Receptas paprastas ir kepimo laikas priklausys nuo vištos dydžio, bet jei gera kaimiška vištele, kurios svoris virš dviejų kilogramų, tai pora valandų ir viskas paruošta. Aišku, šalia dar visi priedai ir kalėdiniai varpeliai: bulvės orkaitėje keptos, tada daržovės – morkos, pastarnokai, žirneliai, brokoliai, burokėliai būtinai (aš juos kepu su čili pipiru ir obuoliais, malonus ryškumas ir skonio, ir vaizdo prasme). Žodžiu, kiekvienas pasirenka kas kam patinka…
Kaip paruošti vištą:
Po vištos oda pakišam sviestą su čiobreliais ir druska bei pipirais…Tiesą sakant, nėra čia ko man jūsų mokyti. Sviestas, pakištas po oda, puikiai drėkina ir suteikia skonio. Taip pat garantuoja, kad oda bus apskrudusi.
Burokėliai
Kaip be jų? Nei iš vietos. Aš manau, kad prie burokėlių labai tinka čili pipiras ir, aišku, obuoliai, svogūnai. Obuoliai visai sukepa ir tampa rūgštoku, salsvu padažu.
Višta Kalėdoms
Vištai:
Gardžiajam sviestui:
Įdarui/kukuliukams:
Burokėliams:
Gaminimas
Ruošiam vištą:
Kambario temperatūros, minkštą sviestą suminkome.
Atsargiai atskiriame vištos odą nuo kūno, po ja prikemšame sviesto ir dar ištepame vištą sviesto pertekliumi. Jei kaklo vietoje yra palikta odos, į tą ertmę prikemšame įdaro.
Į vištos vidų dar įkišam svogūną, citriną ar apelsiną, lauro lapą. Tai – papildomas aromatas ir drėgmė.
Ir viskas – kepam. Pradžioje karštai (210 C) kokia 20 minučių, kad pradėtų skrusti, o paskui sumažinam temperatūrą ir kepam valandą su trupučiu 190 C temperatūroje kol višta iškepa.
Kaip patikrinti, ar iškepusi? Įbesti iešmelį ar pagaliuką, ar ploną peilį ir pažiūrėti, ar skaidrios sultys, ar drumstos, rausvos. Jei skaidrios – iškepė.
Gaminam kukulius:
Džiovintas slyvas perliekite karštu vandeniu ir supjaustykite smulkiai.
Kepenėles supjaustykite nedideliais gabaliukais.
Svogūną supjaustykite smulkiai ir sumaišykite su faršu, kartu įberkite džiūvėsėlių, druskos, pipirų, kmynų ir viską sumaišykite.
Formuokite kukuliukus, apsukite juo šoninės juostele ir kepkite. Šitie ponai iškeps per maždaug 45 minutes. Kepkite išdėlioję skardoje arba šalia vištos…
Burokėliai:
Burokėlius supjaustome skiltelėmis.
Obuolius būtų gerai, kad nuskustumėte, bet priklauso nuo obuolių. Jei nuskusite, jie beveik visai sukeps ir nesimatys.
Čili pipirą supjaustykite smulkiai arba jei norite, kad nebūtų labai aštru, tiesiog perpjaukite per pusę dar ir sėklytes galite išimti, nes čia slypi visas aštrumas.
Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais.
Dėkite viską į kepimui tinkamą indą, užpilkite aliejaus, druskos, pipirų, acto. Pamaišykite ir kepkite orkaitėje apie valandą (190 C). Jei norite, kad burokėliai būtų visai minkšti, kepkite ilgiau. Jei patinka tokie, kad dar pasipriešina dantims, ir valandos užteks.
Pamaišykite porą kartų, kad viskas gražiai apsiveltų. Pasirodys šiek tiek skysčio, bet jis kepant išgaruos ir bus toks kaip tirštas padažas. Šitie burokėliai – atradimas.
Nebūtina įdarą kimšti į kaklo ertmę, ypač jei nėra odos, nes nei laikysis, nei naudos bus, o į vištos kiaurymę, tai tikrai niekada nededu, nes tuomet atsitinka taip, kad višta perkepa o įdaras neiškepa. Taigi, šalia mėsos – kukuliukai su vištienos kepenėlėm, džiovintais vaisiais.
Vis sukau galva,na ka gi sugalvot Kaledu stalui,be iprastiniu misrainiu,silkuciu,likuciu po Kuciu stalo ir t.t…Dabar jau zinau,kepsiu kvapniaja vista su visais priedais!!!(vista kepdavau daznai,tik zinoma ji buvo tiesiog paparstai kepta vista..)Ant palanges auga ciobreliai ir rozmarinas,vista jau guli saldymo kameroje..Tikiuosi man pavyks…Dekui Beatai, uz toki puiku vistos recepteli!!
Laba
Snd po laidos isbandem si recepta- nu super seper!!! Laaabai skanu- laaaabai kvapnu ir tikrai paprasta! Aciu, Beata Jumsir recepta ir ikvepima! 🙂
Labas vakaras.Ar galima kepti bulves strucio taukuose?
Labas vakaras.Ar galima kepti bulves strucio taukuose?
Labai patinka jūsų laida, todėl ne ieškodama priekabių rašau, o tik norėdama paklausti: negi vartojate pažaliavusias bulves? Gruodžio 17 d. laidoje jos atrodė tikrai žalios spalvos… Ir ne tik mūsų televizorius taip rodė, kiti taip pat pastebėjo 🙂
Brangioji įkvėpėja,
atrodo, radau puikų šventinį receptuką. Neesu tokia puiki šeimininkė, bet pasiryšiu išbandyti. Tik suku galvą ir kur čia reikės nevirtų burokėlių gauti 🙂 Europos žemyne šeimininkės galvos sau nesuka ir perka jau virtus burokėlius, o čia juk (kaip mano galvelė suprato) reikia žalių, ar ne?
Nelabai suprantu kodėl prie vištos dar kukuliai?
Nalabai suprantu kodėl prie vištos dar kukuliai?
labas vakaras.Ar galima suzinoti kur perkat ta juoda cukru?Niekaip nerandu pirkti o noriu kepti jusu Kaledinius sausainius.Labai lauksiu atsakymo?
Norėjau paklausti, ar galima pagal keptos vištos receptą paruošti kalakutą? Ar reiktų kažką keisti?
Laba diena, Beata,
sakykite, ar pagal šį vištos receptuką pavyktų skaniai iškepti žąsį? Gal būtent žąsiai reikėtų kokių specialių ingridientų? Ir gal galite patarti dėl garnyro – su kuo žąsieną skaniausia valgyti? Dėkoju.
Laba diena, Beata,
sakykite, ar pagal šį vištos receptuką pavyktų skaniai iškepti žąsį? Gal būtent žąsiai reikėtų kokių specialių ingridientų? Ir gal galite patarti dėl garnyro – su kuo žąsieną skaniausia valgyti? Dėkoju.
Ar galima pagal šį receptą kepti antį?
Sveiki, Beata 🙂 Nusprendziau savo seimai Kaledoms ruosti patiekalus pagal Jusu receptus. Gal galetumet priminti ka reikia deti i raudono vyno padaza? Nusivyliau, kad toks puikus akcentas cia neidetas 🙂
Labai labai ačiū už nuostabų receptą, vištą dariau pagal receptą, tobula! Priedus pagal save, bet vištytė tai tikrai išėjo nepriekaištingai. 🙂
tai buvo ir mūsų kalėdiniai pietūs. buvo labai labai skanu! višta buvo tokia minkštutėlė ir gaivi! ir smagu,kad šiame recepte, priešingai nei daugelyje šventinių patiekalų receptų, nėra vyno. pati visai nevartoju alkoholio ir dar buvo mažų valgytojų, tad šis receptas mums visiems tiko ir patiko. ačiū, Beata, ir gerų Jums ateinančių metų!
Jūsu recepta „Kepta višta” pabandėme, jis nuostabus. Kiek sykių bandžiau ir niekaip o šendiena puiku, nuostabu ir labai labai skanu.
Ačiū
_Vilma_
Labai gardi višta! Neperkrauta prieskoniais,jaučiasi natūralus mėsos skonis.
Puiku,dėkui 🙂
O kaip ten su keptom bulvėm, neparašyta kaip kepti ir su kuo.
Ačiū Beata už metų atradimą. Mano višta nebuvo kalėdinė, greičiau pavasarinė nes jau žaliuoja medžiai 🙂 Vyno padažas – šedevras. Kol vištą iškepiau jau buvo 21 val., o ryte vis dar burnoje (gal greičiau tai smegenų gudrybė) jutau tą malonų ir nepakartojamą šio padažo skonį.
Miela Beata,
Nesu labai patyrusi šeimininkė (bet stengiuosi tobulėti 🙂 ), todėl paršau nesupykti, jei mano klausimas pasirodys kvailas… Tą apelsiną, kurį dedame į vištos vidų, reikia nulupti, ar dedame su visa odele?.. Iš anksto labai ačiū už atsakymą!
reikes butinai iskpet, tik pries tai, norejau pasitikslinti, kadangi recepte parasyta kad vistai reikes: sviesto, pipiru ir tt, po to skaniajam sviestui vel panasus ingredientai, tai klausimas, ar pries tepant ta sviesta ant visteles, reikia pipirais ir druska ir ciobreliais istept irgi? ar cia tik vienas reikalas eina, tas sviestas?
taip pat, ar svoguna i vidu pjaustyti ir ar citrina, ar su zieve keliauja vidun?
viskas aisku, ryt – didysis kepimas!
labai
man labai pantika laida ir aciu
labas, kepeneles turi buti sviezios ar marinuotos is skarbonkes ar sliokiuko? dar apie burokelius, zali ar virti naudojami?
Laba diena Beata,
Ar vištieną galima uždengti folija kol ji kepa ar nerekomenduojama? Kartą kepiau, be folijos ir gavosi labai „sausa”.