Angliškas datulių pyragas
Komentarų: 31
Lapkričio 14. 2014
Recepto iliustracija
Turbūt mėgstamiausias ir daugiausia apdainuotas, tikras jaukumo ir mamos virtuvės eksponatas Anglijoje yra klampus karamelinis pudingas (angl. sticky toffee pudding). Taigi čia yra to stebuklingo pyrago receptas. Jį galite ruošti kaip desertą — tada patiekite šiltą (arba pašildykite), užpilkite padažo. O jei valgysite šaltą, tai galite padažo visai nedaryti, o tik pyragą kepti. Jis ir vienas yra iki valios saldus, minkštas ir sodrus. Arba užpilkite pagamintą padažą ant dar šilto pyrago, pabarstykite riešutais (jei norite) ir palikite atvėsti, tada jo viršus bus su glaistu — visus dar labiau vilios. Šitiek produktų skirta 24 cm skersmens torto formai.
Porcijos ikona
Porcijos
12 asm.
Ingredientai
Reikės:
Karameliniam padažui:
Gaminimas
Kepame tešlą:
  1. Pirmiausia — suminkštinti datules. Tiesą sakant, būtų gerai jas suminkštinti šiek tiek anksčiau ir leisti joms
    atvėsti, kad nebūtų per karštos, bet jei darysite viską tuo pačiu metu, kai ruošiate pyragą, tai, išėmę jas iš
    puodo, būtinai paskleiskite lėkštėje, kad greičiau atvėstų. Taigi datules dėkite į puodą, užpilkite karštu vandeniu,
    įberkite šaukštelį sodos (soda padeda joms geriau ištežti) ir pavirkite apie 5 minutes. Pamatysite, kaip virdamos
    jos pradeda težti ir sugeria visą vandenį. Nežiopsokite, nes gali suvirti ir pridegti! Šaukštu vis pamaišykite ir
    pamaigykite jas, kad pasidarytų vientisa masė, bet ne košė, kad dar matytųsi viena kita datulė, o kitos jau būtų
    minkštos ir ištežusios.

  2. Įjunkite orkaitę iki 180 °C.

  3. Sviestą išlydykite kartu su medumi. Kol sviesto ir medaus mišinys dar šiltas, suberkite meduolinius prieskonius. Mišiniui truputį pravėsus supilkite pieną arba grietinę ar kefyrą ir išmaišykite. Įmuškite kiaušinius ir darkart gerai išmaišykite.

  4. Miltus persijokite kartu su kepimo milteliais ir druska ir suberkite į tešlą. Dabar miltus jau maišykite šaukštu. Bus labai
    tiršta tešla — į ją įmaišykite datulių masę ir peiliu ar rankomis truputį pasmulkintus graikinius riešutus. Turi išeiti
    vientisa tiršta masė.

  5. Kepimo skardą arba torto formą išklokite kepimo popieriumi ir į ją sukrėskite tešlą. Išlyginkite paviršių ir dėkite
    į orkaitę. Kepkite apie valandą. Jei naudosite gilią formą, tai pyragas keps ilgiau, jeigu nelabai gilią, tai iškeps
    greičiau. Jeigu paviršius pradeda juoduoti, o pyragas dar neiškepęs, pridenkite kepimo folija. Neperkepkite!
    Patikrinti galima senu geru būdu: degtuku ar mediniu pagaliuku smeikite į pyragą, ištraukę pažiūrėkite, ar jis
    neapsivėlęs neiškepusia tešla.

Gaminame padažą:
  1. Sviestą, grietinėlę ir cukrų dėkite į puodelį ir viską užvirinkite.

  2. Masei leiskite virti ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, pamatysite, kaip ji po truputį keičiasi (burbulai didėja,
    kinta spalva). Iš gelsvos ji taps balta, išvaizda ir kvapu primins kondensuotą pieną. Maišykite, o kai spalva
    prie indo kraštelių pradės intensyvėti, darytis kaip dramblio kaulo, dugne matysite rudas gijas, maišykite dar
    intensyviau, bet tai jau ženklas, kad greitai viskas bus paruošta.

  3. Nenustokite maišyti. Vanduo garuoja, o cukrus karamelizuojasi, taigi neprideginkite. Kai masė bus švelniai
    balsvos karamelės spalvos, išjunkite ugnį. Ši masė bus labai labai karšta ir saldi.

  4. Jei naudosite kaip glaistą, užpilkite viską ant pyrago, pabarstykite riešutų ir leiskite jam atvėsti, padažas
    vėsdamas sutvirtės.

Patarimas
Jei pyragą valgysite karštą, tai ant šio skanėsto gabalėlio pilkite padažo ir dėkite dar grietinėlės arba ledų, galima ir jogurto, jei norisi. Arba tiesiog ant truputį atvėsusio pyrago užpilkite padažo ir leiskite jam nudžiūti.
Kadangi pyragas tikrai be galo saldus ir jame daug datulių, jis ilgai išlieka drėgnas. Žinoma, jeigu jo lieka. Šitoks
pyragas labai tinka dideliam giminės suėjimui, nes jis toks drūtas ir labai sotus.
Komentarai
  • Justina

    Sveiki,
    Norėjau paklausti kodėl sudėjus viską pagal receptą tešla liko skysta, o recepte rašote, kad turi būti labai tiršta?

  • Jurate

    Sveiki,o siu keksiuku vidus turi likti toks klampus?Nes jie labai graziai issipute,bet viduryje klampi mase...

Peržūrėti kitus komentarus ...

Rašyti komentarą