Pagaminti apkepą užtruks ilgiau nei išvirti bulvių košę. Tačiau verta pasistengti, nes pastangas būtinai apvainikuos valgančiųjų ovacijos. Vištienos kepsnys – nieko įmantraus. Tiesiog rūkytos šoninės juostelėmis apvyniota vištienos krūtinėlė. Prie patiekalo, žinoma, reikėtų kokio nors padažo. Siūlau išbandyti, pagamintą iš smulkiai supjaustyto ir pakepinto poro, su garstyčiomis, baltu vynu ir grietinėle. Svečiai tikrai neįsižeis paragavę tokių gardumynų.
Vištienos kepsnys su prancūzišku bulvių apkepu (dauphinoise)
Kepsniui:
Bulvių apkepui:
Padažui:
Gaminimas
Apkepas:
Apkepui nuskuskite bulves ir jas supjaustykite kaip įmanoma plonesniais apskritimais. Plonais pusžiedžiais supjaustykite svogūnus. Bulves ir svogūnus sudėkite į puodą, suberkite susmulkintą česnako skiltelę, užpilkite pienu ir grietinėle, kaip reikiant pasūdykite. Įdėkite lauro lapą ir kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol viskas pradės kunkuliuoti, o bulvės ir svogūnai – minkštėti. Maždaug 10-15minučių.
Visą puodo turinį sukrėskite į indą, skirtą kepti. Rinkitės aukštesniais kraštais, kad apkepas būtų mažiausiai 5-6 centimetrų storio. Iš masės išimkite lauro lapą. Apkepą kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie valandą, kol bulvės galutinai suminkštės, o apkepo viršus – paruduos.
Padažas:
Nuplaukite ir plonais žiedais supjaustykite porą.
Į keptuvę įdėkite truputį sviesto ir porą lengvai apkepinkite, suverkite daržoves. Jas galima pagardinti čiobrelio šakele.
Kai poras truputį suminkštės – tai nutiks po kokių 5 minučių, į keptuvę supilkite vyną ir leiskite kaip reikiant jam pakunkuliuoti. Vyno turėtų likti vos trečdalis, kitaip tariant, poro gabaliukai turėtų likti nedideliame skysčio kiekyje, jokiu būdu ne plaukioti jame.
Į padažą įdėkite šaukštelį garstyčių, supilkite grietinėlę. Viską pakaitinkite. Nepamirškite pasūdyti.
Vištienos suktinukai:
Krūtinėles pabarstykite pipirais ir apsukite šoninės juostelėmis. Sudėkite į indą, skirtą kepti arba skardą ir pašaukite į orkaitę maždaug 25 minutėms.
Sitas patiekalas tikras skanumelis, esu ji isbandziusi jau labai senai, tarp kitko is jusu tinklapio ir emiau receptuka. Bulviu akpepas tikras skanumelis, o ir pasigamina tikrai labai greitai:)
Sitas patiekalas tikras skanumelis, esu ji isbandziusi jau labai senai, tarp kitko is jusu tinklapio ir emiau receptuka. Bulviu akpepas tikras skanumelis, o ir pasigamina tikrai labai greitai:)
Apkepas, tai kaip supratau, yra taip vadinamas „gratin”?
Siandien isbandeme seimos pietums. Puikus receptas! Vistiena labai sultinga, o jau bulviu apkepas pasakisko skonio. Ingredientai paprasti. Tikrai rekomenduoju!
Siandien isbandeme seimos pietums. Puikus receptas! Vistiena labai sultinga, o jau bulviu apkepas pasakisko skonio. Ingredientai paprasti. Tikrai rekomenduoju!
Apkepas labai skanus:) tik reik palauk kol atvės, nes karšto niekaip gražiai nepatieksi:)
Tikrai! Šitą apkepą pažįstu jau 25 metus! Susipažinome E.Račiūnienės knygoje „sau ir svečiams”. Tik čia dar dedama fermentinio sūrio ir be svogūno,viskas iš karto kepama orkaitėje. Skonis nuostabus! Dabar bandysiu šį,su vištiena. Dar salotų šviežių. Super.Ačiū už idėją!
Tikrai! Šitą apkepą pažįstu jau 25 metus! Susipažinome E.Račiūnienės knygoje „sau ir svečiams”. Tik čia dar dedama fermentinio sūrio ir be svogūno,viskas iš karto kepama orkaitėje. Skonis nuostabus! Dabar bandysiu šį,su vištiena. Dar salotų šviežių. Super.Ačiū už idėją!
viskas cia tiesiog super, vistyte, padaziukas, bulvytes, taip labai labai gerai dera!
Viskas skanu, bet musu seimai kg bulviu buvo per daug. Suvalgem puse, o kita puse iskeliavo i maisto atliekas 🙁
O tai krutineles nereikia ,,ismusti”,kad plonesne butu? Tiesiog apsukti sonine ir viskas?
šio apkepo reikalas – skonio reikalas. Kažkas čia viską pagadina – kažko nereikia, arba svogūnų, arba česnaku…
Labas .As si patiekala paruosiau gimtadienio proga ir visiems labai patiko.Tik dar sugalojau idara vistienos suktinukams ir pamusiau siek tiek.Beata dekui tau uz nuostabius patiekalus.Viska ka bandziau is tavo receptu,nerealu.Man labai patinka.Ir pati esi nuostabus zmogiukas.:-)
Sveiki,
Patarkit kur nusipirkti plonai pjaustytos sonines ? Kur jos atpjauna taip plonai ?/
katik isbandziau si patiekala, vyras liko suzavetas, bet man labai gaila, kad apkepas issileido, nors skonis buvo tiesiog nuostabus
man, deja, nesigavo apkepas (gal grietinėlės riebios reikia, pirkau 12 proc.), šiaip esu valgiusi kitų gamintus tokių bulvių apkepus su grientinėle, būdavo nuostabiai skanūs, nežinau, kas ne taip; o padažas tai išvis gavosi tragedija, nes vynas taip įsigėrė į porus, kad valgydama prisigėriau :D..
O kokia šoninė naudojama šiam patiekalui šalto ar karšto rūkymo?
Kokioje temperaturoje kepti vistienos krutineles?
O pievagrybiai tiktų šiam padažui ?
Bulvių apkepa papildžiau žiediniais kopūstais. Labai derėjo…