Spausdinti

Tai klasikinių prancūziškų spurgų receptas, kuris nesunkiai galėtų vadintis ir Pietų Amerikos paveldu. Iš tokios plikytos tešlos kepamos ir prancūziškosios beignets, ir meksikietiškosios churros. Spurga yra universalus dalykas ir visam pasaulyje rasite vienokią ar kitokią jos atmainą. Pavyzdžiui, kiekviename Portugalijos turguje būtinai išvysite nors vieną spurgų pardavėją su katilu aliejaus, kibiru tešlos ir dar vienu kibiru cinamoninio cukraus.

Privalau jus perspėti, kad šios spurgos yra nuostabiai skanios, minkštos, išsipūtusios – joms neprilygsta niekas, todėl skanėsto iškart neliks ant stalo.

Spurgos-pyragėliai – churros

6
komentarai
36
Reklama
41010
Porcijos
10 asm.
Kepimo, virimo laikas
4 min.

Spurgų tešlai:

300 ml vandens
4–5 kiaušinių
110 g sviesto
150 g miltų
žiupsnio druskos
1 šaukštelio cukraus
1 l ar daugiau rapsų aliejaus kepti

Spurgoms gardinti:

4–5 šaukštų cukraus
1 nubraukto šaukšto cinamono
50 g šokolado
50 ml plakamosios grietinėlės
Kaip gaminti?
Reklama
38285
Reklama
41010

Gaminimas

1

Sviestą supjaustome nedideliais gabaliukais. Į puodelį supilame vandenį, suberiame druską, cukrų ir sviesto gabaliukus, pradedame kaitinti.

2

Į kitą dubenį persijojame miltus, kad būtų puresni.

3

Kai vandens paviršius puodelyje pradės judėti, suberiame miltus ir maišome, kol viskas sušoks į vientisą masę ir ji atlips nuo puodo sienų.

Reklama
41011
4

Išjungiame kaitrą, tešlą išimame ir padedame ant didesnės lėkštės, kad greičiau atvėstų.

5

Į pravėsusią, bet dar šiltą tešlą vieną po kito elektriniu plakikliu įplakame kiaušinius. Turi išeiti riebios grietinės konsistencijos masė.

6

Tešlą sukrėskite į konditerinį švirkštą dantytu antgaliu.

7

Į puodą supilame aliejų ir pradedame kaitinti. Aliejus turi būti karštas, bet jokiu būdu ne smilkstantis. Jei įmestas baltos duonos gabaliukas pradeda burbuliuoti ir paruduoja jums suskaičiavus iki penkiolikos – aliejus tinkamas.

8

Į įkaitusį aliejų konditeriniu švirkštu spaudžiame juosteles ar burbuliukus. Spurgos iškepa greitai, tai suprasite pagal jų spalvą.

9

Iš aliejaus ištrauktas spurgas dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad jis sugertų aliejaus perteklių.

10

Spurgas pavoliokite cinamoniniame cukruje ar ragaukite pamirkę ištirpintame ir su grietinėle sumaišytame šokolade.

Ingredientai
Patarimas

Jei nenorite virti aliejuje, iš šios tešlos kepkite plikytus pyragaičius: šaukšteliu dėkite mažus kauburėlius ant kepimo skardos, apibarstykite cinamoniniu cukrumi ir kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje, kol jie pasipūs ir švelniai paruduos.

Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai
  1. Kaip mėgstu saldumynus! 🙂 Ačiū Jums, Beata, už receptą – jį išbandysiu jau šį savaitgalį 🙂

  2. Kaip mėgstu saldumynus! 🙂 Ačiū Jums, Beata, už receptą – jį išbandysiu jau šį savaitgalį 🙂

  3. labai aciu uz recepta,butinai isbandysiu.Daug kepu,megstu naujoves ir eksperimentuoti.Plikytu spurgu,niekad dar nebuvau dariusi,visokias kitokias spurgas esu isbandziusi.Geru jums svenciu savaitgalyje 🙂

  4. aš pati labai mėgstu churros tai labai smagu matyti kad ir kiti jomis dalinasi ir džiaugiasi 🙂
    tačiau negaliu nepaminėti, kad churros yra klasikinis ISPANIŠKAS o ne prancūziškas patiekalas, be abejonės perimtas ir lotynų amerikiečių. žinoma, dėl plataus paplitimo egzistuoja daugybė patiekalo variacijų, tačiau trdicinės ispaniškos gaminamos tik iš miltų ir vandens, tik iškeptos barstomos cukrumi ir cinamonu.

  5. aš pati labai mėgstu churros tai labai smagu matyti kad ir kiti jomis dalinasi ir džiaugiasi 🙂
    tačiau negaliu nepaminėti, kad churros yra klasikinis ISPANIŠKAS o ne prancūziškas patiekalas, be abejonės perimtas ir lotynų amerikiečių. žinoma, dėl plataus paplitimo egzistuoja daugybė patiekalo variacijų, tačiau trdicinės ispaniškos gaminamos tik iš miltų ir vandens, tik iškeptos barstomos cukrumi ir cinamonu.

  6. Ispanijoj atostogaudama situs ragavau, ten patiekia su karstu sokoladu, tai labai patiko 🙂 reikes pabandyti pasidaryti.

  7. Miela Beata, dėkoju Jums už receptą 🙂 Išbandžiau, bet nelabai pavyko… Teko įdėti daugiau miltų, nes buvo per skysta. Atrodė tešla galiausiai visai gera gavosi, bet spurgytės pritraukė daug aliejaus. Kitą kartą pabandysiu kepti be aliejaus orkaitėje 🙂

  8. Kepiau orkaitej, kadangi neturejau svirksto:). Tesla labai idomi gavos:). Bet pyrageliai patys gavosi nuostabus, ypac apliejus sokoladu:)

  9. super receptas!!! Kepiau orkaitej ant 180. viskas lb gerai gavosi, lb lb skanu. ideja mamytems: as su konditeriniu maisiuku padariau raides iskepa pasipucia galima vardus iskepti, sirdutes, siaudelius visko galima priraityti lb sauniai atrodo, o dar papuosus su sokolasu super!!! ir tik kokiu 15/20min darbo 🙂

  10. ačiū už receptą, bet man irgi jos prigėrė laaabai daug aliejaus:( kitą kartą reiks bandyti orkaitėje

  11. esu skaičiusi, kad verdant aliejuje, tam, kad neprisigertų aliejaus spurgos, reikia įpilti degtinės(gal šaukšta-du, priklausomai nuo nuo aliejaus kiekio). Sėkmes

  12. Sveiki Beata,ruuosiuosi ryt kepti sias spurgytes:) labai sudominot su plikyta tesla, nes sakot,kad skaniau gaunasi:) o kaip ja pasidaryti? Ir ka daryti,kad nepermirktu aliejuje kaip kurios skaitytojo srases,kad joms churrosprigere aliejaus:)? Laukiu jusu patarimu:

  13. Miela Beata, ar galite patarti ka,kad spurgtytes neprigertu aliejaus:)?Kepiau jau du kartus orkaiteje ir gavosi tikrai nerealus sausainiai,visai kaip ekleru tesla,dabar darysiu su kremu viduje,gal galite patarti kaip pasigaminti skanu ir neriebu krema siems sausainukams,su konditeriniu svirkstu ipurksiu i ju vidu ir gausis eklerai:)

  14. Kad neprigertų aliejaus į tešlą galima įpilti šaukštą – du degtinės ar kokio kito panašaus stiprumo alkoholio.
    O į aliejų karts nuo karto įmesti šviežios bulvės gabalėlį.
    Dar įtariu ir nuo aliejaus priklauso ar geria labai, ar ne. Man palmių aliejus kokis tai ne toks įsigeriantis pasirodė, nors jis ir brangesnis už paprastą, bet ilgiau užtenka, nes nedega šitaip.

  15. Nuostabus skonis!!!Aciu labai uz recepta!As kepiau orkaiteje,neimanoma nevalgyti:] visiems rekomenduoju!

  16. Sveika Beata! 🙂 galbūt aš čia išokau ne į tą „traukinį“ 😀 Bet turiu nedidelį klausimą. Kokia yra kepinio paslaptis, jog jis būna nuostabiai gelsvo atspalvio. Naudoju, naminius kiaušinius, tačiau toks nuostabus atsplavis nesigauna. Ragavau tetos gaminto pyrago, kuris buvo skaiščiai gelsvas, paslapties neatskleidė.. Kavinėse lietiniai, taip pat atrodo nuostabiai… Kokia tai paslaptis.. ? 😀 Kaip išgauti tą gražią gelsvo kepinio spalvą? 🙂 Nejaugi į pagalbą ateina maistiniai dažai.. 🙂

  17. Nu nerealus dalykelis! Tik as kepiau orkaitej (nemegstu kepiniu ant aliejaus) – 190 laipsniu, 20 min – super! 😉
    Tik man jie kaip plikyti sauseniukai, o ne spurgytes 😀

  18. Bandziau aliejuje ir orkaiteje. Aliejuje keptos riebokos, ir ne visada vidus gavosi gerai iskepes /gal siek tiek storokos buvo/. Taciau orkaiteje – gavosi puikus rutuliukai profiteroles..prikimsau plikytu kremu ir aplaisciau sokoladu – gavosi nuostabus desertas. 🙂

  19. Miela Beata, vien pavadinimas churros yra ispaniskas…todel vadinti juos prancuziskais tai mazu maziausia netikslu…

  20. Puikiai, tik aliejuje keptos yra churros, o orkaitėje – plikyti pyragaičiai 🙂 čia juk tolygu plikytos tešlos receptui 🙂

  21. Skaitau, kad visiems labai patiko, keptos spurgos pagal si recepta. O man, zinokit, jos per riebios, ir ne del to, kad keptos aliejuje, o del sviesto – jo tikrai per daug. Bandysiu dar kada kepti tik su trupuciu sviesto 🙂

  22. Ispaniškų neteko ragauti. Bet Prancūziškos visiškai ne tokios… Prancūzijoje jos tokios kietos tešlos, truputį net guminės. O pagal šį receptą man gavosi labai lengvos, trapios. Gal kažką ne taip padariau.

Rašyti komentarą