Algis ir Vitalija iš Zervynų kugelį kepa krosnyje, bet pavyks ir orkaitėje, tik reikės didelio puodo ar kitokio kepimo indo storomis sienomis. Ypatingai tinka senoviniai ketiniai kepimo indai.
Patiekite su grietine arba su šoninės, svogūnų ir grietinės padažu.
Zervynų kugelis
Reikės:
Gaminimas
Kepam kugelį:
Bulves ir svogūną smulkiai sutarkuojame. Jei jos labai vandeningos, švelniai nusunkiame per marlę, bet per daug nenusausiname. Svarbu, kad netelkšotų „balos“, bet bulvių tarkiai turi būti skystesnės košės konsistencijos, o ne kaip minkoma tešla.
Į tarkius sudedame manų kruopas.
Pieną užviriname ir juo iškart užplikome bulvių tarkius, išmaišome. Pasūdome, pagardiname pipirais ir dar kartą išmaišome.
Lašinius ar šoninę supjaustome kubeliais ir pakepiname keptuvėje, suverčiame visą jos turinį į bulvių tarkių masę, išmaišome.
Visą kepimo indo dugną ištepame taukais. Jei jų nėra, gausiai ištepame sviestu ir ant jo dar pabarstome miltų – kugelis pasidengs traškia pluta, ji neprikibs prie sienų.
Sukrečiame kugelio masę į kepimo indą ir šauname į karštą 220 °C temperatūros orkaitę kepti 2–3 valandas. Algis ir Vitalija kugelio iškepimo laipsnį nustato pagal kvapą, o jūs galite patikrinti taip: iš indo vidaus iškabinkite kąsnelį kugelio – jei juntamas žalių tarkių skonis, reikia dar kepti.
Sveiki, o kuriame erape įdėti manų kruopas? Ačių 🙂
2018 metais rugpjūčio mėnesį teko švęsti savo Jubiliejų. Buvo šventiniai pietūs sodyboje pas Vitaliją ir Algį, todėl, kad ir Jubiliejaus formatas buvo nei įprastai kitoks. Visi svečiai buvo sužavėti kugeliu, o dar ir padažas iš voveraičių buvo patiekiamas kartu.
Klausėm Algio atsiliepimo apie Jus Beata, kaip kepėte kartu kugeli sodyboje