Velykinis pilno turtingo skonio pyragas su riešutiniu morengu
Pagrindui:
Vaisių sluoksniui:
Morengui:
Gaminimas
Lazdyno riešutus berkite į skardą ir dėkite į 200 laipsnių orkaitę trumpam (5-7 minutes), kol suskeldės luobelės ir pasklis aromatas. Ištraukus iš orkaitės leiskite atvėsti ir tada pirštais nutrinkite luobeles. 200 g riešutų berkite į kavamalę ar maisto kombainą ir sutrinkite iki miltų.
Miltus ir kakavą persijokite su druska, įberkite pagrindui skirtų sumaltų riešutų dalį (100 g) ir išmaišykite.
Burokine tarka vis pavoliodami į miltus sutarkuokite šaltą sviestą ir peiliu ar pirštais įtrinkite miltus į sviestą, kad gautųsi rupūs trupiniai bei neliktų stambių gabalų. Galite naudotis ir virtuviniu kombainu.
Cukrų “Farinas” ištrinkite su tryniais ir išmaišykite. Šis cukrus kepiniui suteiks sodresnio skonio. Masę pilkite į miltų ir sviesto mišinį ir pirštais formuokite tešlą, suspauskite masę į vieną gumulą. Jei minklė labai sausa, nekimba, įpilkite šaukštą šalto vandens, tačiau juo nepiktnaudžiaukite, kad tešla nebūtų per šlapia.
Iš minklės švelniai (neperminkydami) suformuokite stačiakampį, įvyniokite jį į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą sutvirtėti bent 30 minučių.
Stambesnes razinas perpjaukite pusiau, abrikosus supjaustykite siauromis juostelėmis ar nedideliais gabaliukais, nemaltus lazdyno riešutus stambiai sukapokite.
Pasiruoškite maždaug 30X40 cm formos plokščią skardą. Galite naudoti ir kitokių matmenų skardą, svarbu, kad tešlos sluoksnis nebūtų storesnis nei 2 cm.
Ištraukite tešlą iš šaldytuvo ir švelniai pakočiodami suformuokite ją taip, kad ji tolygiai dengtų skardos dugną ir dar liktų šiek tiek užlenkimui krašteliuose, kurių prireiks pagardams sulaikyti kepant. Dugną subadykite šakute.
Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje pagrindą kepkite apie 15 min., kol jis pradės džiūti.
Pagrindui apkepus ant viršaus tolygiai paskirstydami, vienu sluoksniu berkite džiovintus vaisius ir riešutus.
Dabar imkitės morengo. Elektriniu plakikliu kiaušinių baltymus išplakite iki standokų putų. Dalimis berdami cukraus miltelius plakite toliau, kol baltos putos vėl sutvirtės. Suberkite likusius maltus lazdyno riešutus ir kruopščiai, bet atsargiai išmaišykite.
Morengo masę pilkite ant pyrago vaisių ir riešutų sluoksnio stengdamiesi tolygiai paskirstyti. Šaukite į 170 laipsnių kaitros orkaitę 30 minučių arba kol morengas sutvirtės. Jei mėgstate traškesnį ir sausenį morengą – kepkite žemesnėje 150 laipsnių temperatūtroje apie 40-50 minučių.
Patiekite visą pyragą arba supjaustydami jį nedidelėmis plokštelėmis.
Ačiū,tikrai bandysiu iškepti 🙂
Dariau iš knygos, „Mazurka”. O tikrai, kodėl ten nėra jo nuotraukos?:) aš vis stebėdavausi:) Mazurka- chalturka buvo tikrai skani , mane sužavėjo, o šita improvizacija mano akimis žada dar didesnį malonumą gomuriu, įsirašau į kepinių eilę!
Beata , o šio recepto riešutų -dž.vaisių sluoksniui citrinos sullčių nereikia?..nededate?
O galima pakeisti dalį ar visus lazdyno riešutus kitais riešutais? 🙂
as lazdyno riesutus pakeiciau migdolais. Pavyko gerai! 🙂
as lazdyno riesutus pakeiciau migdolais. Pavyko gerai! 🙂
o būtina naudoti būtent šį cukrų? 🙂
Atrodo labai viliojančiai! Tačiau ką daryti, jei vyras bėga vos iš tolo „užuodęs” džiovintus vaisius, o nesinori jų atsisakyti ir taip sugadinti skonį? Ar yra kokių alternatyvų?
Kepiau šį pyragą, visiems pasakiau, kad tai Draugų pyragas, nes dėl kaimynų tikrai labai jau imlus laikui ir … brangus gyvatė. Bet draugams kaip tik. Bet paskaičiusi tikėjausi daugiau, nors tingo per 10 min, turbūt tai geras ženklas.
[…] Arba jei jau ne pascha, tai kita tradicija iš kaimynų – taip vadinamas mozurek, įkvėpimas būtent iš ten ir šiame kepinyje. […]