Na ką dar galėčiau parašyti apie šitą nacionalinį patiekalą, jei jau jis visomis kalbomis apdainuotas ir iš visų pusių jo portretas nupieštas?
Pagrindinė užduotis, gaminant cepelinus, yra taip užmaišyti bulvių tarkių tešlą, kad verdant ji nesuplyštų ir išlaikytų įdarą neišsibėgiojusį. Priklausomai nuo bulvių miltingumo ir krakmolingumo, gaminant jums gali tekti įberti daugiau ar mažiau krakmolo, taip pat reikės patreniruoti ranką, kiek gi to skysčio nuo bulvių tarkių nuspausti. Kuo daugiau įdėsite virtų bulvių, tuo minkštesni bus cepelinai: man labiausiai pasiteisinęs santykis yra 1 dalis virtų bulvių ir 3 dalys bulvių tarkių. Tik turiu jus perspėti, kad kuo didesni cepelinai, tuo didesnė tikimybė, kad jie sutruks.
Tradiciniai cepelinai
Cepelinų tešlai:
Mėsos įdarui:
Varškės įdarui:
Gaminimas
Pasiruošiame įdarą ar įdarus:
Varškę pertriname, jei norime, kad būtų vientisesnė, sumaišome su visais varškės įdaro ingredientais, rankomis suformuojame nedidelius kukuliukus. Mėsos įdarui smulkiai supjaustome svogūną, jį švelniai pakepiname su aliejumi, kol suminkštės ir sumaišome su malta mėsa bei kitomis sudedamosiomis dalimis. Rankomis suformuojame nedidelius kukuliukus ir atidedame į šalį.
Gaminame tarkių tešlą:
Nulupame virtų bulvių lupenas (tik bulvės būtinai turi būti visiškai atvėsusios, nes jei šiltas maišysite su krakmolu, masė ne standės, o priešingai – skystės) ir bulves sumalame mėsmale.
Žalias bulves nuskutame ir smulkiai sutarkuojame.
Pasiruošiame didesnį dubenį ir naudodami sūrmaišio audinį ar dvigubą–trigubą marlę nusunkiame į jį bulvių tarkius, tačiau neišspaudžiame paskutinio lašo – tegul tarkiai lieka šiek tiek šlapi, tada išvirę cepelinai bus minkšti. Nusunktą skystį ramiai paliekame, per 10 minučių ant dugno nusistovės krakmolas.
Sunką atsargiai nupilame, o dubens dugne nusistovėjusį krakmolą sukrečiame į tarkuotų bulvių masę. Jei krakmolo susidarė nedaug, įberiame dar 2–3 šaukštus pirktinio.
Į nuspaustus tarkus suverčiame maltas virtas bulves, pasūdome ir gerai gerai suminkome.
Iš gerai išminkytos bulvių masės drėgnomis rankomis formuojame norimo dydžio didžkukulius: ant delno išplojame apie 1 cm storio blyną, dedame įdaro, apspaudžiame jį bulvių mase, delnais „apglostome“ didžkukulius, kad paviršius būtų glotnus, lygus, be įtrūkimų.
Verdame:
Užkaičiame didelį puodą su daug vandens, gerai pasūdome. Į stiklinę ar dubenėlį įsipilame šalto vandens, suberiame šaukštą krakmolo, išmaišome ir supilame šį mišinį į verdantį vandenį puode. Didžkukulius panardiname į verdantį vandenį ir verdame apie 20 min. (didžkukuliams iškilus į paviršių, kaitrą sumažiname iki minimumo).
Cepelinus su mėsa galite daryti dirižablio formos, su varške – apvalius, kaip kukulius. Bent jau mano šeimoje visada taip buvo daroma, kad atskirtume, kas cepelino viduje. Tik pradėk apie juos kalbėti, ir štai iškart užsinori…
Mėsos įdarą maišykite su šviežiais ar šaldytais grybais, arba įdarą ruoškite tik iš grybų ir kepintų svogūnų – išeis labai dzūkiškas didžkukulių variantas.
Neįprastą, išraiškingesnį skonį sukursite, jei didžkukulius įdarysite maltomis vištienos ar kiaulienos kepenėlėmis.
Miela Beata, man toks klausimelis iskilo, bulves cepelinams verdamos turi buti su odele ir veliau lupamos ar nuskutamos ir isverdamos? aciu uz atsakyma.
Kiek laiko reikia cepelinus virti?
Sveiki,pirma kart pati gaminsiu cepelinus,o virtas bulwes reik sutrinti taip tarsi darai bulviu kose?
Niekada nededu virtų bulvių.į tarkę beriu tik druskos.Faršui-kiaušinis,druska,pipirai.Varškei-kiaušinis,kiaušinio trynys,druska.Spirgai su svogūnais ir truputis krakmolingo vandens nuo cepelinų viralo.Pavasarį,ar vasaros pradžioj,kai bulvės jau greičiau juoduoja-vitamino C tabletė.
Bet jei yra noras gaminti su virtom bulvėm,tai patariu virti su lupyna,nulupti atšalusias ir sumalti per mėsmalę
Labas Beata man kiek verdu visada iztyzta cepelinai kiek to krakmolo dėti pridedu ir kaip guminiai pasidaro ką blogai darau bulvių virtų dedu beveik pusė ant puses
Sveika Beata kiek krakmolo deti verdant su angliskom bulvem. Aciu
Sveika o ar imanoma krakmola kuo nors pakeisti?
sveiki Beata, norejau paklausti ka reikia daryt jei bulviu tesla gaunasi lipni ir skystoka , neina mesos ideti i tesla iskart istyzta nes visa tesla prilimpa prie ranku, o viska dariau pagal recepta?!
Labas Beata, cepelinu tešla išejo labai lipni, kai pridejau virtu bulviu, sumaltos virtos bulves buvo kaip guma. Net gi ne ne pavyko padaryti gražios cepelinu formos, o verdant jie ižtižo po 10min. Ka padariau neteisingai? Jusu knygoje”Prie stalo Lietuva” matosi nuotraukoje, kad bulvine tešla ne limpa prie ranku, bet mano tokia ne išejo. Gal Vokietijoje bulves ne tokios kokiu reikia??
Sveiki Beatute…
As dar mesyte pagardinu dziovintais baravykais.
Rudenelio cepelinai.,, 🙂
Sveika Beata 🙂 padarius ta bulvių koše nereike krakmolo ar kazko dėt? Ar tiesiog užtenka tos košes ir viskas? Darysiu pirma karta,tai baisu,kad nepavyks 🙂
O y ta bulviū koše nereike daugiau nieko det? Nei krakmolo? Tiesiog daryt taip kaip yra?
Labas vakaras, praeitą kartą pagal jūsų receptą dariausi cepelinus, bet bulvės negrudau, o tarkavau ir viskas gavosi puikiai. Šį kartą taip pat cepelinus dariau pagal jūsų receptą, tik šį kartą bulves sugrudau ir man masė gavosi per skistą ir niekaip negaliu suformuoti cepelino gal dėl to, kad dėjau kiaušinį, ar masė pastovėjo ilgesnį laiką. Gal galite pasakyti, kodėl taip nutiko? Ačiū
Ką daryti, kad nepatamsėtų cepelinų tarkiai?
Labai panašiai kaip mano mama daro 🙂
O kada reikia druską į bulves dėti? Į tą minkomą masę, ar į verdantį vandenį?
Linkejimai <3
Tik norejau pasakyt dar svarbu dalyka. Vanduo turi but butinai uzvires kai dedi cepelinus ir jeigu pvz verdi daugiau, negalima ju visu sumesti vienu metu. Reikia ideti dali ir vel palaukti kol vanduo uzvirs, tada sudet likusius. Cia budavo mano klaida koldel jie issileisdavo, nes puodas didelis, kol idedi paskutini vanduo atsala.
Kad cepelinai nepatamsetu sutarkuoju i tarkius dideli svoguna visada, zodziu kartu su visom bulvem.
Kiek reikia žalių bulvių 10 cepelinų?
Kiek cepelinų (porcijų) išeina iš šio recepto ingredientų?