos
druskos
juodųjų pipirų
aliejaus
1 pakuotės „Santa Maria“ kukurūzų geldelių
Patiekti:
½ smulkinto svogūno
„Santa Maria“ padažo „Chunky Salsa“
½ smulkintos traškiosios gūžinės salotos
1. Gerai įkaitintoje keptuvėje aliejuje apkepame maltą jautieną, kol dalis gabalėlių apskrus, o mėsa visiškai iškeps. Suberiame „Santa Maria“ prieskonių mišinį, druską ir gerai išmaišome. Išimame mėsą į lėkštę, įdedame „Santa Maria“ padažo „Chunky Salsa“ ir išmaišę laikome šiltai, kol prireiks.
2. Toje pačioje keptuvėje apkepame supjaustytą papriką, kol ši suminkštės, bet nepraras viso traškumo.
3. Į „Santa Maria“ kukurūzų geldeles dėliojame po šaukštą maltos mėsos, truputį paprikos. Mėgaujamės su smulkintais svogūnais, traškiosiomis salotomis ir „Santa Maria“ padažu „Chunky Salsa“.