Praėjusią vasarą buvau tokiuose kulinarų kursuose keletos dienų. Ten visokias paslaptis bei elementarumus dėstė toks manieringas auksaplaukis vyrukas. Jis buvo labai sveikuolis ir, netgi sakyčiau, sergantis lengva ekologinio snobizmo forma… bet kam nepasitaiko? Viena iš pastarosios diagnozės apraiškų buvo jo LABAI neigiama nuomonė apie aliuminio foliją ir beveik grasinimas paskutiniaja, jei ją naudosit… anot jo, jei kepam maistą folijoje, tai iš ten išbėga aliuminis ir į mūsų maistą, mes ji valgom, aliuminis nusėda mūsų kūne ir žiūrėk, – greitai iš mūsų kojos bus galima pagaminti lėktuvui sparną… nu ok, gal ir perdedu čia, bet aišku, mane ši jo prognozė išgąsdino ir aš virtuvėje atsargiau su folija elgiuosi…. bet tikrai, nei tikrinau aš šitų jo hipotezių, nei ką, tiesiog šiaip…. juk niekada nežinai?? ėmiau ir pasidaviau kažkokiem gąsdinimam… nu bet vėlgi, kam nepasitaiko?
Taip žuvį gamina Lietuvoj visi, na, jei ne visi, tai kas antras. Tik tautinis receptas būtų toks turbūt dažnesnis: svogūnai, morkos, hekas, vegeta, majonezas. Ir mano šios žuvies paruošimo principas beveik toks pats, ir ingridientai beveik tie patys…. tik prieskoniai egzotiškesni už vegetą ir rezultatas tikrai ne prastesnis… o kaip tik – labai aromatingas, pikantiškas ir lengvai paruošiamas dalykas…
Žuvis su morkomis ir svogūnais folijoje
Reikės:
Gaminimas
Prieskonius sumaišyti, trečaliu ištrinti žuvį, kitą dalį pasilikti, juos sudėsim su daržovėmis.
Svogūną supjaustyti pusžiedžiais, morkas sutarkuoti stambia tarka arba pjaustykle šiaudeliais. Svogūną lengvai pakepinti šaukšte aliejaus ant keptuvės, kai svogūnas jau peršviečiamas ir apvytęs, sudėti prieskonius ir imbierą. Viskątruputį pakaitinti, kol pradės sklisti aromatas, tada prie svogūno dėti morkas ir pjaustytą žiedeliais papriką, kokias penkias minutes viską patroškinti lengvai ant keptuvės, įdėti druskos ir pipirų tiek, kiek norisi.
Ištiesti folijos didelį lapą, į jo vidurį krauti karštas daržoves, ant viršaus dėti priekoniais ir druska apibarstytą žuvį, viską gražiai supakuoti, kad garai ir sultys neišbėgtų ir pašauti į orkaitę, bent dvidešimčiai minučių, žuvis pradės šusti jau vien nuo karštų daržovių. Folijos maiše orkaitėje viskas baigs kepti, žuvis išvirs daržovių garuose. Va prašau, jums ir indian twist on a classic fish dish…
Dabar šis patiekalas – galimas padaryti ir ne folijoje, o sviestiniame popieriuje, bet reikia tokio ypatingo ir kieto, kad drėgmės nepraleistų, ir be to, iš popieriaus sunku tą maišą, kuriame troškinsis žuvis, suformuoti ir tinkamai kraštus užminkyti. Su folija daug paprasčiau… taigi, kai gaminau šią žuvį, popieriaus neturėjau, tai rizikavau su folija…
o kada ir kur keliauja obuolys? 🙂
Labai labai skanu buvo, tik vietoj obuoliu dejau pievagrybius, sauniai pavyko !
Vietoje folijos, manau puikiausiai tiktu ir rankovė 😉
Kaip tik planuoju gaminti, zinojau iprastine versija, bet sita pagal Beata man labiau patiko 🙂 aciu!
Prisimenu… kaip seniau kepimui naudodavo miltų maišą…
Bandau norvegiska zuvi sutinti ,laukiam rezultato.
Labai gaila, bet ne man.