Ruginė duona su medumi
Reikės:
Gaminimas
Pirminė minklė. Sumaišykite 2 šaukštus aptingusio raugo (čia galite paskaityti, kaip kaip užsiauginti naminį raugą) su 6 šaukštais ruginių miltų ir 6—8 šaukštais vandens. Turėsite blynų tirštumo tešlą, jei ji per sausa, įpilkite dar vandens. Leiskite raugui pabusti ir suaktyvėti — palikite viską 10—12 valandų šiltoje vietoje.
Kai pirminė minklė paviršiuje jau „demonstruoja“ burbuliukus ir maloniai kvepia duona ir saldžia rūgštele, ruošime likusią tešlą. Į dubenį įpilkite 200 g pirminės minklės, tada suberkite ruginius miltus ir sėklas, druską. Drungname vandenyje ištirpinkite medų ir viską supilkite į dubenį. Sumaišykite. Išeis sunki tešla, lyg molis.
Indą, kuriame kepsite duoną (geriausiai tinka pailga, gili, stačiakampė forma), patepkite aliejumi.
Sudrėkinkite rankas ir suformuokite kepaliuką, atitinkantį turimą kepimo formą. Dėkite tešlą į formą, išlyginkitepaviršių. Formą įdėkite į plėvelę ar erdvų maišelį (kad neliestų kepaliuko viršaus) ir pastatykite šiltoje vietoje 10-12 valandų ar ilgiau. Kepaliukas pasiruošęs kepti, kai paviršiuje randasi mažos skylutės lyg koriukas (jos labai mažutės, kampuose) ir matosi, kad kepaliukas yra šiek tiek pakilęs.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C ir pašaukite duoną kepti. Kepkite apie 40 min., paskui sumažinkite temperatūrą iki 180 °C ir dar kepkite apie 50-60 minučių. Duona turi būti iškepusi ir viduje nešlapia, nors bus šiek tiek drėgna. Leiskite duonai atvėsti ir pastovėti, geriausiai — parą.
Miela Beata, pastebejau, kad pradedant ziureti Jusu receptus reklamos atsidaro labai greitai, jos buna geros kokybes ir nestringa… Deja video, kur Jus gaminate „luzineja”.. Jeigu ir reklamos butu tokios pat kokybes, pagalvociau, kad kaltas mano kompjuteris. Bet reklamos ziurisi gerai ir kokybiskai.
sveiki,
nerandu ,kaip pasidaryt raugo ruginio,aciu
sveiki, Beata, norejau paklausti, ar galiu naudoti Alvo sausą rauga, nes neturiu laiko/kantrybes pasiruosti savaji… 🙂 ar galeciau palikti visus recepte reikalingus ingrdientus jusu, ar tureciau kazka keisti? aciu.
Sveika, Beata, noriu stai ko paklausti. Ryt bus penkta diena kai auginu rauga. Duona kada galiu kepti, ryt ar dar kita diena ?
Ir dar klausimas, koki kieki raugo reik deti ? Aciu 🙂
Na nekantrauju parodyti savo duonele 🙂 laaaabaiiiii skani, kepsiu kol nepabos 🙂
Aciu, Beata, kad esat 🙂 http://www.part.lt/img/959fbccf71dc59ad2270b46f12540e98969.jpg
Sveika Beata, duonos receptukas fantaskistas. Duonyte gavosi labai skani, tik kepimo popierius prilipo. Gal zinote kodel? Dariau viska pagal jusu recepta.
Beata, norėčiau pasiteirauti ar Jūs šiame recepte naudojate paprastus ruginius miltus ar rupius ruginius
Miela Beata. Uzsiauginau rauga, gavosi kaip ir turejo pagal Jus gautis.Is vakaro pasidariau duonele ir palikau nakciai kad tesla dar ” paaugtu”.. Ryte net nusterau pamacius kad trecdalis teslos islipo lauk is indo 🙁 Visgi idejau kepti..Kepiau mazdaug pusantros val bet ji kepdama subliusko nors nebuvau orkaites atidarius..Ir atvesusi duonele buvo tokia lyg slapia ir tikrai ne kiek nepanasi y jusiskia..:( Ka ne taip padariau?????
Sveika Beata,esu Jusu patiekalu fane.Cia gal nevisai i tema,mes su vyru auginame naminius triusius,gal kada nors prie progos,pasiulitumete koki idomesni patiekala is triusienos.Aciu
Sveika Beata, duona tikrai skani tik vat kodėl vis atšoka jos pluta, kepiau porą kartų bet vis tas pats.
Labas, mieloji Beata 🙂
O man su duona atsitiko nelaimė.. Viską dariau pagal receptą, duoną kepiau 5-ą raugo dieną, ji buvo tokio pat tirštumo kaip jūsų vaizdo siužete. Kepiau 1,5 val., bet prapjovus duoną ji buvo žalia ir visiškai neiškilusi.. Ar kitą kartą daugiau miltų pataisytų padėtį? Kas galėjo būti negerai?
Labai labai skani duonelė 🙂 dar ne kartą ją kepsiu 🙂
Sveiki,
ar galėčiau vietoje medaus naudoti agavų sirupą? Ačiū už atsakymą:)
Sveiki,
O kokiu orkaites rezimu kepate duona? Virsus ir apacia? O vejelis? Ačiū 🙂
Sveiki, norejau pasiklausti jusu, ar vietoj medaus galiu naudoti cukru ir kiek tureciau jo deti? Ir prie topacio : kokioje temperaturoje tureciau kepti duonkepeja? Aciu
Sveiki, Beata,
jau du kartus bandžiau kepti duonyte pagal Jūsų receptą (raugą taip pat pagal Jūsų receptą pati gaminau), bet ji man neiškepa, t.y. vidus žalias būna, nesuprantu, ką ne taip darau?
Laba diena,
norėjau paklausti ar duonai naudoti rupius ruginius miltus?
Sveiki, Beata. Norejau paklausti, ar ka nors sudaro tai, kad raugas buvo atidetas is duonytes su visai kitu receptu, o dabar bus meginama kepti pagal jusu?
Laba diena,
Norėčiau paklausti kiek šaukštų raugo reikia dėti į tęšlą.
Ačiū
Sveiki. Labai gerai pavyko iškepti duoną. Tikrai skani. kepiau su medumi. (anksčiau nekepiau ruginės, nes galvojau nepavyks. Kepdavau tik kvietinę su raugu. ) Ruginiai duonai raugą dariau pati. Bet, kodėl riekiant duoną peilis „veliasi”, tarytum būtų drėgmės. Kepiau 1,5 val. Labai gerai iškilo, truputi įtrūko. Duona tikrai skani, gal priedų ne tiek daug (saulėgrąžų, kalendros,)
Pagarbiai
Rima
Laba diena,Miela Beata.aš duona kepu jau kelinti metai.kepdavau dujinej orkaitej,iškepdavo tobulai.dabar įsigijom elektrinę-tai susidūriau su problemom.viršus iškepa gražiai,įtrūksta,paruduoja,iškyla.bet va šonai ir apačia neapskrunda,lieka kaip išvirę,šviesūs,drėgni.kepu antroj lentynoj nuo apačios,kaitinimas viršus-apačia,kepu apie 1 val 30 min.peadzioj 200*(apie 20 min),paskui 180*.ką Jūs patartumet kitaip daryt,kad gražiai apkeptu šonai ir apačia
Laba diena, Jei duoną kepu be jokių priedų (saulėgrąžų, kanapių ir t.t.), ar reikia juos kažkaip kompensuoti, tarkim įdėti šiek tiek daugiau miltų?
Sveiki, ar galite pasakyti, kokio dydzio skardas tokiam kiekiui naudojate? Aciu
Sveiki, gal galetumete, prasau, pasakyti koks sios duoneles galiojimo laikas?’ Ar laikyti saldytuve, ar susukus i ranksluosti? Aciu 🙂
LAba diena,kepiau sia duona pagal jusu recepta,puikiai iskepe.kepsiu dabar visa laika.visiems labai patiko (skani),kurie ragavo.
Sveiki. Kiek raugo reikia deti? Pirmą kartą truputuka per rūgšti gavosi. Ačiū.
Laba diena. Siandien pirma karta darau duonele. Viska sudejau pagal recepta ir man gavos KIETA tesla. Ar vandens neturetu but daugiau?
Sveiki Beata, labai trumpai, pradejau gaminti rauga, jau antra diena auga. Kiek ilgiausiai galima auginti rauga (daugiau nei 5 diena ar galima?)
Taip pat, kiek gramu raugo reikia jusu sitam receptui (1kg ruginiu miltu)?
Aciu Jums labai uz atsakyma ir recepta !!
Beata, aciu uz recepta! Kramtau dounele pasigardziuodama berasydama! Su donos kepimu jau metus expermentuoju – jusu receptas toks paprastas, bet tokia gardi duonele isejo. ACIU!!
Kodėl nėra gaminimo proceso? Matosi tik ingredientai.