Pirmiausia — suminkštinti datules. Tiesą sakant, būtų gerai jas suminkštinti šiek tiek anksčiau ir leisti joms
atvėsti, kad nebūtų per karštos, bet jei darysite viską tuo pačiu metu, kai ruošiate pyragą, tai, išėmę jas iš
puodo, būtinai paskleiskite lėkštėje, kad greičiau atvėstų. Taigi datules dėkite į puodą, užpilkite karštu vandeniu,
įberkite šaukštelį sodos (soda padeda joms geriau ištežti) ir pavirkite apie 5 minutes. Pamatysite, kaip virdamos
jos pradeda težti ir sugeria visą vandenį. Nežiopsokite, nes gali suvirti ir pridegti! Šaukštu vis pamaišykite ir
pamaigykite jas, kad pasidarytų vientisa masė, bet ne košė, kad dar matytųsi viena kita datulė, o kitos jau būtų
minkštos ir ištežusios.
Įjunkite orkaitę iki 180 °C.
Sviestą išlydykite kartu su medumi. Kol sviesto ir medaus mišinys dar šiltas, suberkite meduolinius prieskonius. Mišiniui truputį pravėsus supilkite pieną arba grietinę ar kefyrą ir išmaišykite. Įmuškite kiaušinius ir darkart gerai išmaišykite.
Miltus persijokite kartu su kepimo milteliais ir druska ir suberkite į tešlą. Dabar miltus jau maišykite šaukštu. Bus labai
tiršta tešla — į ją įmaišykite datulių masę ir peiliu ar rankomis truputį pasmulkintus graikinius riešutus. Turi išeiti
vientisa tiršta masė.
Kepimo skardą arba torto formą išklokite kepimo popieriumi ir į ją sukrėskite tešlą. Išlyginkite paviršių ir dėkite
į orkaitę. Kepkite apie valandą. Jei naudosite gilią formą, tai pyragas keps ilgiau, jeigu nelabai gilią, tai iškeps
greičiau. Jeigu paviršius pradeda juoduoti, o pyragas dar neiškepęs, pridenkite kepimo folija. Neperkepkite!
Patikrinti galima senu geru būdu: degtuku ar mediniu pagaliuku smeikite į pyragą, ištraukę pažiūrėkite, ar jis
neapsivėlęs neiškepusia tešla.
Sviestą, grietinėlę ir cukrų dėkite į puodelį ir viską užvirinkite.
Masei leiskite virti ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, pamatysite, kaip ji po truputį keičiasi (burbulai didėja,
kinta spalva). Iš gelsvos ji taps balta, išvaizda ir kvapu primins kondensuotą pieną. Maišykite, o kai spalva
prie indo kraštelių pradės intensyvėti, darytis kaip dramblio kaulo, dugne matysite rudas gijas, maišykite dar
intensyviau, bet tai jau ženklas, kad greitai viskas bus paruošta.
Nenustokite maišyti. Vanduo garuoja, o cukrus karamelizuojasi, taigi neprideginkite. Kai masė bus švelniai
balsvos karamelės spalvos, išjunkite ugnį. Ši masė bus labai labai karšta ir saldi.
Jei naudosite kaip glaistą, užpilkite viską ant pyrago, pabarstykite riešutų ir leiskite jam atvėsti, padažas
vėsdamas sutvirtės.
Sveiki,
Norėjau paklausti kodėl sudėjus viską pagal receptą tešla liko skysta, o recepte rašote, kad turi būti labai tiršta?
Sveiki,o siu keksiuku vidus turi likti toks klampus?Nes jie labai graziai issipute,bet viduryje klampi mase...