Na ką dar galėčiau parašyti apie šitą nacionalinį patiekalą, jei jau jis visomis kalbomis apdainuotas ir iš visų pusių jo portretas nupieštas?
Pagrindinė užduotis, gaminant cepelinus, yra taip užmaišyti bulvių tarkių tešlą, kad verdant ji nesuplyštų ir išlaikytų įdarą neišsibėgiojusį. Priklausomai nuo bulvių miltingumo ir krakmolingumo, gaminant jums gali tekti įberti daugiau ar mažiau krakmolo, taip pat reikės patreniruoti ranką, kiek gi to skysčio nuo bulvių tarkių nuspausti. Kuo daugiau įdėsite virtų bulvių, tuo minkštesni bus cepelinai: man labiausiai pasiteisinęs santykis yra 1 dalis virtų bulvių ir 3 dalys bulvių tarkių. Tik turiu jus perspėti, kad kuo didesni cepelinai, tuo didesnė tikimybė, kad jie sutruks.
Varškę pertriname, jei norime, kad būtų vientisesnė, sumaišome su visais varškės įdaro ingredientais, rankomis suformuojame nedidelius kukuliukus. Mėsos įdarui smulkiai supjaustome svogūną, jį švelniai pakepiname su aliejumi, kol suminkštės ir sumaišome su malta mėsa bei kitomis sudedamosiomis dalimis. Rankomis suformuojame nedidelius kukuliukus ir atidedame į šalį.
Nulupame virtų bulvių lupenas (tik bulvės būtinai turi būti visiškai atvėsusios, nes jei šiltas maišysite su krakmolu, masė ne standės, o priešingai – skystės) ir bulves sumalame mėsmale.
Žalias bulves nuskutame ir smulkiai sutarkuojame.
Pasiruošiame didesnį dubenį ir naudodami sūrmaišio audinį ar dvigubą–trigubą marlę nusunkiame į jį bulvių tarkius, tačiau neišspaudžiame paskutinio lašo – tegul tarkiai lieka šiek tiek šlapi, tada išvirę cepelinai bus minkšti. Nusunktą skystį ramiai paliekame, per 10 minučių ant dugno nusistovės krakmolas.
Sunką atsargiai nupilame, o dubens dugne nusistovėjusį krakmolą sukrečiame į tarkuotų bulvių masę. Jei krakmolo susidarė nedaug, įberiame dar 2–3 šaukštus pirktinio.
Į nuspaustus tarkus suverčiame maltas virtas bulves, pasūdome ir gerai gerai suminkome.
Iš gerai išminkytos bulvių masės drėgnomis rankomis formuojame norimo dydžio didžkukulius: ant delno išplojame apie 1 cm storio blyną, dedame įdaro, apspaudžiame jį bulvių mase, delnais „apglostome“ didžkukulius, kad paviršius būtų glotnus, lygus, be įtrūkimų.
Užkaičiame didelį puodą su daug vandens, gerai pasūdome. Į stiklinę ar dubenėlį įsipilame šalto vandens, suberiame šaukštą krakmolo, išmaišome ir supilame šį mišinį į verdantį vandenį puode. Didžkukulius panardiname į verdantį vandenį ir verdame apie 20 min. (didžkukuliams iškilus į paviršių, kaitrą sumažiname iki minimumo).
Cepelinus su mėsa galite daryti dirižablio formos, su varške – apvalius, kaip kukulius. Bent jau mano šeimoje visada taip buvo daroma, kad atskirtume, kas cepelino viduje. Tik pradėk apie juos kalbėti, ir štai iškart užsinori…
Mėsos įdarą maišykite su šviežiais ar šaldytais grybais, arba įdarą ruoškite tik iš grybų ir kepintų svogūnų – išeis labai dzūkiškas didžkukulių variantas.
Neįprastą, išraiškingesnį skonį sukursite, jei didžkukulius įdarysite maltomis vištienos ar kiaulienos kepenėlėmis.
6 porcijos tai čia 6 cepelinai ar 12? Kodėl negalima parašyti... 3 mėsos ir 3 varškės? 6 ir 6? Ir vaizdo įrašas praverstų.
Kiek cepelinų (porcijų) išeina iš šio recepto ingredientų?