Iš tiesų čia nereikia labai tikslių išmatavimų ir tešlos kočiojimo, šaldymo ir viso kito vargo… Nors sluoksniuotą tešlą įmanoma pasidaryti namuose, bet net ir patys išradingiausi, garsiausi virėjai neslepia, kad jie naudoja pramoniniu būdu pagaminą sluoksniuotą tešlą. Kai tiek daug reikia nuveikti šiaip gyvenant užimtą gyvenimą, kartais tai greičiausia išeitis. Ir iš tiesų, tereikia, tik ištiesti tešlos lakštą, jį apkepti ir paskui ant jo užkrauti ko tik turite ar kas tik pasitaiko po ranka – ir puikiausias užkandis ar pietų patiekalas su dubeniu salotų garantuotas.
Apie tešlą ir tešlos lakštą: aš dažniausiai, prieš dėdama įdarą, tešlos padą iškepu, t. y., beveik iškepu. Įdarus geriausia rinktis tokius, kurie greitai iškeps, ir dėti jau termiškai apdorotus arba neilgo kepimo reikalaujančius dalykus. Taigi jei ant tešlos užkrausite bulvių, svogūnų ir morkų – kol jie iškeps, tešla pavirs į nuodėgulį.
Plokšti pyragai: su kumpiu ir špinatais ir su varške ir pomidorais
Kumpio ir špinatų pyragams:
Varškės, pomidorų ir kaparėlių pyragams:
Gaminimas
Pado paruošimas:
Tešlos gabalą ištieskite ant skardos, tešla riebi, jei neperkepsite – neturėtų prikibti prie dugno.
Aplink kraštelį įpjaukite tešlą maždaug 1 ar 2 cm nuo krašto, taip atskirsite sluoksnius ir turėsite pyrago kraštelį kaip kokį rėmelį.
Viduriuką subandykite šakute, kad per daug neįsismarkautų, jis vis tiek iškils, bet ne taip smarkiai ir paskui tiesiog priplosite jį įdaru.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 C ir dėkite tešlos lakštą kepti maždaug 10 minučių. Per tą laiką pasiruoškite įdarą.
Kumpio ir špinatų pyragai:
Kumpį supjaustyti nedideliais kvadratėliais.
Grietinėlę sumaišyti su kiaušiniu, įmaišyti kumpį ir į tą patį dubenį įberti suplėšytus špinatų lapus.
Viską sumaišyti ir ištiesti ant apkepto pyrago pagrindo, pabarstyti džiovintais raudonėliais.
Tada vėl šauti į karštą orkaitę maždaug 15 minučių.
Kai iškeps, pabarstyti grūstais pipirais.
Varškės ir pomidorų pyragai:
Varškę sumaišyti su grietinėle (galima pakeisti ją grietine) ir kiaušiniu.
Įberti smulkintą svogūną su kaparėliais ir įberti šiek tiek druskos, pipirų.
Ant apkepto tešlos lakšto tepti varškės masę ir ant viršaus dėti pomidorus, supjaustytus riekelėmis.
Kepti karštoje 200 C orkaitėje apie 15 minučių.
Kai iškeps, ant pomidorų uždėti šviežių baziliko lapelių.
Morkas su porais lėtai patroškinkite, paskui ištieskite ant jau apkepto tešlos lakšto, apkepkite orkaitėje su, pavyzdžiui, gabalėliu ryškesnio skonio minkštu sūriu (pvz. Feta) – išeis puikus puikiausias morkų pyragas.
skaniai atrodo, tik norejau paklausti, kuri is Mantingos teslu tiktu- ar sluoksniuota mieline ar bemiele ?
Parduotuvėje pirkti sluoksniuotą tešlą – patogu, bet bent jau Mantingos tai man nepatinka. Panašu, kad nekokybiški riebalai (margarinas), tada reikia arba darytis namie, arba ieškot kokybiškesnės
Superinis užkandis!
Tik kitą kartą turbūt mėsiškąjį darysiu ne su šalto rūkymo kumpiu, nes gavosi šiek tiek per sūru, bet gal su kokia panevėžio file….
Man labai patinka sitie pyragai 🙂 O tesla as perku tik Prismoj,man skanesne… 😉 Niam, niam kaip valgyt uzsimaniau 🙂
Tikrai skanus ir greitai pagaminamas užkandis! Aną dieną iškepiau, tai kol kažką išėjus iš virtuvės dariau, namiškiai spėjo viską sukirsti 🙂 Matyt tai reikėtų įvardinti kaip „patiko“ 🙂
Rimi turi kitokia nei Mantingos tesla arba Prisma, nes Mantingos prasta pasidare.. Siulau pabandyti tokia vegetariska modifikacija: Varske grudeta grietineleje, siek tiek smulkinto Fetos surio, spinatu smulkintu, cesnakai, druska, kiausiniai ir grietines siek tiek. Galite jei norite alyvuogiu. Ir aisku pomidoras ant virsaus..viska ant teslos ir i orkaita..gaunasi toks pikantiskas, surokas ir skanus labai..skanaus.
O man visiskai nesigavo – lakstai buvo per mazi, puse idaro liko, o kepant turinys istekejo..
Ačiū Beata už receptą, tikrai neapsakomai skani užkandėlė, liežuvį galima nusiryti 😉
Super pyragėliai, taip skanu iš ryto pusryčiams, ir puikiai tinka svečiams pavaišinti 🙂 Ačiū už receptą ir idėjas;)
ačiū už receptą labai skanu ,bet tešla aš pats dariau sava skaniausia : D
labai skanūs patiekalai, ačiū!
Superiniai užkandukai! Genialiai paprasta ir skanu, tikras malonumas šeštadienio popietę!
Išbandžiau, puikiai gavosi 🙂 Aš dariau mažus vieno kąsnio gabalėlius su varškės įdaru. Šauniausia tai, kad pagal Beatos aprašytą būdą kraštelis kiekvienam mažam gabalėliui irgi puikiai išėjo, nors aišku šiek tiek užtruko… Ačiū tau, Beata, už puikius receptus! 🙂
Bent jau varškės pyragas gavosi prėskas ir neįdomus:-s Visiškai nevykęs receptas!