Aš esu kartą valgiusi labai gardų afrikietišką saldžių bulvių troškinį su virtais žemės riešutais ir tie virti žemės riešutai buvo man tikras atradimas. Tad dabar jų nevengiu dėti į visokius aštrius troškinius ir sriubas. Mano nuomone, jie puikiai tinka prie tradicinio avinžirnių užtepo – humuso. Jo receptų yra įvairių, bet paprastai yra naudojami virti avinžirniai ir sezamo sėklų pasta tahini, bet šiame recepte tik žemės riešutai ir avinžirniai. Tiesa, žemės riešutus prieš tai apverdu, kad jie pasidarytų minkštesni ir ne tokie sprangūs, nes viskas turi pavirsti malonia košele – humusu, kurį vėliau galima tepti ant sumuštinių ar besti daržovių ar duonos lazdeles.
Humusas su žemės riešutais
Reikės:
Gaminimas
Žemės riešutus užpilti vandeniu ir pavirti kokias 5-7 minutes. Tada nupilti vandenį ir, jei norite, kad humusas būtų šviesesnės spalvos, nulupkite luobeles nuo riešutų.
Nuo konservuotų avinžirnių nupilkite skystį, bet keletą šaukštų palikite.
Viską dėkite į virtuvinį kombainą: riešutus, avinžirnius, smulkintą česnaką, porą laiškinių svogūnų, citrinos sulčių, druskos ir alyvuogių aliejaus.
Sumalkite, jei sunkiai malasi ir trūksta drėgmės, įpilkite vandens.
Paragaukite, ar netrūksta druskos, citrinos.
Galite įdėti kalendros lapelių arba natūralaus jogurto.
Kai pagaminau šio gardėsio, tai abu su vyru likome priblokšti naujo skonio. Pamėgome šį patiekalą tiek penktadienio vakarui, kaip užkandą, tiek pusryčiams darbo dieną, nes pavalgius humuso su duoniukais ir šviežiomis daržovėmis, lengvumo ir sotumo jausmas išlieka iki pietų!!! 🙂
Dėkingi už nuostabią idėją!
you can find humus here: http://www.eastanbul.lt/paieska?q=humusas
Beata, kiek ilgai pagaminta humus pagardeli galima laikyt saldytuve? Dariau pirma karta,gavosi baisiai skaniai ir daug
Superine uztepele!!! Labai patiko 🙂 Aciu uz recepta ir pacia ideja.