Na čia tikrai netrūksta pyragų receptų… Visai neseniai praūžė „Kviečiu į svečius“, o dabar norėčiau jums pristatyti labai panašią iniciatyvą, kurios autorė yra TV3 televizija. Akcijos esmė yra tokia: lapkričio 6 dieną televizija ragina visus prisidėti prie Išsipildymo akcijos pyragais. Kepti pyragus, vaišinti draugus, kolegas ir artimuosius, tuos pyragus prieš tai įvertinus pinigine išraiška, o surinktus pinigus paaukoti Išsipildymo akcijai. Šiais metais Išsipildymo akcija jau dešimtoji. Per tuos dešimt metų jūs, gerieji žmonės, suaukojote beveik dvidešimt milijonų litų, taigi, prisidėkite ir šiais metais. Galbūt suorganizuosite pyragų dieną savo darbovietėje? Pyragų diena jau šį antradienį!
Visą istoriją apie tai, kaip gimė ši idėja, ir kas gi vyksta TV3 biure pyragų dieną, papasakos televizijos generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė ir marketingo vadovė Rima Olberkytė-Stankus… Ir laida, aišku, kvepės pyragais, kepsim juos tris: obuolingą, su trupininiu viršumi tartą, tada apelsinų ir migdolų pyragą be miltų, o kad nebūtų per saldu, aš savo iniciatyva iškepsiu pyragą, kuris gal visai ir ne pyragas, bet viskas juk nuo požiūrio priklauso – kartais malonu pailsėti nuo miltų gausos. Taigi, mano pyragas bus įkvėptas ispaniškos tortilijos. Tai ne kas kita, kaip omletas su bulvėmis: virtos bulvės su daržovėmis apkepamos ir sutvirtinamos kiaušinių bei grietinės plakiniu. Laidos prodiuserė Vaida, kuriai teko metus pagyventi Ispanijos pietuose, jo paragavusi sakė: „Beata, tavo tortilija skanesnė negu ispanų“… Aš sakau, kad ir jūsų visų bus skani. Tai yra tiesiog puikus ir drūtas patiekalas, gardus ir karštas, ir šaltas…
Štai tokia artėja pyragų laida rytoj, 17.40 val.
O receptas, kurį siūlau penktadieniui, bus karštų daržovių ansamblis – greičiausiai, dar turite nesunaudotų atsargų iš rudeninio darliaus, na o jeigu ir ne, tai turguje šviežių lietuviškų daržovių tikrai be vargo rasite.
O dabar – ingredientų sąrašas rytojui.
Obuolių pyragas su trupinių viršumi
Tešlai reikės:
120 g sviesto
200 g miltų
1 kiaušinio
1 šaukšto cukraus
kelių šaukštelių cinamono
Įdarui reikės:
apie 800 g obuolių
Trupiniams reikės:
50 g šalto sviesto
80 g miltų
poros šaukštų cukraus
šaukštelio cinamono
Apelsinų ir migdolų pyragas
Pyragui reikės:
2 didelių ar 3 mažesnių apelsinų
6 kiaušinių
sviesto patepimui
apie 250 g maltų migdolų arba migdolų miltų
250 g cukraus
šaukštelio kepimo miltelių
Glajui reikės:
1 citrinos sulčių
5-6 šaukštų cukraus pudros
Daržovių pyragas kaip ispaniška Tortilla
Sviesto daržovėms apkepti
100 g šalto rūkymo kiaulienos filė
4-5 virtų bulvių
2 saldžiųjų paprikų
ryšulėlio laiškinių svogūnų
pertražolių
druskos, pipirų
7 kiaušinių
250 ml grietinės
Sveika Beata,turiu prasyma visai ne pyragu tema 🙂 Gal galetumete padaryti sarasiuka ir imesti i fc,kokius prieskonius reiketu tureti namuose?na savaime aisku kad druska ir pipirus visi turim 😀 Kokius padaziukus,aliejukus?Bent pagrinda,pvz ka jus turite savo namu virtuveje..Pastaruoju metu daug gaminu is jusu receptu ir vis begu pirkti tai kumino tai sojos padazo..Plius Uk dar nelabai „gaunasi” man viska atrasti ne lietuviu kalba 🙂 Manau daugumai praverstu toks sarasiukas 😉 Dekui!
ps.gal isbandete nuo karscio atsparias pirstines(virtuveje naudoti),kurios siuo metu reklamuojamos per tv(uk) tokios silikonines?ar jos geros?o kaip del keksiuku skardos,ar geriau silikonine naudoti ar metaline?Daug klausimu pas mane,butu gerai pamatyti atskira laidele apie virtuves reikmenis kokiu reiketu ir apie prieskonius 😀
Hmmm, kokie prieskoniai tinka musu virtuvei. Tai priklauso nuo to koki maista gaminame, kokios salies patiekalus ruosiame, koks musu seimos nariu skonis, ka megstame, juk vieni megsta astriai, kiti preskai, todel prieskonius renkames tokius kokie reikalingi musu virtuvei.
Daug prieskoniniu zoleliu galime uzsiauginti pacios- ir lauke, ir balkone, ir ant palanges.
Puikus zoleliu aprasymas ir ju panaudojimas- http://vznotes.vz.lt/Newspaper/RA99.nsf/articles/C225746500251CD7C225772300265BFB?OpenDocument
Prieskoniai ir jų naudojimas- http://www.skaniau.lt/prieskoniai/prieskoniai-ir-ju-naudojimas/
Sveiki, noriu pabedavoti – buvau istikimiausia Beatos laidu ziuretoja praeita sezona.
Si sezona nemaciau NE VIENOS laidos, nes nepykit, bet laikas siais metais visiskai nepatogus, nelogiskas. Tai siasadienio arba sekmadienio ryto laida. Grazinkite prasau savaitgalini rytini malonuma!!!
Prieskonių sąrašas… 🙂
——————————————–
Mėsos patiekalai:
svogūnas, česnakas, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, aitrioji paprika, bazilikas, dašis, sage, kmynai, rozmarinas, karis, laukinis mairūnas, laurų lapai, imbieras, grybai, kadagys.
Troškinta mėsa:
svogūnas, česnakas, juodieji pipirai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, bazilikas, dašis, karis, peletrūnas, kadagys, kapariai, gvazdikėliai, rėžiukai.
Guliašas:
svogūnas, česnakas, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, aitrioji paprika, juodieji pipirai, mairūnas, kmynai, imbieras, mace, gelsvė, kalendra, laurų lapai, rozmarinas, laukinis mairūnas, kraujažolė, sriubos prieskoniai.
Bifšteksas:
dašis, kardamonas, krienai, sage, bazilikas, rozmarinas, rėžiukai.
Kepta aviena:
bazilikas, imbieras, kapariai, kardamonas, česnakas, kmynai, levanda, gelsvė, laurų lapai, gvazdikėliai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, pimentas, rozmarinas, krokas, kadagys, peletrūnas, pipirmėtė, pajūrinis gyslotis, mairūnas, saldusis vilkdalgis.
Kepta kiauliena:
česnakas, svogūnas, mairūnas, juodieji pipirai, bazilikas, sage, laukinis mairūnas, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, laurų lapai, rozmarinas, kmynai, kmynai, dašis, mace, kadagys, kardamonas, kalendra, melisa, saldusis vilkdalgis, izopas.
Antis:
mairūnas, juodieji pipirai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, karis, sage, peletrūnas, kmynai, rozmarinas, kmynai, dašis, cinamonas, imbieras.
Žąsis:
mairūnas, sage, peletrūnas, rozmarinas, kmynai, juodieji pipirai, karis, dašis.
Kalakutas:
mairūnas, sage, peletrūnas, rozmarinas, kmynai, juodieji pipirai, karis, dašis.
Viščiukas:
mairūnas, karis, rozmarinas, kmynai, imbieras, cinamonas.
Viščiukų kepenėlės:
svogūnas, truputis juodųjų pipirų, rozmarinas.
Naminės dešrelės:
česnakas, juodieji pipirai, kmynai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, mairūnas (ne pačioje dešrelėje), laurų lapai, kmynai, bazilikas.
Mėsa drebučiuose:
pimentas, česnakas, svogūnas, juodieji pipirai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, laurų lapai, gvazdikėliai.
Žuvies patiekalai:
petražolė, juodieji pipirai, mairūnas, mace, karis, krapai, dašis, peletrūnas, svogūnas, česnakas, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, pimentas, rozmarinas, sage, kmynai, baltos garstyčios, kmynai, pastarnokas, laurų lapai, pipirmėtė.
Kepta žuvis:
bazilikas, juodieji pipirai, žalumynų lapai, česnakas, dašis, ožiažolė, paprastoji agurklė, paprastasis pankolis, krapai, kmynai, mace, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, petražolė, melisa, karis, kartūs ir saldūs migdolai, kardamonas, kalendra, rėžiukai.
Troškinta ir virta žuvis:
svogūnas, česnakas, mace, gvazdikėliai, laurų lapai, petražolė, bazilikas, dašis, paprastasis pankolis, pimentas, rozmarinas, melisa, ožiažolė, karis.
Mėsos sriuba:
svogūnas, česnakas, petražolė, morka, kaliaropė, krokas, kurkuma, porai, džiovinti grybai, karis, juodieji pipirai, laurų lapai, gelsvė, pastarnokas, kmynai, muskatas, šviežia paprika, čili pipirai, aitrioji paprika, bazilikas, dašis, rozmarinas, paprastoji agurklė, kardamonas.
Daržovių sriuba:
česnakas, pipirmėtė, morka, petražolė, salieras, gelsvė, šviežios aromatingos daržovės, juodieji pipirai, bazilikas, dašis, sage, mairūnas, karis, ožiažolė, džiovinti grybai, paprastoji agurklė, kraujažolė, pastarnokas, portulaka, rozmarinas.
Ryžiai:
karis, peletrūnas, imbieras, kardamonas, česnakas, gelsvė, petražolė, muskatas (mace), raudonieji pipirai, petražolė, krokas, portulaka, mairūnas, laukinis mairūnas, kartūs ir saldūs migdolai, kalendra.
Gal galit Obuolių pyragas su trupinių viršumi recepta parasyt nes noriu issikept 🙂
O aš su paprastesniu klausimu 🙂 ar apelsininį pyragą galiu kepti vietoje migdolų miltų dedant eilinius kvietinius miltus? Suprantu, kad skonis ir ypatingumas keisis, bet gal prastai nebus? Beje, buvo puiki laida 🙂
Laba, bandžiau kepti šį obuolių pyragą. Bet man kepdama tešla susitraukė, nebesigavo graži tortaletė :(.
Ką aš blogai padariau? Ačiū už atsakymą
Ar galima pyragui apelsinus virti be žievės? Ekologiški brangu, o pripurkštų 🙁 valgyti, tuo labiau vaikams duoti, nelabai norisi…
norėčiau sužinoti ar apelsinų pragą galima pertepti konkiu kremu? ar geriau be kremo? kokį rekomenduotumėt?