Irisų receptas iš prieškario „Šeimininkės“ žurnalo, bet tuomet tik irisinius saldinius virė, o dabar labai populiaru sūdyta karamelė. Dar gardžiau su žemės riešutais.
Irisus galite pakuoti į dėžutę arba į skaidrų stiklo indą. Jam labai tiko nėrinys su žiemos žvilgesiu ir auksinis paukštukas, atskridęs iš kalėdinių dekoracijų skrynios. Sutikite, kad taip supakuoti irisai tiesiog dainuoja šventę.
Grietininiai irisai su žemės riešutais ir jūros druska
Reikės:
Gaminimas
Į nedidelę skardelę įklojame vos vos aliejumi pateptą kepimo popierių – ant jo supilsime irisų masę atvėsti. Peiliu pasmulkiname riešutus.
Į nedidelį puodą supilame grietinėlę, pieną, suberiame cukrų, vanilės ankšties sėklytes. Pasūdome ir maišydami užverdame ant vidutinės ugnies. Verdame nuolat maišydami, kol masė pradės tirštėti ir švelniai ruduoti – užtruksite apie 30 minučių. Kai masė, užlašinta ant vėsios lėkštutės, pradeda stingti – irisai paruošti.
Suberiame žemės riešutus ir gerai išmaišome.
Irisų ir riešutų masę supilame į paruoštą skardelę. Geriausia, jei pavyks supilti iki 1 cm storio sluoksnį.
Irisų paviršių pabarstome pasirinktinai druskos kristalais ar smulkintais žemės riešutais. Paliekame masę atvėsti ir supjaustome nedideliais gabalėliais.
Ačiū, viskas puikiai pavyko! Virėm ilgai ant 5/9 (indukcinė viryklė) bijodami sudegint ar perkaitint, bet po pusvalandžio buvo vos patirštėję ir vos gelsva. Tada padidinom iki 6/9 ir, pamakalavus intensyviai dar 30 min, gavosi puikiai (testas su lėkštute užskaitytas). Beje, irisus palaikius šaldytuve jie lengviau susipjausto (mažiau prie visko limpa ir laiko formą).