Spausdinti

Beždžionėlių duona ji vadinama visai ne dėl to, kad gaminama iš bananų, o todėl, kad plėšoma ir valgoma pirštais, nereikia jokių įrankių! Smagaus lipnumo ir kalėdinio sodrumo šiam kepiniui suteikia karamelė su „Santa Maria“ meduolių prieskoniais. Viename pakelyje yra cinamono, gvazdikėlių, imbierų, kardamono, muskatų riešutų, net žiupsnelis pipiriukų.

Kalėdinė beždžionėlių duona

0
komentarai
2
Porcijos
8 asm.

Tešlai:

450 g miltų
15 g šviežių mielių
50 g cukraus
250 ml pieno
30 g sviesto
1 šaukšto „Santa Maria“ meduolių prieskonių
druskos

Karamelei:

140 g sviesto
170 g rudojo cukraus
70 g plakamosios grietinėlės
1–2 šaukštų „Santa Maria“ meduolių prieskonių
druskos

Pabaigai:

2 šaukštų minkšto sviesto
40 g cukraus
100 g skrudintų karijų riešutų
50 g cukruoto imbiero
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

1

Gaminame mielinę tešlą: pieną, sviestą ir šaukštelį cukraus pašildome iki kūno temperatūros. Sudedame mieles ir palaukiame, kol šios suaktyvės ir suputos, – apie 5 minutes.

2

Į dubenį beriame miltus, druską, likusį cukrų ir „Santa Maria“ meduolių prieskonius, supilame mieles ir imamės maišyti. Jei šį darbą už mus atliks elektrinis maišytuvas, tai užtruks apie 8 minutes, o rankomis reikės padirbėti ir minkyti ilgiau – apie 15 minučių. Tešla turi būti drėgna, jos paviršius – elastingas ir blizgus. Tešlą dedame į riebalais pateptą dubenį, pridengiame plėvele ar rankšluosčiu ir apie 1,5–2 valandoms į šilčiausią namų kampą statome pakilti.

3

Karamelei skirtus produktus sumaišome nedideliame puodelyje ir užkaičiame. Kepinys savo prigimtimi yra tikrai saldus, tad nepamirštame į karamelę įberti dosnaus žiupsnio druskos, kad ši subalansuotų skonį. Vis pamaišydami ant vidutinės ugnies kaitiname karamelę, kol cukrus ištirps, tada atidedame į šalį šiek tiek atvėsti.

Reklama
41011
4

Smulkesniais kubeliais supjaustome cukruotus imbierus ir karijų riešutus. Apvalią kekso formą su ertme viduryje dosniai ir kruopščiai ištepame minkštu sviestu.

5

Pakilusią tešlą išverčiame ant darbastalio, išspaudžiame iš jos orą ir rankomis suformuojame stačiakampio formos 1–2 cm storio lakštą. Picų ar paprastu peiliu supjaustome tešlą į maždaug 50–60 panašaus dydžio kvadratėlių. Imame į rankas po vieną atpjautą tešlos gabalėlį, formuojame rutuliuką, kiekvieną jų lengvai apvoliojame cukruje.

6

Į paruoštą kepimo formą įpilame 3–4 šaukštus karamelės ir suberiame trečdalį riešutų bei cukruotų imbierų. Ant viršaus dedame pusę tešlos rutuliukų, juos tolygiai aplaistome karamele, vėl barstome dalimi riešutų ir imbierų. Tą patį pakartojame su likusiais produktais. Šiame etape tešla turėtų užimti apie pusę naudojamos kepimo formos gylio, apie valandą paliekame šiltai, kad pakiltų.

7

Jei kepti ruošiamės kitą dieną, antrą kartą tešlos kildinti nebūtina – galima iškart uždengti kepinį plėvele ir statyti į šaldytuvą nakčiai. Kitą dieną tešlą iš šaldytuvo ištraukiame likus bent valandai iki kepimo, kad spėtų atšilti.

8

Kepame apie 35–40 minučių iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, stebime, kad kepinys per greitai neruduotų.

9

Ištraukę iš orkaitės iškepusią beždžionėlių duoną paliekame 5 minutes atvėsti, o tada išverčiame ant serviravimo lėkštės. Ilgai delsti šiuo atveju nereikėtų, nes vėsdama karamelė stingsta ir gali prilipti taip, kad desertu teks mėgautis tiesiai iš kepimo formos.

Ingredientai
Patarimas

Svarbiausia šių meduolių prieskonių nepadauginkite ir pritaikykite pagal savo skonį, nes kokybiški „Santa Maria“ prieskoniai visada pasižymi ryškesniu aromatu ir skoniu. Aš šių prieskonių beriu net į obuolių ar morkų pyragus, nesaugau kalėdiniams meduoliams ar imbieriniams sausainiams – tegul namai visą gruodį gardžiai kvepia pačiais tikriausiai Kalėdų aromatais.

Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai

Rašyti komentarą