Spausdinti

Gerai, kad Rūta nelaiko receptų po devyniais užraktais, o visuomet labai mielai su mumis dalijasi savo didžiule kulinarine patirtimi ir atradimais: „Tobulą kugelį atradau, kai paragavau jo svečiuose pas gydytoją Daną Ivanauskienę – ji puikiai gamina, tiesiog turi didžiulę dovaną, – pasakojo Rūta. – Kadaise nuvažiavome pasisvečiuoti į jos sodybą, o Dana iš šviežiai iškastų bulvių iškepė mums kugelio. Ir jo skonis man išliko visam gyvenimui.“

Skaniausias klasikinis kugelis pagal Rūtą

3
komentarai
21
Reklama
41010
Porcijos
10 asm.

Didesniam kepimo indui (28 x 22 cm)

3 kg bulvių
2 didesnių svogūnų
5 kiaušinių
1 šaukšto druskos
maltų baltųjų pipirų
180 g sviesto
100 g grietinėlės
3–4 tablečių vitamino C 

Padažui reikės:

2 vidutinio dydžio svogūnų
alyvuogių aliejaus
400 g šviežios šoninės
250 g šaltai rūkytos šoninės
200 ml grietinėlės
100 ml grietinės
žiupsnelio malto muskato
žiupsnelio maltų gvazdikėlių
maltų baltųjų pipirų
Kaip gaminti?
Reklama
38285
Reklama
41010

Gaminimas

Skaniausias klasikinis kugelis pagal Rūtą: 

1

Svogūną smulkiai supjaustome. Keptuvėje išlydome sviestą ir ant vidutinės ugnies pakepiname svogūną, kol jis suminkštės ir įgaus šviesaus gintaro spalvą.

2

Bulves nulupame ir sutarkuojame, tada sudedame pakepintus svogūnus bei supilame grietinėlę.

3

Dubenyje kiaušinius suplakame  su druska. Plakinį supilame į tarkius ir gerai išmaišome.

Reklama
41011
4

Sutriname vitamino C tabletes ir įmaišome į tarkius. Viską labai gerai išmaišome.

5

Kepimo formą konditeriniu teptuku ištepame aliejumi ir supilame tarkius.

6

Orkaitę įkaitiname iki 180 ℃, kepimo režimas su ventiliatoriumi (konvekcija). Kepame 50–60 min.

Gaminame padažą:

1

Smulkiai supjaustome svogūną ir pakepiname, kol suminkštės ir taps aukso spalvos.

2

Kitoje keptuvėje gerai iškepame smulkiais kubeliais supjaustytą šviežią šoninę, išimame iš keptuvės, tuomet pakepiname smulkiais kubeliais supjaustytą šaltai rūkytą šoninę.

3

Į puodą suberiame svogūnus, abiejų rūšių šoninę, supilame grietinėlę bei grietinę ir pagardiname muskatu, gvazdikėliais, baltaisiais pipirais. Jei reikia, įberiame druskos. Padažą pakaitiname apie 5–6 min.

Reklama
41011
Ingredientai
Patarimas

Ruošiant klasikinį Rūtos kugelį reikia nepraleisti kelių žingsnių – tai ir yra didžiosios šefės paslaptys. „Pirmiausia svieste pakepu daug smulkiai supjaustytų svogūniukų – jie jame tiesiog išverda. Antra, į tarkius, kad jie nepajuoduotų, dedu vitamino C. Kita paslaptis – daug kiaušinių, kad kugelis būtų purus. Taip pat pilu grietinėlės, – vardijo šefė R. Paulauskienė. – Visuomet pabrėžiu, kad kugelį gaminu iš tikrai labai gerų produktų. Geriau jau gaminti rečiau, bet su tikrai kokybiškomis bulvėmis, kiaušiniais ir pieno produktais. Produkto kokybė visuomet atsispindi ir galutiniame rezultate.“

Kugelį Rūta pamėgo kepti iš neseniai atrastos veislės „Concordia“ – šios bulvės dar vadinamos sviestinėmis ir iš jų, kaip pasakoja šefė, išeina nuostabi bulvių košė. Kugelį Rūta dar kepa ir su veislės „Vineta“ bulvėmis.

 

Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai
  1. Sveiki,
    Pabandžiau….., bet mano šeimos receptas daug geresnis ir kepiau papildomą valandą (iš viso 2), nes po 50-60 min. buvo neiškepęs.

  2. Matyt kiekvienas „skaniausias” suvokia savaip, nes man skanus kugelus, tai gerokai patyžęs, o ne standus kaip pyragas, tai aš pylčiau bent 4 kart tiek grietinėlės.

  3. Mergaites, SOS…. KUOM PAKEISTI GRIETINE???
    Visi skaniausi patiekalai su pieno produktais. O 30% zmoniu nerekomenduojami pieno produktai.
    Cia yra tragedija. KA DARYTI?!! PADEKIT!

  4. O mums šis receptas labai patiko. Esu išbadžius daugybę kugelio receptų, bet šį įvertinome kaip geriausią.

  5. Truputis citrinos ar net žaliosios citrinos skoniui bent man nekenkia ir puikiai susitvarko su bulvių spalva 🙂 jei neturite, galima naudoti ir truputi acto, tik nepersistenkite, nes pasijus greičiau nei nuo citrinos 😉 tą patį naudoju ir kepdama bulvinius blynus

  6. O kiaušinius dėti ant jau supiltu karštu spirguciu jie ne iškeps?
    Ir grietinėle tiesiai taip irgi pilti, nes kitur tai kaitina pieną plikina tešlą

  7. Gaminau savaitgalį pagal šį receptą. Kugelis skanus gaunasi, bet labai riebus dėl sviesto. Taip pat kepinti svogūnai svieste suteikia saldumo. Visgi kitą kartą į kugelio tešlą nedėčiau sviesto, geriau supilčiau karšto pieno. Ne toks riebus gaunasi tada.

  8. Labai patiko, bet keistai iškepė. Kitą kartą planuoju naudoti 8 kiaušinius, turėtų sutvarkyti, kad tikrai skaniausias kūgelis būtų……… ♥️☠️
    Vis tiek myliu tave Beata…

Rašyti komentarą