Duona nuostabioji ir kasdieninė su dviem pagardais. Vienas – pikantikas prieskonių mišinys, kitas – šiek tiek pagardintas sūrio padažas puikusis.
Kepta duona ir du padažai
Reikės:
Sūrio padažui:
Aitriajam pagardui reikės:
Gaminimas
Kepame duoną:
Duoną, jei nesuraikyta, suraikome riekėmis ir nupjaustome jos plutą.
Sudedame kelių riekių bokštą ir išilgai supjaustome, kad gautume pailgus duonos pirštelius.
Keptuvėje gerai įkaitiname aliejų. Aliejaus turi būti bent trečdalis keptuvės, kad visos duonos pusės gerai apskrustų. Aliejaus karštumą patikriname taip: metame į jį gabalėlį duonos, jei jis iš karto ima smagiai burbuliuoti – aliejus pakankamai karštas, laikas kepti.
Į aliejų keptuvėje rikiuojame duonos pirštelius ir kepame kol duona pasidarys auksinės spalvos. Kai jau ji ima skaniai ruduoti – traukiame iš keptuvės ir dedame ant popierinio rankšluosčio lėkštėje, kad susigertų aliejaus perteklius.
Jei patinka, tik ištrauktą duoną perbraukiame česnako skiltele arba/ir pabarstome tarkuotu kietuoju sūriu.
Gaminame sūrio padažą:
Puodelyje išlydome sviestą. Kai sviestas išsilydo, beriame į puodelį šaukštą miltų, kajeno pipirų ir gerai maišome. Gausime tirštą košelę.
Palaipsniui pilame pieną bei kruopščiai maišome šluotele, kad neliktų gumuliukų. Turėtumėte gauti vientisą tirštoką padažą.
Įlašiname šiek tiek vorčesterio padažo ir dar pamaišome.
Į dar karštą padažą beriame sutarkuotą fermentinį ir kietąjį sūrį. Maišome padažą šluotele kol sūris ištirpsta.
Gaminame aitrųjį pagardą:
Visus prieskonius pamatuojame ir beriame į dubenėlį.
Taip pat suberiame kukurūzų kruopas, pasūdome bei viską sumaišome.
Paruoštu pagardu pabarstome keptą duoną. Žinoma, tiek prieskonių pakaktų pagardinti ir dviems kepalams ar net daugiau keptos duonos. Tad likusius prieskonius tiesiog uždarykite indelyje ir panaudokite kitą kartą.
Beata, galingi aplodismentai Tavo sukurtam pagardui 🙂
Česnakinės duonos (mes ją taip vadiname) sezonas pas mus atidaromas rudeniop, kuomet orai atvėsta ir norisi šilumos ne tik nuo pečiaus 🙂 šis užkandis puikiai šildo iš vidaus 🙂 Kaip tik penktadienį ruošiausi kepti duoną, bet perskaičiusi Tavo svetainėje apie sekmadieninę laidą, nutariau palaukti… Juk kuo duona labiau pastovėjusi, tuo geriau 🙂 Ir pagalvojau, na jau kuo čia Beata benustebins 😀 Pasirodo, kad ir tokiuose paprastuose dalykuose Tau pavyksta sukurti kažką nepaprasto 🙂 Tad, pusę keptos duonos paruošiau tradiciškai, o kitą pusę apibarsčiau naujuoju pagardu (nereikėjo bėgti net į parduotuve, nes visi prieskoniai išrikiuoti po ranka 🙂 jei jau turiu visas Tavo knygas, tai griekas būtų neturėti šių prieskonių :D) Pirmiausia paragavu pati … 10 balų! Ir pastačiau du dubenėlius vidury stalo…
Beata, leidžiu Tau spėti iš vieno karto, kuriame dubenėlyje greičiau nebeliko keptos duonos 🙂
O kukurūzų kruopos būtinos? Gal galima jas kuo nors pakeisti?
Beata, galingi aplodismentai Tavo sukurtam pagardui 🙂
Česnakinės duonos (mes ją taip vadiname) sezonas pas mus atidaromas rudeniop, kuomet orai atvėsta ir norisi šilumos ne tik nuo pečiaus 🙂 šis užkandis puikiai šildo iš vidaus 🙂 Kaip tik penktadienį ruošiausi kepti duoną, bet perskaičiusi Tavo svetainėje apie sekmadieninę laidą, nutariau palaukti… Juk kuo duona labiau pastovėjusi, tuo geriau 🙂 Ir pagalvojau, na jau kuo čia Beata benustebins 😀 Pasirodo, kad ir tokiuose paprastuose dalykuose Tau pavyksta sukurti kažką nepaprasto 🙂 Tad, pusę keptos duonos paruošiau tradiciškai, o kitą pusę apibarsčiau naujuoju pagardu (nereikėjo bėgti net į parduotuve, nes visi prieskoniai išrikiuoti po ranka 🙂 jei jau turiu visas Tavo knygas, tai griekas būtų neturėti šių prieskonių 😀 ) Pirmiausia paragavu pati … 10 balų! Ir pastačiau du dubenėlius vidury stalo…
Beata, leidžiu Tau spėti iš vieno karto, kuriame dubenėlyje greičiau nebeliko keptos duonos 🙂
viska susiruosiau tuoj banddysiu kepti duona su surio padazu 🙂 tikiuos pavyks
As noreciau pasidalinti su dar vienu receptu,man tai buvo atradimas ir nuo siol skaniausias. Kas nebande pabandykit butinai.
Issikepkite juoda duona stambesnem juostelem(siek tiek pertrinkite cesnaku ksip Beata cia rode savo laidoje ir truputis druskos
Tada PADAZAS:
1indeli lydito surelio ,,Mildute,, arba kito be jokiu priedu pasildome kartu su 1.5 sauksto majonezo(tinka dauguma bet helmans neturi kiausininio skonio) viska pasildyti puode ar mikrobangeje iberti pipiriuku ir apmaisyti. Tada susitarkuokite kietoji surio(dziugas,permazanas) Imate duonos sakaliuka merkiate i silta padaza ir tada panardinate i suri(kokosa :D) ir ragaujam. Vusiems smagu mirkyti ir ivilkti duonyte i siuos patalus.jau daug savo sveciu nustebinau siuo paprastu receptu.
O kur antras padazas?
Beata, Tavo padaziuka reikia valgyti kol jis siltas? Kaip jai jis atveses? Jei rengiu vakareli, is anksto neverta gaminti?
as kepu duona ir man duona buna minksta
Nesupratau su astriu padazu? Ar viska suberti i besameli?
Paragavau kavinej keptos duonos su surio padazu ir taip patiko. Labai panorau toko padazo ir namie. Bet kavine nesidalina receptu, nors ir labai prasiau 🙂 .. Tai nusprendziau pabandyti pasidaryti pati, aisku nieko nesigavo 🙁 .. Tada sugalvojau kad internetas visagalis 😀 .. Ieskojau ieskojau ir nieko (aisku nelabai sekes).. Ivedus kepta duona su suriu nelabai ka rasi 😀 Uzsukau cia ir kaip visada lieku patenkinta 🙂
Turiu beveik visas Jusu knygas ir juomis begalo dziaugiuos.. Dievinu Tiramisu, spurgytes, lazanija, o kaip be plovo su vistiena… Kokteilius taip pat bandziau ypac patiko kokteiliukas su Bobeline, draugai liko suzaveti..
Tariu dideli Aciu uz Jusu knygas ir internetine svetaine 🙂 Be ju kaip be rankyciu 🙂
Begu isbandyti ir sio recepto 🙂 Aciu 🙂