Šiupinys yra tradicinis Užgavėnių patiekalas iš Žemaitijos. Seniau vietoj kiaulienos šoninės dėdavo kiaulės kojeles, riebią mėsą nuo kiaulės galvos ir būtinai kiaulės uodegas į šiupinį įsmeigdavo. „Keliauk ir ragauk. Lietuva” laidos kulinarijos paveldo ekspertė Nijolė Marcinkevičienė sako, kad visos mergelės dėl anų uodegų konkuruodavo, nes kuri suvalgydavo, tai tais metais ištekėdavo. Tai jei norite, galite kiaulės uodegą išsivirti, bet šiaip, galite naudoti tiesiog riebesnę, jums patinkančią kiaulienos dalį. Šį receptą mums papasakojo Daiva Vaškienė iš Plokščių kaimo, Plungės rajono.
Žemaitiškas šiupinys
Reikės:
Gaminimas
Kruopas, žirnius, pupeles užmerkiame iš anksto.
Šoninę supjaustome gabaliukais, svogūnus supjaustome žiedais ir pakepiname kartu ant žemos kaitros.
Užkaičiame puodą su 2 – 2,5 l vandens, suverčiame kruopas, sudedame ir pakepintą šoninę su svogūnais. Išmaišome ir paliekame virti.
Morkas sutarkuojame burokine tarka ir pakepiname keptuvėje. Dabar jau galima dėti ir bulvių (penketą, ir jas supjaustyti didesniais kubeliais).
Viską sudedame į puodą ir verdame tol, kol visi produktai išvirs. Skanaujame su rūgusiu pienu ar kefyru.
Visą laidą, kurioje šį šiupinį Platelių dvaro sodyboje ragavau ir dar vienintelę tokią Užgavėnių kaukių ekspoziciją pamačiau, galite pažiūrėti lnkgo svetainėje štai čia.
Ši laida yra projekto „Lietuvos gamtos ir kultūros paveldo objektų (išteklių) pristatymas vietinio turizmo rinkoje“ (Nr. 05.4.1-LVPA-V-812-01-0003) dalis. Laidą inicijuoja Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos, ji nansuojama pagal 2014–2020m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą iš Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.
aprašyme minimos bulvės, o recepte nėra. Kiek jų reikėtų?
LABA DIENA,GERB.BEATA,MIELA IR NAUDINGA STEBETI IR PASINAUDOTI JUSU RECEPTAIS,TIK …ATLEISKITE,UZ PASTABA, KODEL JUS NERYSITE JOKIOS KEPURAITES AR SKARELES,JUK MAISTO GAMINIMAS IR HIGIENA NEATSKIRIAMI PAGARBIAI DANGUOLE,SEKMES JUMS VISUR IR VISADA