Klasikinis žvėrienos paruošimo būdas, kad mėsa išeitų sultinga, minkšta ir aromatinga. Kadagių aromatas subtiliai primena mišką, o juodųjų serbentų ir daržovių padažas patiekalą pastiprina saldžiarūgštėmis natomis. Jei visada rinkdavotės saugesnį variantą „žvirblis rankoje“, tai dabar tinkamiausias metas ir briedį (elnią) iš girios suvaldyti.
Vyne marinuotas elnienos kumpis su serbentų padažu
Mėsos kepsniui:
Padažui:
Gaminimas
Elnienos kumpį nuplauname, nusausiname, įdedame į gilų indą.
Visus marinatui skirtus produktus sumaišome ir užpilame juo mėsą. Paliekame šaldytuve mažiausiai vienai parai, o geriausia dviem.
Įjungiame orkaitę – temperatūra 200 °C.
Marinuotą elnieną nusausiname. Keptuvėje stipriai įkaitiname sviestą ir trumpai apkepame mėsą, būtinai iš visų pusių.
Apkeptą mėsą perkeliame į kepimo formą ir kepame įkaitintoje orkaitėje 40 minučių. Ištraukę mėsą suvyniojame į foliją ir palaikome joje 10–15 minučių.
Į keptuvę, kurioje kepė elniena, sudedame šiek tiek pasmulkintas daržoves. Apkepame jas, kol švelniai apskrus.
Supilame vyną ir gariname jį ant stiprios ugnies 1–2 minutes, tada supilame sultinį, uždengiame ir troškiname daržoves, kol jos visiškai suminkštės.
Daržoves sutriname maisto smulkintuvu ir pertriname per sietelį, kad neliktų stambių gabaliukų.
Daržovių tyrelę supilame puodelį, įdedame serbentų ir ant labai mažos ugnies pakaitiname 10–15 minučių. Pagardiname druska ir pipirais.
Elnieną supjaustome riekelėmis ir patiekiame su padažu.