Iš tiesų čia nereikia labai tikslių išmatavimų ir tešlos kočiojimo, šaldymo ir viso kito vargo… Nors sluoksniuotą tešlą įmanoma pasidaryti namuose, bet net ir patys išradingiausi, garsiausi virėjai neslepia, kad jie naudoja pramoniniu būdu pagaminą sluoksniuotą tešlą. Kai tiek daug reikia nuveikti šiaip gyvenant užimtą gyvenimą, kartais tai greičiausia išeitis. Ir iš tiesų, tereikia, tik ištiesti tešlos lakštą, jį apkepti ir paskui ant jo užkrauti ko tik turite ar kas tik pasitaiko po ranka – ir puikiausias užkandis ar pietų patiekalas su dubeniu salotų garantuotas.
Apie tešlą ir tešlos lakštą: aš dažniausiai, prieš dėdama įdarą, tešlos padą iškepu, t. y., beveik iškepu. Įdarus geriausia rinktis tokius, kurie greitai iškeps, ir dėti jau termiškai apdorotus arba neilgo kepimo reikalaujančius dalykus. Taigi jei ant tešlos užkrausite bulvių, svogūnų ir morkų – kol jie iškeps, tešla pavirs į nuodėgulį.
Tešlos gabalą ištieskite ant skardos, tešla riebi, jei neperkepsite – neturėtų prikibti prie dugno.
Aplink kraštelį įpjaukite tešlą maždaug 1 ar 2 cm nuo krašto, taip atskirsite sluoksnius ir turėsite pyrago kraštelį kaip kokį rėmelį.
Viduriuką subandykite šakute, kad per daug neįsismarkautų, jis vis tiek iškils, bet ne taip smarkiai ir paskui tiesiog priplosite jį įdaru.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 C ir dėkite tešlos lakštą kepti maždaug 10 minučių. Per tą laiką pasiruoškite įdarą.
Kumpį supjaustyti nedideliais kvadratėliais.
Grietinėlę sumaišyti su kiaušiniu, įmaišyti kumpį ir į tą patį dubenį įberti suplėšytus špinatų lapus.
Viską sumaišyti ir ištiesti ant apkepto pyrago pagrindo, pabarstyti džiovintais raudonėliais.
Tada vėl šauti į karštą orkaitę maždaug 15 minučių.
Kai iškeps, pabarstyti grūstais pipirais.
Varškę sumaišyti su grietinėle (galima pakeisti ją grietine) ir kiaušiniu.
Įberti smulkintą svogūną su kaparėliais ir įberti šiek tiek druskos, pipirų.
Ant apkepto tešlos lakšto tepti varškės masę ir ant viršaus dėti pomidorus, supjaustytus riekelėmis.
Kepti karštoje 200 C orkaitėje apie 15 minučių.
Kai iškeps, ant pomidorų uždėti šviežių baziliko lapelių.
Morkas su porais lėtai patroškinkite, paskui ištieskite ant jau apkepto tešlos lakšto, apkepkite orkaitėje su, pavyzdžiui, gabalėliu ryškesnio skonio minkštu sūriu (pvz. Feta) – išeis puikus puikiausias morkų pyragas.
Bent jau varškės pyragas gavosi prėskas ir neįdomus:-s Visiškai nevykęs receptas!
Išbandžiau, puikiai gavosi :) Aš dariau mažus vieno kąsnio gabalėlius su varškės įdaru. Šauniausia tai, kad pagal Beatos aprašytą būdą kraštelis kiekvienam mažam gabalėliui irgi puikiai išėjo, nors aišku šiek tiek užtruko... Ačiū tau, Beata, už puikius receptus! :)