Sausainių ir varškės tortas iš Kepinių knygos
Komentarų: 33
Vasario 22. 2013
Recepto iliustracija

 Vasarą norisi daugiau ledų ir gaivos, o žiemą – stipresnių ir šildančių dalykų. Šis tortas – kelio vidurys. Jo sudėtinės dalys labai žiemiškos, – juk negali kiekvienam tortui turėti šviežių uogų. Taigi aš naudoju konservuotus persikus. Mano nuomone, jie yra gardus ir ryškus torto akcentas, labai praverčiantis gūdžią žiemą. Na, o mangų vaisių, atskraidintų iš šiltų kraštų, yra visus metus. Beje, parduotuvių lentynose jie ne visada būna prinokę, bet menka bėda: galima šiek tiek panokinti ir namie. Tiesą sakant, šio torto gal ir nederėtų vadinti tikru tortu, nes jeigu jūs ruošiatės rimtam pokyliui, kuriame dalyvaus trisdešimt dėdžių, dar tiek pat tetų ir giminaičių, tai geriau rinktis kokį nors solidesnį tortą (niekada nenuvils tradiciniai „Sodžius“ ir „Napoleonas Seklyčioje“, tikrai visus priblokšite „Tiramisu“ – visus juos galite rasti naujausioje mano knygoje „Kepinių knyga”). Šis labiau tinka ne oficialiems susitikimams, o pažymėti kokią nors progą per jaukius šeimos sekmadienio pietus, nes bus ir rimtas desertas, ir lengvas tortas. Dar viena svarbi detalė: šito torto nereikia kepti, visus darbus atlieka šaldytuvas ir laikas, jums tik reikia viską sumaišyti. Torto pagrindą sudaro visiems gerai žinomi apvalūs, traškūs sausainiai, sulipinti šokoladine mase (sausainis-suvožtinis). Tų sausainių yra įvairiausių pavadinimų (pertepimas, žinoma, irgi ne vien šokoladinis siūlomas, tik šokoladinis turbūt populiariausias), bet lengviausiai juos atpažinsite iš pakuotės. Sausainiai diskeliai būna supakuoti į cilindrą, tūtelę.

Gamindami nesugaišite daug laiko, galimos įvairios variacijos, tad ir dėl produktų nereikės bastytis po penkias parduotuves.

Dar noriu šiek tiek papasakoti apie varškę. Geriausiai tinka kepinių varškė (ant pakuotės taip ir būna užrašyta), nes ji ne tokia sprangi ir grumuliuota kaip paprasta varškė. Bet tikrai neverta numatyti sau sunkiai įgyvendinamą misiją ir būtinai ieškoti kepinių varškės – be papildomų sunkumų išsiversite ir naudodami įprastą, tik ją reikės gerai sutrinti maisto smulkintuvu.

Rezultatas – lengvas, gaivus, skanus, paprastai ir greitai pagaminamas tortas. Ar gali būti geriau?

Porcijos ikona
Porcijos
8 asm.
Ingredientai
Reikės:
Gaminimas
  1. Pasiruoškite torto formą. Dugną ištieskite kepimo popieriumi. To daryti nebūtina, nes kepinys vis tiek neprisvils, tik su popierėliu bus paprasčiau tortą nukelti nuo padėkliuko, bet galite pagamintą tortą dėti į lėkštę ar tortinę ir su visu padėkliuku.

  2. Sausainius paprasčiausia bus susmulkinti virtuviniu kombainu (jei jo neturite, sausainius sudėkite į maišelį ir padaužykite per jį kočėlu). Kai sausainiai virs šlapiais trupiniais (jeigu jūsų pirkti sausainiai pertepti plonučiu masės sluoksniu, tai gauti trupiniai gali būti sausoki, bet dėl to nesijaudinkite), juos smarkiai prispauskite prie formos dugno, kad jie lygiai be tarpelių jį padengtų. Turi išeiti maždaug centimetro aukščio pagrindas, kitaip sakant, torto padas.

  3. Į 100 ml vandens suberkite želatiną ir palikite brinkti.

  4. Mangą nulupkite. Išimkite kaulą, o minkštimą supjaustykite, sudėkite į nedidelį puodelį, užpilkite apie 100 ml vandens, pakaitinkite ant nedidelės ugnies apie 15 minučių. Nepalikite puodelio likimo valiai, vis pamaišykite, kad neprisviltų. (O jeigu jūsų mangas gerai prinokęs, tai nebūtina jo virti, tiesiog supjaustykite ir susmulkinkite maisto smulkintuvu.) Pavirtą suminkštėjusį vaisių sutrinkite maisto smulkintuvu, kad būtų tyrelė.

  5. Dubenyje sumaišykite varškę su kondensuotu pienu. Jei naudojate ne minkštą kepinių varškę, o paprastą iš pakelių, tai varškę arba gerai pertrinkite per sietelį, arba susmulkinkite maisto smulkintuvu, pridėję apie 100 ml plakamosios grietinėlės arba grietinės.

  6. Išbrinkusią želatiną supilkite į nedidelį puodelį ir ant mažos ugnies kaitinkite, kad ji ištirptų ir pasidarytų skaidrus skystis. Dabar maždaug šaukštą želatinos įpilkite į mango tyrelę, likusią supilkite į varškę ir gerai išmaišykite.

  7. Pasiruoškite persikus papuošimui. Persikų puseles įpjaukite, kad būtų plonos juostelės, bet vaisiaus visiškai neperpjaukite, o sustokite prie buvusio kotelio vietos. Kai taip įpjausite, tada vaisių nesmarkiai spustelėkite ir įpjautos skiltelės prasiskleis kaip gėlė. Žinoma, jūs galite supjaustyti taip, kaip mokate ir norite.

  8. Jei sausainių pagrindas jums atrodo pernelyg sausas, tai dabar ištepkite jį tyrele, gauta iš mango (tik palikite jos bent du trečdalius torto viršui). Varškės masę pilkite ant paruošto sausainių trupinių pagrindo, tada ant varškės užpilkite mango tyrelę.

  9. Kaip puošmeną, sudėkite persikų puseles, ir viskas. Dabar tik uždenkite maistine plėvele, kad neprisigertų nereikalingų kvapų ir statykite į šaldytuvą, kad sustingtų.

Patarimas

Šio torto sudedamosios dalys lengvai keičiamos. Jį galite pritaikyti ir braškių sezonui – vietoj mango padarykite braškių tyrelę, o vietoj persikų ant viršaus išdėliokite braškes. Jūsų svečiai tikrai padėkos už nuostabų braškinį varškės tortą. Galite naudoti ir apelsinus ar mandarinus žiemą arba uogų mišinį vasarą.

Komentarai
  • Emilija

    As tortui gaminti naudojau zelatina dr.oether 35gr, varske ir virsus buvo labai kieti

  • Raminta

    Gaminau šį tortą jau ne vieną kartą ir visada puikiai pavyksta, visiems labai patinka. Jis labai lengvas, skanus :) Tik aš papuošimui naudoju daugiau vaisių, kad tiesiog spalvingiau būtų ir dar į sausainių masę įdedu šiek tiek išlydyto sviesto, kad geriau sausainiai suliptų :)

Peržūrėti kitus komentarus ...

Rašyti komentarą