Angliškas datulių pyragas
Reikės:
Karameliniam padažui:
Gaminimas
Kepame tešlą:
Pirmiausia — suminkštinti datules. Tiesą sakant, būtų gerai jas suminkštinti šiek tiek anksčiau ir leisti joms
atvėsti, kad nebūtų per karštos, bet jei darysite viską tuo pačiu metu, kai ruošiate pyragą, tai, išėmę jas iš
puodo, būtinai paskleiskite lėkštėje, kad greičiau atvėstų. Taigi datules dėkite į puodą, užpilkite karštu vandeniu,
įberkite šaukštelį sodos (soda padeda joms geriau ištežti) ir pavirkite apie 5 minutes. Pamatysite, kaip virdamos
jos pradeda težti ir sugeria visą vandenį. Nežiopsokite, nes gali suvirti ir pridegti! Šaukštu vis pamaišykite ir
pamaigykite jas, kad pasidarytų vientisa masė, bet ne košė, kad dar matytųsi viena kita datulė, o kitos jau būtų
minkštos ir ištežusios.
Įjunkite orkaitę iki 180 °C.
Sviestą išlydykite kartu su medumi. Kol sviesto ir medaus mišinys dar šiltas, suberkite meduolinius prieskonius. Mišiniui truputį pravėsus supilkite pieną arba grietinę ar kefyrą ir išmaišykite. Įmuškite kiaušinius ir darkart gerai išmaišykite.
Miltus persijokite kartu su kepimo milteliais ir druska ir suberkite į tešlą. Dabar miltus jau maišykite šaukštu. Bus labai
tiršta tešla — į ją įmaišykite datulių masę ir peiliu ar rankomis truputį pasmulkintus graikinius riešutus. Turi išeiti
vientisa tiršta masė.
Kepimo skardą arba torto formą išklokite kepimo popieriumi ir į ją sukrėskite tešlą. Išlyginkite paviršių ir dėkite
į orkaitę. Kepkite apie valandą. Jei naudosite gilią formą, tai pyragas keps ilgiau, jeigu nelabai gilią, tai iškeps
greičiau. Jeigu paviršius pradeda juoduoti, o pyragas dar neiškepęs, pridenkite kepimo folija. Neperkepkite!
Patikrinti galima senu geru būdu: degtuku ar mediniu pagaliuku smeikite į pyragą, ištraukę pažiūrėkite, ar jis
neapsivėlęs neiškepusia tešla.
Gaminame padažą:
Sviestą, grietinėlę ir cukrų dėkite į puodelį ir viską užvirinkite.
Masei leiskite virti ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, pamatysite, kaip ji po truputį keičiasi (burbulai didėja,
kinta spalva). Iš gelsvos ji taps balta, išvaizda ir kvapu primins kondensuotą pieną. Maišykite, o kai spalva
prie indo kraštelių pradės intensyvėti, darytis kaip dramblio kaulo, dugne matysite rudas gijas, maišykite dar
intensyviau, bet tai jau ženklas, kad greitai viskas bus paruošta.
Nenustokite maišyti. Vanduo garuoja, o cukrus karamelizuojasi, taigi neprideginkite. Kai masė bus švelniai
balsvos karamelės spalvos, išjunkite ugnį. Ši masė bus labai labai karšta ir saldi.
Jei naudosite kaip glaistą, užpilkite viską ant pyrago, pabarstykite riešutų ir leiskite jam atvėsti, padažas
vėsdamas sutvirtės.
Labas, Beata 🙂 Datuliu pyragas isbandytas – viskas puiku! Tik kita karta bandysiu be sodos, nes mums abiems su vyru gerokai jautesi jos skonis kazkodel… 😛
Norejau paklaust del tu keksiuku formeliu, kurias naudojot laidoje – kur tokiu pirkt Lietuvoj? Pirma karta tokias maciau – gal tiesiog nepastebejau? 😉
Aciu, kad esat :*
Laba diena,
Beata,kokias formeles kepdama siuos mini pyragaicius naudojote? Ar tinka silikonines bei paprastos popierines keksiuku formeles siam gardumynui kepti?
Laba diena,
Esu išranki pyragams, bet tikrai šis tobulas: sveikas, ne per saldus, be cukraus, su pilno grūdo miltais, drėgnas, lengvai ir greitai pagaminamas.
Laba diena sakykite kur rasti pilno grudo miltu? Maxima ismaisiau neradau 🙂 ar netaip kazka ieskojau?
Beata, ar teisingai supratau, kad kepti 120 C temp. O jei supilsiu į vieną didesnę formą, ar tokia pati temperatūra turėtų būti?
Kepiau iškart po laidos. Išėjo labai skanūs, netgi tie šeimos nariai, kurie su rupiais miltais kepinių nevalgo, kirto apsilaižydami 🙂 Vadinas, pavyko „išdurti”. Kepiau paprastose silikoninėse keksiukų formelėse, bet iškilo klausimas: jeigu įkločiau keksiukų popieriukus ar atliptų nuo jų?
Datulės turi būti be kauliukų ? (klausimas skamba kvailokai 🙂
Sveika Beata,o kokie miltai dar cia tiktu ?
Miela Beata, reikia patarimo 🙂 Kepu pyragą antrą kartą ir abu kartus baisiausiai sukrenta. Aišku, skanumas keksiukų nepakartojamas, bet norėtusi, kad gautusi kaip jūsų video – gražus, minkštučiai. Orkaitės durelių kepant neatidarau…. neįsivaizduoju ką darau blogai 🙁
O ten kur parasyta, kad 100ml pieno/kefyro/ grietines tai cia reiskia, kad juos visus reikia naudoti ar pasirinktinai ? 🙂
nuostabus, kepsiu dar ne kartą tikrai 🙂
Neįdėjau tų papildomų kepimo miltelių – užteko ir sodos, kad gautūsi toki gražūs ir skanūs. Ačiū.
Labai skanus rezultatas. Nuostabus. Pradzioje kaitinant datules suabejojau, nes vaizdas ir kvapas buvo savotiski, bet viskas pasikeite susmulkinus blenderiu… o jau surios karameles padazas tai tiesiog smaliziaus svajone… Aciu☺
Sveiki, Beata
Ar galima Jūsų keksiukams naudoti kitokias formeles, popierines?:)) Ačiū iš anksto už atsakymą.
O galima bandyti vietoj kvietiniu deti kitokius miltus?Gal patartumem kokius geriau(ryziu,kukuruzu ar kt)?Bandziau kepti medaus torto lakstus vien su kukuruzu miltais,tai sprangu buvo,o kaip sis pyragas kazin butu?…
Sveiki,o siu keksiuku vidus turi likti toks klampus?Nes jie labai graziai issipute,bet viduryje klampi mase…
Sveiki,
Norėjau paklausti kodėl sudėjus viską pagal receptą tešla liko skysta, o recepte rašote, kad turi būti labai tiršta?