Spausdinti

 Vasarą norisi daugiau ledų ir gaivos, o žiemą – stipresnių ir šildančių dalykų. Šis tortas – kelio vidurys. Jo sudėtinės dalys labai žiemiškos, – juk negali kiekvienam tortui turėti šviežių uogų. Taigi aš naudoju konservuotus persikus. Mano nuomone, jie yra gardus ir ryškus torto akcentas, labai praverčiantis gūdžią žiemą. Na, o mangų vaisių, atskraidintų iš šiltų kraštų, yra visus metus. Beje, parduotuvių lentynose jie ne visada būna prinokę, bet menka bėda: galima šiek tiek panokinti ir namie. Tiesą sakant, šio torto gal ir nederėtų vadinti tikru tortu, nes jeigu jūs ruošiatės rimtam pokyliui, kuriame dalyvaus trisdešimt dėdžių, dar tiek pat tetų ir giminaičių, tai geriau rinktis kokį nors solidesnį tortą (niekada nenuvils tradiciniai „Sodžius“ ir „Napoleonas Seklyčioje“, tikrai visus priblokšite „Tiramisu“ – visus juos galite rasti naujausioje mano knygoje „Kepinių knyga”). Šis labiau tinka ne oficialiems susitikimams, o pažymėti kokią nors progą per jaukius šeimos sekmadienio pietus, nes bus ir rimtas desertas, ir lengvas tortas. Dar viena svarbi detalė: šito torto nereikia kepti, visus darbus atlieka šaldytuvas ir laikas, jums tik reikia viską sumaišyti. Torto pagrindą sudaro visiems gerai žinomi apvalūs, traškūs sausainiai, sulipinti šokoladine mase (sausainis-suvožtinis). Tų sausainių yra įvairiausių pavadinimų (pertepimas, žinoma, irgi ne vien šokoladinis siūlomas, tik šokoladinis turbūt populiariausias), bet lengviausiai juos atpažinsite iš pakuotės. Sausainiai diskeliai būna supakuoti į cilindrą, tūtelę.

Gamindami nesugaišite daug laiko, galimos įvairios variacijos, tad ir dėl produktų nereikės bastytis po penkias parduotuves.

Dar noriu šiek tiek papasakoti apie varškę. Geriausiai tinka kepinių varškė (ant pakuotės taip ir būna užrašyta), nes ji ne tokia sprangi ir grumuliuota kaip paprasta varškė. Bet tikrai neverta numatyti sau sunkiai įgyvendinamą misiją ir būtinai ieškoti kepinių varškės – be papildomų sunkumų išsiversite ir naudodami įprastą, tik ją reikės gerai sutrinti maisto smulkintuvu.

Rezultatas – lengvas, gaivus, skanus, paprastai ir greitai pagaminamas tortas. Ar gali būti geriau?

 

Sausainių ir varškės tortas iš Kepinių knygos

1
komentarai
33
Porcijos
8 asm.

Reikės:

250 g apvalių sausainių su šokoladiniu pertepimu
500 g kepinių varškės (jei tokios neturite, tiks pusriebė įprasta, tik ją turėsite pertrinti)
100 ml plakamosios grietinėlės arba 30 proc. riebumo grietinės, jei naudosite ne kepinių varškę
0,5 indelio (apie 200 g) kondensuoto pieno
3 šaukštų želatinos (apie 35 g)
1 prinokusio mango
1 didelės skardinės konservuotų persikų
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

1

Pasiruoškite torto formą. Dugną ištieskite kepimo popieriumi. To daryti nebūtina, nes kepinys vis tiek neprisvils, tik su popierėliu bus paprasčiau tortą nukelti nuo padėkliuko, bet galite pagamintą tortą dėti į lėkštę ar tortinę ir su visu padėkliuku.

2

Sausainius paprasčiausia bus susmulkinti virtuviniu kombainu (jei jo neturite, sausainius sudėkite į maišelį ir padaužykite per jį kočėlu). Kai sausainiai virs šlapiais trupiniais (jeigu jūsų pirkti sausainiai pertepti plonučiu masės sluoksniu, tai gauti trupiniai gali būti sausoki, bet dėl to nesijaudinkite), juos smarkiai prispauskite prie formos dugno, kad jie lygiai be tarpelių jį padengtų. Turi išeiti maždaug centimetro aukščio pagrindas, kitaip sakant, torto padas.

3

Į 100 ml vandens suberkite želatiną ir palikite brinkti.

Reklama
41011
4

Mangą nulupkite. Išimkite kaulą, o minkštimą supjaustykite, sudėkite į nedidelį puodelį, užpilkite apie 100 ml vandens, pakaitinkite ant nedidelės ugnies apie 15 minučių. Nepalikite puodelio likimo valiai, vis pamaišykite, kad neprisviltų. (O jeigu jūsų mangas gerai prinokęs, tai nebūtina jo virti, tiesiog supjaustykite ir susmulkinkite maisto smulkintuvu.) Pavirtą suminkštėjusį vaisių sutrinkite maisto smulkintuvu, kad būtų tyrelė.

5

Dubenyje sumaišykite varškę su kondensuotu pienu. Jei naudojate ne minkštą kepinių varškę, o paprastą iš pakelių, tai varškę arba gerai pertrinkite per sietelį, arba susmulkinkite maisto smulkintuvu, pridėję apie 100 ml plakamosios grietinėlės arba grietinės.

6

Išbrinkusią želatiną supilkite į nedidelį puodelį ir ant mažos ugnies kaitinkite, kad ji ištirptų ir pasidarytų skaidrus skystis. Dabar maždaug šaukštą želatinos įpilkite į mango tyrelę, likusią supilkite į varškę ir gerai išmaišykite.

7

Pasiruoškite persikus papuošimui. Persikų puseles įpjaukite, kad būtų plonos juostelės, bet vaisiaus visiškai neperpjaukite, o sustokite prie buvusio kotelio vietos. Kai taip įpjausite, tada vaisių nesmarkiai spustelėkite ir įpjautos skiltelės prasiskleis kaip gėlė. Žinoma, jūs galite supjaustyti taip, kaip mokate ir norite.

8

Jei sausainių pagrindas jums atrodo pernelyg sausas, tai dabar ištepkite jį tyrele, gauta iš mango (tik palikite jos bent du trečdalius torto viršui). Varškės masę pilkite ant paruošto sausainių trupinių pagrindo, tada ant varškės užpilkite mango tyrelę.

9

Kaip puošmeną, sudėkite persikų puseles, ir viskas. Dabar tik uždenkite maistine plėvele, kad neprisigertų nereikalingų kvapų ir statykite į šaldytuvą, kad sustingtų.

Ingredientai
Patarimas

Šio torto sudedamosios dalys lengvai keičiamos. Jį galite pritaikyti ir braškių sezonui – vietoj mango padarykite braškių tyrelę, o vietoj persikų ant viršaus išdėliokite braškes. Jūsų svečiai tikrai padėkos už nuostabų braškinį varškės tortą. Galite naudoti ir apelsinus ar mandarinus žiemą arba uogų mišinį vasarą.

Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai
  1. nu šits tuorčiuks manes nesuzavėjo savo skoniu… tas persikinis viršus tikrai išvaizdus, bet sumaltų sausainių pagrindas taip ir liko sumaltų trupinių pagrindas.. o sumalta varškė su puse kondensuoto indelio buvo visiškai nesaldi, tai , tai…nors svečiai valgė ir nebrokijo , bet susižavėjimo šūksnių nesulaukiau 🙂 gal vis tik būt neblogai įdėti sviesto į tuos trupinius kitą kartą, ir į varškę daugiau saldumo .. 😉

  2. puikus receptas. Aciu! Patikslinimui klausimukas – kepiniu varske, tai ta homogenizuota varske (kaip tik siandien parduotuvej tokia ciupinejau ir masciau, kas per biesas, ar sveika) 😉

  3. mmm, man irgi padas nesulipo visiskai, bet…pagalvojau, kad labai gerai si recepta sudeti, ne i tortine, o i desertinius indelius. Tada gautusi tokie desertukai porcijytes. Del saldumo, kaip sakoma skonio reikalas. As pati megstu saldziai, bet sis nepasirode man kazkoks labai nesaldus, galima visada paragauti suplakus varske ir isideti jei labai truksta 😉

  4. chmm, dar sito nemeginau reikes isbandyti, tik vietoj varskes ko gero imsiu ale maskapones suri.. nes kur gyvenu varskes nelabai yra.. Siaip as kazka panasaus darau, jau beveik kaip firminis tortukas gavosi, tik sausainius dedu netrupintus arba biskvitini vyniotini (kazkada tinkamiausias buvo vaisinis, Kursenu kepimo, tik kad toli jie dabar..) ir virsu puosiu ivairiai, pagal sezona, vasara labai tinka braskes 🙂 Anstyvoj jaunystej darydavom triju sluoksniu: viena is varskes, kita su grietinele ir treciasis vaisinis, dar nuspalvindavom trim spalvom valgomais dazais.. Oi kiek gali buti variantu.. tik fantazuok..

  5. Kepiniu varske? Nelabai suprantu kokia ji ir kaip atrodo. Ar tai kazkas panasaus i desertine varske? Gal yra merginu kurios gyvena Norvegijoje ir perka? Ir kaip ji vadinasi tokia? As kazkaip be grudetos varskes daugiau cia nieko nerandu 🙁

  6. Kepiniu varske? Nelabai suprantu kokia ji ir kaip atrodo. Ar tai kazkas panasaus i desertine varske? Gal yra merginu kurios gyvena Norvegijoje ir perka? Ir kaip ji vadinasi tokia? As kazkaip be grudetos varskes daugiau cia nieko nerandu 🙁

  7. Tuoj keliaus į šaldytuvą :))
    Ryt ragausim, paimprovizavau šiek tiek, tikiuosi bus laaabai skanu 🙂

  8. Dariau si torciuka pora kartu, bet abu kartus padas man irgi nesulipo… hmmm, bet siaip tai skanu buvo ir saldumo pakako 🙂

  9. Tortas tikrai patiko, tik pasiskaičiusi komentarus į sausainių pagrindą įdėjau apie 90 g lydyto sviesto. Padas gražiai sulipo. Tortui naudojau „President” varškę. Jos tikrai yra „Rimi” ir „Maximos” prekybos centruose.
    Žodžiu, svečiai valgė ir gyrė 🙂

  10. Man taip pat tortas nepaliko didelio ispudzio, trupiniai visai nesulipo, pjaunant viskas isbyrejo laukan, taigi teko valgyti vien tik varske, kuri beja, labai tirsta gavosi, nors viskas dariau kaip priklauso:) skaniausi tik persikai:) Kazko cia truksta siam receptui, arba reiktu Beatos pagalbos 🙂

  11. As vietoj mango dejau braskes ir visa ta braskiu mase su saukstu zelatinos ipyliau i sausainius, ismaisiau ir padariau pada. Puikiai sustingsta ir niekas netrupa 🙂

  12. tai buvo antras mano tortas per visa gyvenima, sitas sausainiu ir varskes tortas tikra gaiva sirdziai, tik truputi pritruko mango ir sausainiu padas tai nelabai gavosi padu nes tie trupiniai liko trupiniais, naujiems metams seimai patiko, kita karta bandysiu pakoreguoti su tikru biskvito padu negu sausainiai, bet vistiek aciu uz lengva tortuko recepta.

  13. Susimoviau su šituo turtu juodai! Ruosiau sūnaus gimtadieniuj vaiku turejo buti15.Pagaminau vakare,atrode kaip is nuotraukos,BET atsikėliau ryte kitu pirsta o ten kose,tokia pati kaip ir buvo is vakaro:(( o velnias ka daryti…gimtadienis uz keliu val! vyrą issiunciau i parduotuve parduotuvinio o as pradėjau galvoti ka padariau ne taip.Ir manau kad radau priezasti .galvoju cia buvo problema su mano zelatinu,nes cia kur gyvenu kt nera tik permatomom plokstelem (Dr.Oetker 12vnt-)ir nežinojau kiek jo dėti įdėjau 6vnt,bandžiau tikrinti kaip sildziau ar limpa tarp pirstu lyg ir vyko chemija,bet pasirodo ne stipri:( Bet kuriuo atveju svente įvyko,jubilijatas nors ir nusimines bet sake nesinervuok mama dek i kamera:) zodziu Sausainiu&varskes ledu tortas pavyko idealiai:D

  14. Dariau 3 kartus, ir visus kartus šis tortukas buvo labai išgirtas.
    Pirmą kartą nesulipo tie sausainių trupiniai (nedėjau jokio sviesto).
    Antrą kartą sausainių truputinius sumaišiau su persikų žele ir užšaldžiau.Gavosi želinis – sausaininis padas.
    Na, o trečias ir manau, geriausias variantas gavosi trupinius sumaišius su puse pakelio lydyto sviesto. Beja, šį kartą dėjau vanilinius sausainius.:))
    Ačiū, Beata, už nuostabų tortuko receptą 🙂

  15. Pats tortas visai skanus išėjo, tik vienintelis minusas – pagrindas. Sausainius būtinai reikia sumaišyti su ištirpintu svietu (kokią 100g) ir pakepti kokias 15 min orkaitėje, nes kitaip pagrindas pjaunant trupa. Po tokios klaidos nuėmiau viršų, sumaišiausu grietinėle sausainių trupinius, bet skonis buvo ne tas.

  16. Labai skanus tortukas, darau jau koki 10 karta. Labai visiems patinka, tik vietoj sausainiu kepu biskvita viktorijos sumustinio 🙂 Darau ir su braskiniu virsum ir avietiniu, koki galimybes ir fantazija leidzia…
    Aciu uz nuostabu receptuka!

  17. na, tortas iškeptas sėkmingai, tačiau prie varškės man mangai bei persikai nesiderino, čia turbūt skonio reikalas 🙂 reiks kitą kartą pabandyti apskritai be mangų ir persikų, palikti varškę ant viršaus 🙂
    P.S. į mangų tyrelę dėti mažiausiai 2 šaukštus ištirpusios želatinos, nes, kadangi, kai buvo parašyta įdėti 1 šaukštą, tai ir įdėjau, tačiau ši tyrė buvo labai skysta ir sugadino visą tortą. na, tačiau vilties nepraradusi, bandysiu eksperimentuoti su šiuo receptu daugiau ir įvairiau, nes, na, jis tikrai vertas dėmesio 🙂

  18. Gaminau šį tortą jau ne vieną kartą ir visada puikiai pavyksta, visiems labai patinka. Jis labai lengvas, skanus 🙂 Tik aš papuošimui naudoju daugiau vaisių, kad tiesiog spalvingiau būtų ir dar į sausainių masę įdedu šiek tiek išlydyto sviesto, kad geriau sausainiai suliptų 🙂

Rašyti komentarą