Aš tikrai kartais noriu sau užsikabint medalį, ant kurio butų parašyta „UŽ STEBUKLINGĄ ATKAKLUMĄ ir PUSIAUSVYROS IŠLAIKYMĄ KARO LAUKE“. Bet vistiek Seimui negalėčiau vadovaut, kaip gerbiama kita keturių vaikų mama: išmuštų mane iš pusiausvyros kai kurie veikėjai labiau, nei du todleriai, atakuojantys mano torto kremą ir papuošimus.
Taigi gimtadienis įvyko. Kokia šventė! Mamai, pirmiausia, aišku. Tikrai mielos mamos, esat puikios mamos ir tos, kurios nuperkat ar užsakot tortą, ir tos, kurios pačios gaminat. Aš visada esu už tortus vaikams, bet prieš kilogramus cukraus ant torto.
Aš už tortus, kurie neišveda iš proto…. Nes net ir šleivas ir netobulas, mamos ir vaiko kartu gamintas, tortas bus vis tiek geresnis daugeliu prasmių, nei tobulas raudono automobilio su kranu ir supermenais formos. Kai paskaitau kai kuriuos savo senolio blogo postus (kokia laimė, kad rašau jį tiek metų), tai pamatau vieną tendenciją, kuri įvyko visiems iki vieno: radikalus ar mažiau radikalus cukraus sumažėjimas, bet aš vis dar esu už kuklius gimtadienis ir naminius kreivus tortus…
Štai, pavyzdžiui, žiauriai skanus Danuko ( ne mūsų mažojo Danuko, o draugo Danny) gimtadienio tortas (va čia receptas). Tada aš tik Izabelę turėjau, tai pažiūrėkite, kiek ten cukraus…bet tortas labai geras.
Mano vaikai kai pageidauja torto gimtadieniui, tai, aišku, kad pageidavimų tope – ŠOKOLADINIS tortas – VISADA. Tai aš galiu šiaip išikept šokoladinį tortą ir užimerkusi… Tortą, kurio receptą čia matote, H nešėsi į darželį. Ir dar kartą pakartojau tokį patį jau gimtadienio dieną. Ir nors daug visokių tortų receptų bloge, bet, galvoju, reikia dar vieną įdėti – nepakenks.
Šokoladinis Hariuko gimtadienio tortas tikrai geras, nes miltų čia tik 100 g, cukraus 150–180g, daug geros mano kakavos ir labai geras (ir daug kur tinkantis) šokoladinis kremas. Kremas gali būti riebesnis ir tamsesnis, tik sumaišius šokoladą su drauguže maskarpone, arba puresnis ir šviesesnis, jei dar pridėsit grietinėlės…
Tai etapai paprasti. Aišku, suprantu, kad tos kalbos prieš receptą užknisa, bet perskaitai ir tada lengvai padarai receptą… Pirmiausia, iškepam biskvitus. Galima iškart visą tešlą pilti į kepimo formą, pavyks aukštas biskvitas ir tada reikės bandyti perpjauti į tris dalis. Arba galima daryti, kaip dariau aš: iškepti pradžioje 2/3 tešlos ir tada likusį 1/3. Išeis vienas storesnis pyragas, kurį perjausim, ir vienas plonas, kurio nepjausim. Biskvitą dariau pagal receptą iš „Beatos virtuvės” žurnalo, kuriame Ramunė Česonienė arba Ms. Cupcake Cork, profesionali kepėja, mums kažkada atskleidė savo triufelių torto receptą. Jos biskvito receptas buvo tikrai labai geras, taigi iš ten įkvėpimas.
Aš biskvitą iškepiau iš vakaro, o iš ryto su abiem dariau kremą ir tepiau tortą. Tai, patikėkite, buvo reikalų… Vienintelis būdas kažką padaryti – leisti, kad jie abu tau padėtų. Aišku, tada jie iki alkūnių sugrūda rankas į puodą, valgo visas liofilizuotas uogas šokolade, kurios skirtos papuošimui… Galiausiai, aišku, tortas buvo padarytas…
Laimingas šokoladinis tortas arba Hariuko gimtadienio tortas
Biskvitui:
Kremui:
Gaminimas
Kepame biskvitą:
Pradedame nuo biskvito. Orkaitę įkaitinam iki 190C . Kiaušinius gerai išplakam su cukrumi ir žiupsneliu druskos iki visiškai standžių putų.
Ištirpinam sviestą ir plona srovele pilam į kiaušinius, nepaliaujamai plakdami. Kakavą, miltus, kepimo miltelius sumaišom ir įsijojam į kiaušinių masę. Geriausia – įsijojam maždaug pusę, išmaišom ir pabaigiam sijoti,dar kartą išmaišom.
Kepimo formą lengvai ištepam sviestu. Aš iškepiau biskvito sluoksnius per du kartus: pradžioje supyliau 2/3 tešlos – iškepė greitai, per maždaug 15 min. Tada išėmiau iš torto formos ir iškepiau likutį. Pirmąją, storesnę dalį padalinam į dvi dalis, turim iškeptą trečią ir jau bus 3 biskvito sluoksniai.
Gaminame kremą:
Ruošiame kremą. Šokoladą ištirpiname, tada į šokoladą po truputi dedame maskarponę ir maišom šaukštu ar šluotele, kol viskas susijungia į tokį tirštą šokoladinį kremą.
Tuomet, jei norisi, galite pridėti grietinėlės ir dar viską išplakti: plakant pasidaryt toks purus šviesus kremas.
Konstruojam tortą. Biskvitą padalinam į tiek lakštų, kiek norite (aš dariau tris). Kiekvieną biskvitą patepam karamele (galit ir netepti arba palaistyti kava ar kokiu alkoholiniu gėrimu, jei tai tortas suaugusiems), o tada klojame purų kremą.
Puošiame:
Papuošimui aš naudoju liofiliuotas uogas šokolade kurias gamina „Rūta” (perku jų firminėj parduotuvėj) ir avietės, nes avietės yra mėgstamiausios Hariuko uogos.
Taigi išeina didelis rimtas šokoladinis Hariuko gimtadienio tortas su daug kremo. Biskvitą kepiau 24 cm atsegamoje formoje.
Į kremą saldumui ir skanumui dar dėjau becukrės karamelės, pagamintos tik iš datulių. Galima kažką panašaus ir patiems pasidaryti datules išmirkius, sutrynus iki tyreles su trupučiu sviesto… Arba tiesiog galite naudoti kitą mėgstamą karamelę.
Sveiki,
Tortas atrodo tobulai! Planuoju gaminti Velykoms 🙂
Tik dar klausimas — kiek laiko suteptas tortas turėtų brandintis? Ar sutepi ir valgyti galima?
Sveiki, labai skaniai atrodo, norėčiau pabandyti iškepti velykoms, tik nelabai supratau kaip įmaišėte grietinėlę? Ar iš pradžių suplakėte ir tada įmaišyti ir dar paplakėte,ar neplaktą supylėte ir tada plakėte kartu su „šokoladine” maskarpone? Ir dar klausimas – ar galima biskvitą palaistyti kuo nors kitu? Gal kakava? Ar gal kas kitas labiau tiktų?
Ačiū už atsakymus 🙂
Labai sudomino tortukas, tik gaila, kad kažkodėl man taip gražiai jis neišsikėlė 🙁 kažin ką ne taip dariau???
Sveiki. Gaminau si torta. Biskvitas gavosi tobulas! Bet kremas man visai suskystejo kai ipyliau grietineles. Plakiau nemazai laiko, bet nei trupucio netirstejo. Ka padariau negerai? Gal tas siltas sokoladas su maskarpone neleido sustangdinti grietineles?
Laba diena, o jeigu biskvitą daryčiau pagal jūsų per Kalėdas laidoje rodyto šokoladinio torto receptą, ar jis tiktų?
Beata, man nesusiplakė kiaušiniai iki putų, ko pasekoje spėju visai neiškilo biskvitas 🙁 ar galėjo taip nutikti, nes naudojau datulių sirupą vietoj cukraus?
Man po 15 min biskvitas liuliuojantis dar buvo teko palikti dar 15 min.Nes nebuciau is formos isemusi butu viskas pasileide.Ir kepiau ne visa iskarto o kaip jus 2/3.
Tortas tobulas. Šlapias, ne sausas. Dėjau pačios darytą karamelę. Visi kas ragavo visiem patiko. Tikrai darysiu ne kartą dar!
Taip, man irgi labai įdomu, kaip gautųsi naudojant agavų ar datulių sirupą vietoj cukraus, ar iškiltų biskvitas? Ar visgi teks nusidėti vienam kartui ir dėti cukrų
Bandysiu ir as treciajam gimtadieniui 🙂 Man beveik visada tenka ilgiau kepti, nei Beatos receptuose, gal nuo orkaites priklauso.
Ties 5 punktu, t.y. grietinėlės pridėjimu mano tortas patyrė fiasko Pyliau neplaktą grietinėlę į šokoladinę maskarponę
Ties 5 punktu, t.y. grietinėlės pridėjimu mano tortas patyrė fiasko :(Pyliau neplaktą grietinėlę į šokoladinę maskarponę ir plakiau elektriniu. Tačiau nesusiplakė 🙁 Gal galite detaliau aprašyti kaip sujungti, kad pavyktų purus kremas. Ačiū!
Man taip pat gavosi plokščias ir sausas biskvitas.. kepiau vos 15 min. Su tokiu kiekiu kiaušinių jis turėjo gautis super purus. Kažkokios ne tokios proporcijos..
Sveiki, tortas labai skanus 🙂 tik kažkodėl neišsikėlė gerai biskvitas… ką galėjau blogai padaryti? dėkoju Jums 🙂
Kiaušinius plakiau ilgai (kokias 15min), kol pasidarė standžios putos. Bet įpylus lydytą sviestą, visos putos subliuško ir vėl pasidarė į skystą masę. Beata, gal žinot, ką dariau ne taip?
Man irgi supylus sviesta kiaušinių masė subliuško visiskai kazin kodel?
laba diena. Ar galima gauti recepta karameles is datuliu? Gal kas zino recepta? aciu