Šiandien norėjosi kažko tokio labai lietuviško. Galvojau apie varškėčius ar šiaip kažką tokio be mėsos, bet ne dietiškai… Varškės nespėjau nusipirkti. O vidinis balsas liepė pagaminti kažką iš bulvių…. Turiu tokią knygą, kurioje apstu vegetariškų lietuviškų patiekalų receptų. Knyga apie lietuvišką maistą, bet parašyta anglų kalba. Kainavo žvėriškus pinigus…. . Ten ieškojau įkvėpimo ir padariau tokį dalyką, kurį net nežinau, kaip pavadinti. Galima – blynais, pyragėliais, švilpikais ar dar kažkaip…. Man labiausiai patinka pyragėlių pavadinimas… Pyragėliai iš bulvių, su troškintomis morkomis viduje ir džiovintų grybų padažu… Žodžiu, labai naminis, labai lietuviškas maistas…
Štai jums ir tautinė vakarienė….
Bulvių pyragėliai su morkų įdaru ir grybų padažu
Bulvių masei:
Morkų įdarui:
Grybų padažui:
Gaminimas
Bulves nuskutam ir išverdam. Daugelyje panašių patiekalų rekomenduojama bulves virti su lupenom. Bet aš verdu jau nuluptas iš anksto, nes nėra nieko baisiau, nei lupti karštas bulves… jei nesi tų bulvių išsiviręs iš vakaro. O kas gi čia jau iš vakaro planuoja, ką rytoj valgys?
Kol bulvės verda, darom įdarą. Svogūną smulkiai sukapoti, pakepinti aliejuje arba svieste, tada dėti sutarkuotą morką, ant keptuvės dėti dangtį ir kokias 10 minučių troškinti ant nedidelės ugnies. Pabaigoje įdėti prieskonių lietuviškų populiariųjų: druskos ir pipirų. (Man kažkodėl buvo didelis noras berti kmynų, tačiau susilaikiau, norėjosi labai paprasto skonio, be jokių įmantrybių, kitą kartą pabandysiu su kmynais.)
Išvirtas bulves nusunkti ir dar ant ugnies palaikyti, kad vanduo išsigaruotų. Tada sutrinti kaip bulvių košę. Kai truputį praauš, mušti kiaušinius, dėti miltus, krakmolą ir saikingai išmaišyti. Nemakaluoti kaip netekus proto ir jokiu būdu nebandyt maišyt elektriniu mikseriu. (Kodėl? Todėl, kad krakmolas, esantis bulvėse, išeina iš proto ir padaro gličią terliūzę iš normalių bulvių, jei per daug maišysit.)
Sunkiausia dalis – suformuoti pyragėlius. Tešla labai lipni ir nepaklusni, bet įmanoma. Rankas galite įmerkti į miltus prieš imantis šito darbo. Man pavyko ir be miltų… Aš tuos pyragėlius arba blynus formavau cepelino principu. Sauja bulvių į delną, viduryje duobutė, į duobutę – morkos ir tada suspausti, „uždaryti“, suploti ir ant sviestu lengvai pateptos skardos. Net neabejoju, kad galima buvo viską kepti ant keptuvės. Bet man asmeniškai nelabai patinka šitas būdas, nes tuomet kepinys prisigeria, nori ar nenori, taukų, kuriuose jis yra apkepamas. Aš kepiau karštoje orkaitėje. 210-220 C. Po 15-20 minučių apversti ir dar pašauti orkaitėn.
Padažas. Svogūnus pakepinti ant riebalų. Grybus pamerkti į karštą vandenį. Kai suminkštės, supjaustyti smulkiai ir dėti į svogūnus, kartu dėti šoninę, jei naudojate. Jokiu būdu neišpilti vandens, kuriame mirko grybai. Taigi ir grybus mirkykite užpildami maždaug pusę stiklinės karšto vandens. Šaukštą miltų išmaišykite su šaukštu grybų mirkalo. Visa tai dėkite į keptuvę ir paskui dar užpilkite grybų vandens. Padažą balinti grietine. Kiekis priklauso nuo kiekvieno norų…
Einu ismeginti, tikiuosi pavyks 🙂
katik po pietuku, vaje vaje kaip as sunkiai tuos blynelius dariau, susinervinau viska meciau, vyras gavo uzbaigti 😀 bet gale rezultatas gavosi tikrai neblogas, rekomenduoju 🙂
Labai puikus receptas, tikras lietuviskas patiekalas. 🙂 Labai skaniai gavosi ir blyneliai net nelipo formuojant prie ranku :))
Aš įprastai kepu be morkų įdaro, tik į bulvių masę dedu varškės, tad ir bulvių pyragėliai formuojasi labai lengvai 🙂
Beata, jaučiasi skirtumas jei bulvės buvo virtos luptos ir neluptos, bet karštas bulves lupni ir aš labai labai nemėgstu, todėl radau būdą jas laikyti lupant pasmeigiant ant šakutės 🙂
Labai skanus blyneliai, tik as dar i morkas ir svogunus iberiau ciobrelio. Labai dziaugiuosi kai mano vaikuciai valgo ir praso dar. Neapsakomas jausmas. Aciu Beata.
aš darau panašiu principu taip vadinamas „pampuškes”. labai tinka vakarykštė košė arba išsiverdu šviežią bulvių košę ir ją atvėsinu. Tada mušu kiaušinį, dedu miltų, druskos. Krakmolo nenaudoju. Ant lentos rankomis iškočioju „cilindrą”, paskui jį suspaudžiu, kad gautųsi iki 1cm storio ir supjaustau kvadratais. Juos kepu keptuvėje. Valgom su grietine arba padažiuku iš kepto svogūno, lašinukų ir grietinės. Labai geras patiekalas, kai šaldytuve mėsos nelieka… :DD
Mano močiutė gamindavo šį patiekalą ir vadindavo kokorais. Viekoje lietiškų patiekalų knygoje radau šį receptą pavadinimu – kakorai.
Skaniausias variantas kepti pečiuje… Ir kitą dieną. Padažas mūsų šeimoje būdavo be grybų – spirgučiai, svogūnai ir grie
grietinė.
Beje, gyvenu ne Lietuvoje… Tai ne visos bulvės tinka 🙁
sveiki.O į morkas be galo tinka aguonos,jas ypač mėgdavo žemaitijoje ir jų dėdavo visur…skanaus
Aš visą šitą reikalą jau daug metų darau. Tik nekepu atskirų blynelių, bet ant stalo patiesiu dvigubą drėgną marlę ir iškočioju su kočėlu 1-1,5 storio stačiakampį, ant jo tolygiai paskirstau įdarą ir suvynioju kaip vyniotinį. Galus ir šoną gerai užspausti. Kepu apie 1 val.orkaitėje. (Kad būtų patogiau suvynioti, po truputi keliam su visa marle tešlą ir vyniojam). Ir greita, ir prie rankų niekas nelimpa 🙂
Reikia rankas vos vos sušlapinti vandeniu 🙂 tada nelips. Ir tai daryti po kiekvieno blyno-nusiplauti švariu vandeniu ir lipdyti.