Višta Kalėdoms
Komentarų: 47
Gruodžio 17. 2011
Recepto iliustracija

Receptas paprastas ir kepimo laikas priklausys nuo vištos dydžio, bet jei gera kaimiška vištele, kurios svoris virš dviejų kilogramų, tai pora valandų ir viskas paruošta. Aišku, šalia dar visi priedai ir kalėdiniai varpeliai: bulvės orkaitėje keptos, tada daržovės – morkos, pastarnokai, žirneliai, brokoliai, burokėliai būtinai (aš juos kepu su čili pipiru ir obuoliais, malonus ryškumas ir skonio, ir vaizdo prasme). Žodžiu, kiekvienas pasirenka kas kam patinka…

Kaip paruošti vištą:

Po vištos oda pakišam sviestą su čiobreliais ir druska bei pipirais…Tiesą sakant, nėra čia ko man jūsų mokyti. Sviestas, pakištas po oda, puikiai drėkina ir suteikia skonio. Taip pat garantuoja, kad oda bus apskrudusi.

Burokėliai

Kaip be jų? Nei iš vietos. Aš manau, kad prie burokėlių labai tinka čili pipiras ir, aišku, obuoliai, svogūnai. Obuoliai visai sukepa ir tampa rūgštoku, salsvu padažu.

Porcijos ikona
Porcijos
2 asm.
Ingredientai
Vištai:
Gardžiajam sviestui:
Įdarui/kukuliukams:
Burokėliams:
Gaminimas
Ruošiam vištą:
  1. Kambario temperatūros, minkštą sviestą suminkome.

  2. Atsargiai atskiriame vištos odą nuo kūno, po ja prikemšame sviesto ir dar ištepame vištą sviesto pertekliumi. Jei kaklo vietoje yra palikta odos, į tą ertmę prikemšame įdaro.

  3. Į vištos vidų dar įkišam svogūną, citriną ar apelsiną, lauro lapą. Tai – papildomas aromatas ir drėgmė.

  4. Ir viskas – kepam. Pradžioje karštai (210 C) kokia 20 minučių, kad pradėtų skrusti, o paskui sumažinam temperatūrą ir kepam valandą su trupučiu 190 C temperatūroje kol višta iškepa.

  5. Kaip patikrinti, ar iškepusi? Įbesti iešmelį ar pagaliuką, ar ploną peilį ir pažiūrėti, ar skaidrios sultys, ar drumstos, rausvos. Jei skaidrios – iškepė.

Gaminam kukulius:
  1. Džiovintas slyvas perliekite karštu vandeniu ir supjaustykite smulkiai.

  2. Kepenėles supjaustykite nedideliais gabaliukais.

  3. Svogūną supjaustykite smulkiai ir sumaišykite su faršu, kartu įberkite džiūvėsėlių, druskos, pipirų, kmynų ir viską sumaišykite.

  4. Formuokite kukuliukus, apsukite juo šoninės juostele ir kepkite. Šitie ponai iškeps per maždaug 45 minutes. Kepkite išdėlioję skardoje arba šalia vištos…

Burokėliai:
  1. Burokėlius supjaustome skiltelėmis.

  2. Obuolius būtų gerai, kad nuskustumėte, bet priklauso nuo obuolių. Jei nuskusite, jie beveik visai sukeps ir nesimatys.

  3. Čili pipirą supjaustykite smulkiai arba jei norite, kad nebūtų labai aštru, tiesiog perpjaukite per pusę dar ir sėklytes galite išimti, nes čia slypi visas aštrumas.

  4. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais.

  5. Dėkite viską į kepimui tinkamą indą, užpilkite aliejaus,  druskos, pipirų, acto. Pamaišykite ir kepkite orkaitėje apie valandą (190 C).  Jei norite, kad burokėliai būtų visai minkšti, kepkite ilgiau. Jei patinka tokie, kad dar pasipriešina dantims, ir valandos užteks.

  6. Pamaišykite porą kartų, kad viskas gražiai apsiveltų. Pasirodys šiek tiek skysčio, bet jis kepant išgaruos ir bus toks kaip tirštas padažas. Šitie burokėliai – atradimas.

Patarimas

Nebūtina įdarą kimšti į kaklo ertmę, ypač jei nėra odos, nes nei laikysis, nei naudos bus, o į vištos kiaurymę, tai tikrai niekada nededu, nes tuomet atsitinka taip, kad višta perkepa o įdaras neiškepa. Taigi, šalia mėsos – kukuliukai su vištienos kepenėlėm, džiovintais vaisiais.

Komentarai
  • Marija

    Laba diena Beata,

    Ar vištieną galima uždengti folija kol ji kepa ar nerekomenduojama? Kartą kepiau, be folijos ir gavosi labai "sausa".

  • Igioras

    labas, kepeneles turi buti sviezios ar marinuotos is skarbonkes ar sliokiuko? dar apie burokelius, zali ar virti naudojami?

Peržūrėti kitus komentarus ...

Rašyti komentarą