Vos saulė išlenda pro debesį, ima skimbčioti šaltos kavos ledukai! Niujorkiečiai juokauja, kad kaip paukščiai žino, kada migruoti į šiltuosius kraštus, taip didmiesčių gyventojai pajunta, kada pradėti šaltos kavos sezoną. Niujorke ir kitur JAV jau kelias vasaras iš eilės liejasi šaltai brandintos kavos (angl. cold brew) upės, jos nuvilnijo, regis, kone per visą pasaulį. Šaltu vandeniu užpilta ir pernakt palaikyta kava neturi tiek daug rūgšties, yra švelni ir lengva, todėl nuostabiai tinka gurkšnoti vasarą su ledukais ar plakti kokteilius.
Šaltai brandintą kavą paprastai pasiruošite namuose ir ja galėsite ilgai mėgautis, vis eksperimentuoti su naujais skoniais. Tik svarbu pasirinkti tinkamą, ne per daug suskrudintą kavą.
Gaivūs kokteiliai su šaltai brandinta kava
Šaltai brandinta kava su imbierais ir citrinų limonadu:
Meksikietiška šaltai brandinta kava:
Gaminimas
KAIP PARUOŠTI BRANDINTĄ KAVĄ: Į didelį indą su dangčiu (stiklainį ar butelį labai plačiu kaklu) suberiame 140 g maltos „Paulig“ kavos. Kavą užpilame 900 ml šalto vandens, viską išmaišome. Pasistengiame, kad sudrėktų visi tirščiai – ypač reikia patikrinti, ar sušlapo tirščiai stiklainio dugne. Vandeniu užpiltą kavą statome į šaldytuvą ir brandiname per naktį. Geriausia būtų, kad kava šaltai ilsėtųsi apie 16 valandų. Brandintą kavą nukošiame per kavos filtrą arba sietelį. Jei naudosite pastarąjį, iš pradžių galite perleisti kavą per sietelį, o tada jį iškloti popieriniu rankšluosčiu ir perkošti dar kartą. Perkoštą kavą galima laikyti šaldytuve visą savaitę ir mėgautis ja kada tik panorėjus.
„Budintys“ kavos ledukai Norisi ledo šaltumo kavos? Ji gali laukti jūsų šaldiklyje. Išpilstykite šaltai brandintą ir nukoštą „Paulig Presidentti Original“ kavą į ledukų formeles ir užšaldykite. Kai norėsite pasimėgauti kava, saują ledukų įdėkite į stiklinę ir užpilkite pienu ar augaliniu gėrimu. Jei norite, pasisaldinkite gėrimą klevų ar agavų sirupu. Kristalinis cukrus šaltame vandenyje tirpsta daug lėčiau, tada geriau naudoti skystą saldiklį. „Paulig Presidentti Original“ patiks mėgstantiesiems švelnią vidutiniškai skrudintą kavą. Kaip ir vyne, šioje kavoje galima atrasti daugybę skonio atspalvių.
Šaltai brandinta kava su imbierais ir citrinų limonadu Turbūt nerasite gaivesnio brandintos kavos kokteilio nei šis. Rūgštus citrinų limonadas ir natūraliai salsva kava bei imbierų aitrumas nuostabiai dera tarpusavyje. Šis kokteilis nėra saldus, tad jei norėsis, įmaišykite šaukštelį klevų ar agavų sirupo. Į stiklinę dedame ledo kubelių, citrinos griežinėlių, mėtų lapelių ir smulkiai tarkuotą šviežią imbierą. Jei norime, įpilame sirupo. Užpilame limonadą ir pamaišome. Užpilame „Paulig Cafe New York“ šaltai brandintą kavą – susidarys du gražūs sluoksniai. Prieš gerdami juos sumaišome. Įsitikinome, kad šiam kokteiliui labai tinka „Paulig Cafe New York“. Tai švelni vidutiniškai skrudinta kava, kurią brandinant išryškėja natūralus saldumas ir atsiskleidžia vasariška skonių paletė. Šia kava mėgautis galite tiesiog užpylę ant ledukų arba sumaišę vasariškus šaltus kokteilius.
Meksikietiška šaltai brandinta kava Į stiklinės dugną priplėšome mėtų lapelių ir juos kiek pagrūdame, kad paskleistų eterinius aliejus. Užpilame ledukus, ant jų supilame „Paulig Presidentti Original“ šaltai brandintą kavą. Sutirštintą pieną sumaišome su cinamonu ir supilame į stiklinę. Ant viršaus uždedame mėtos lapelių. „Paulig Presidentti Original“ patiks mėgstantiems švelnią vidutiniškai skrudintą kavą. Kaip ir vyne, šioje kavoje galima atrasti daugybę skonio atspalvių.
Kofeinas tirpsta vandenyje, tad ilgai brandinta šalta kava yra tikras jo užtaisas! Mėgaukitės atsargiai ir per dieną suvartokite ne daugiau kaip 180 ml taip paruoštos kavos. Galite išgerti apie du kokteilius.
O koks citrinu limonadas pilasi? Ar cia tiesiog gazuotas vanduo su citrinos skoniu?