Aš tikrai kartais noriu sau užsikabint medalį, ant kurio butų parašyta „UŽ STEBUKLINGĄ ATKAKLUMĄ ir PUSIAUSVYROS IŠLAIKYMĄ KARO LAUKE“. Bet vistiek Seimui negalėčiau vadovaut, kaip gerbiama kita keturių vaikų mama: išmuštų mane iš pusiausvyros kai kurie veikėjai labiau, nei du todleriai, atakuojantys mano torto kremą ir papuošimus.
Taigi gimtadienis įvyko. Kokia šventė! Mamai, pirmiausia, aišku. Tikrai mielos mamos, esat puikios mamos ir tos, kurios nuperkat ar užsakot tortą, ir tos, kurios pačios gaminat. Aš visada esu už tortus vaikams, bet prieš kilogramus cukraus ant torto.
Aš už tortus, kurie neišveda iš proto…. Nes net ir šleivas ir netobulas, mamos ir vaiko kartu gamintas, tortas bus vis tiek geresnis daugeliu prasmių, nei tobulas raudono automobilio su kranu ir supermenais formos. Kai paskaitau kai kuriuos savo senolio blogo postus (kokia laimė, kad rašau jį tiek metų), tai pamatau vieną tendenciją, kuri įvyko visiems iki vieno: radikalus ar mažiau radikalus cukraus sumažėjimas, bet aš vis dar esu už kuklius gimtadienis ir naminius kreivus tortus…
Štai, pavyzdžiui, žiauriai skanus Danuko ( ne mūsų mažojo Danuko, o draugo Danny) gimtadienio tortas (va čia receptas). Tada aš tik Izabelę turėjau, tai pažiūrėkite, kiek ten cukraus…bet tortas labai geras.
Mano vaikai kai pageidauja torto gimtadieniui, tai, aišku, kad pageidavimų tope – ŠOKOLADINIS tortas – VISADA. Tai aš galiu šiaip išikept šokoladinį tortą ir užimerkusi… Tortą, kurio receptą čia matote, H nešėsi į darželį. Ir dar kartą pakartojau tokį patį jau gimtadienio dieną. Ir nors daug visokių tortų receptų bloge, bet, galvoju, reikia dar vieną įdėti – nepakenks.
Šokoladinis Hariuko gimtadienio tortas tikrai geras, nes miltų čia tik 100 g, cukraus 150–180g, daug geros mano kakavos ir labai geras (ir daug kur tinkantis) šokoladinis kremas. Kremas gali būti riebesnis ir tamsesnis, tik sumaišius šokoladą su drauguže maskarpone, arba puresnis ir šviesesnis, jei dar pridėsit grietinėlės…
Tai etapai paprasti. Aišku, suprantu, kad tos kalbos prieš receptą užknisa, bet perskaitai ir tada lengvai padarai receptą… Pirmiausia, iškepam biskvitus. Galima iškart visą tešlą pilti į kepimo formą, pavyks aukštas biskvitas ir tada reikės bandyti perpjauti į tris dalis. Arba galima daryti, kaip dariau aš: iškepti pradžioje 2/3 tešlos ir tada likusį 1/3. Išeis vienas storesnis pyragas, kurį perjausim, ir vienas plonas, kurio nepjausim. Biskvitą dariau pagal receptą iš „Beatos virtuvės” žurnalo, kuriame Ramunė Česonienė arba Ms. Cupcake Cork, profesionali kepėja, mums kažkada atskleidė savo triufelių torto receptą. Jos biskvito receptas buvo tikrai labai geras, taigi iš ten įkvėpimas.
Aš biskvitą iškepiau iš vakaro, o iš ryto su abiem dariau kremą ir tepiau tortą. Tai, patikėkite, buvo reikalų… Vienintelis būdas kažką padaryti – leisti, kad jie abu tau padėtų. Aišku, tada jie iki alkūnių sugrūda rankas į puodą, valgo visas liofilizuotas uogas šokolade, kurios skirtos papuošimui… Galiausiai, aišku, tortas buvo padarytas…

Pradedame nuo biskvito. Orkaitę įkaitinam iki 190C . Kiaušinius gerai išplakam su cukrumi ir žiupsneliu druskos iki visiškai standžių putų.
Ištirpinam sviestą ir plona srovele pilam į kiaušinius, nepaliaujamai plakdami. Kakavą, miltus, kepimo miltelius sumaišom ir įsijojam į kiaušinių masę. Geriausia – įsijojam maždaug pusę, išmaišom ir pabaigiam sijoti,dar kartą išmaišom.
Kepimo formą lengvai ištepam sviestu. Aš iškepiau biskvito sluoksnius per du kartus: pradžioje supyliau 2/3 tešlos – iškepė greitai, per maždaug 15 min. Tada išėmiau iš torto formos ir iškepiau likutį. Pirmąją, storesnę dalį padalinam į dvi dalis, turim iškeptą trečią ir jau bus 3 biskvito sluoksniai.
Ruošiame kremą. Šokoladą ištirpiname, tada į šokoladą po truputi dedame maskarponę ir maišom šaukštu ar šluotele, kol viskas susijungia į tokį tirštą šokoladinį kremą.
Tuomet, jei norisi, galite pridėti grietinėlės ir dar viską išplakti: plakant pasidaryt toks purus šviesus kremas.
Konstruojam tortą. Biskvitą padalinam į tiek lakštų, kiek norite (aš dariau tris). Kiekvieną biskvitą patepam karamele (galit ir netepti arba palaistyti kava ar kokiu alkoholiniu gėrimu, jei tai tortas suaugusiems), o tada klojame purų kremą.
Papuošimui aš naudoju liofiliuotas uogas šokolade kurias gamina „Rūta” (perku jų firminėj parduotuvėj) ir avietės, nes avietės yra mėgstamiausios Hariuko uogos.
Taigi išeina didelis rimtas šokoladinis Hariuko gimtadienio tortas su daug kremo. Biskvitą kepiau 24 cm atsegamoje formoje.
Į kremą saldumui ir skanumui dar dėjau becukrės karamelės, pagamintos tik iš datulių. Galima kažką panašaus ir patiems pasidaryti datules išmirkius, sutrynus iki tyreles su trupučiu sviesto… Arba tiesiog galite naudoti kitą mėgstamą karamelę.
laba diena. Ar galima gauti recepta karameles is datuliu? Gal kas zino recepta? aciu
Man irgi supylus sviesta kiaušinių masė subliuško visiskai kazin kodel?