Riešutų aruodai mano stalčiuose ir spintelėse niekada neišsenka. Man jie yra puikiausias užkandis – ir sveika, ir skanu. Be to, pakepintus riešutus drąsiai beriu ant salotų visokių. O kepiniai be jų išvis neįsivaizduojami! Kai rašiau savo paskutinę Kepinių knygą, sunaudojau labai daug riešutų. Dalį miltų keksiukuose ar pyraguose siūlau ir jums keisti maltais migdolais ar lazdyno riešutais. Netrukus įsitikinsite, kad net ir pats paprasčiausias kepinys ar biskvitas, patys paprasčiausi sausainiai bus visai kito skonio, kai į juos įmaišysite riešutų. Visada naudoju kokybiškus riešutus.
Šį savaitgalį siūlau išbandyti šiuos nesudėtingus, greitai pagaminamus riešutinius sausainius.
Riešutiniai sausainiai
Reikės:
Gaminimas
Riešutus išgliaudykite arba nuvalykite luobeles (jei tai migdolai – užpilkite karštu vandeniu ir leiskite pamirkti, jei tai lazdyno riešutai – pakepinkite iki 200 laipsnių Celsijaus įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.) ir susmulkinkite kavamale (ne iki miltų), grūstuvėje ar peiliu.
Baltymus išplakite iki standžių putų ir toliau plakdami dalimis sudėkite cukraus pudrą. Baigiant įdėkite cinamono ir vyšnių likerio.
Į baltymų masę sudėkite smulkintus riešutus ir razinas. Gerai išmaišykite.
Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių.
Į kepimo popieriumi išklotą skardą šauktu dėkite sausainių masę formuodami apskritimą.
Kepkite apie 50 min. Jei mėgstate traškesnius – iki 1 val.
kadangi daug baltymų ir šiaip atrodo yra kokybiški, tai kažkuo man primena tuos prancūziškus įviariaspalvius (pavadinimas makarunsai, berods :), tik jie būna tokie pūstesni ir dvigubi… reiks pabandyti dėti daugiau maltų riešutų, tai, be abejo, prabanga, kuri tikrai pagerina patiekalą… ir tas maliklis stovi nenaudojamas.. nedidelis indelis su peiliukais..
Laba diena.Dariau sausainius bet mam atrodo kad juos reikia kepti maziau.Nes as kepiau kaip parasyta ir man gavosi truputy lyg ir sudege.Ar tikrai tiek juos reikia kepti??Labai prasau patikslinti kepimo laika?Dekui is anksto……
Sveiki. Rašau čia visiškai ne į temą(nes ne apie šiuos sausainėlius).Peržiūrėjau visus Jūsų svetainėje patalpintus receptus,bet neradau,tad norėjau paklausti. Taigi,kažkada Jūsų laidoje mačiau gaminamus tokius užkandžius,kaip suktinukus. Jiems naudojote ryžių glitimo paplotėlius (permatomus,beveik kaip celofaninius). Kur jų galima įsigyti Lietuvoje ir taip pat kur jų ieškoti Anglijoje (kaip jie vadinasi)? Ačiū.
Sveika miela Beata!Jus net neisivaizduojate kiek dziaugsmo i musu namus atnese situ sausainiu gamyba:)) Is pradziu viskas buvo lyg ir neblogai, kol nepradejome (darem sausainius su draugu) kepinti riesutu orkaiteje, istraukus juos atsimineme, kad reikia jog jie butu be luobeliu, ilgai triuseme kol jas nuememe, kadangi bandeme tai daryti vandens pagalba:D turedami visus ingridientus jautemes puikus kepejai, taciau sudeje ir smarkiai ismaise (kokiu 60apsisukimu per minute greiciu) cukraus pudra su kiausinio baltymu atsimineme jog reikejo sukti atsargiai:))) net neisivaizduojate kiek prisijuokeme is savo tokiu igudziu ir proto:D neisivaizduojame kaip jus Beata sugebate taip puikiai gaminti ir viska atsiminti, o dar ir iamzinti. Dabar orkaiteje kepa ploksti riesutainiai, taciau manau viskas tikrai pasiseke dviem simtais procentu:))) Aciu uz puiku recepta!
laba diena,miela Beata!keleta kartu kepiau avizinius sausainelius,viska dariau pagal recepta ir kepiau pagal nurodyta laika.visa beda ta,kad ,kai iskepa jie buna trapus minkstoki,bet po poros val ,jie tampa kieti,ar taip turi buti?man taio jie skanus ir kietoki,bet kaip pagaminti,kad susainiai ilgesni laika butu minkstesni ir trapus.kai kas ju neikanda:DD.aciu!
Miela Beata, kepiau sausainius ir dėjau 250 g cukraus pudros, bet ir tai buvo gerokai per saldu. Ar galima dėti dar mažiau? Ar neišskys labai sausainiai? Gal tuomet dalį cukraus pudros galima pakeisti kokiu kukurūzų krakmolu?