Spausdinti
Tai — 100 procentų ruginė duona. Ji tanki, šlapia ir sunki, be galo skani, išlieka valgoma visą savaitę ar dar ilgiau.
Ruginę duoną kepame formoje, nes ji pati nelabai laikosi, o kepimo formos sienelės padeda duonelei pakilti. Tešla yra neminkoma: kuo ji drėgnesnė, tuo duona minkštesnė, tačiau tešla neturi būti per šlapia, nes tada neiškils ir neiškeps.

Ruginė duona su medumi

0
komentarai
60

Reikės:

1 kg ruginių miltų
1 kupino šaukšto druskos
150 g ALVO saulėgrąžų branduolių
2 šaukštų ALVO kanapių sėklų
100 g ALVO moliūgo sėklų,
100 g ALVO juodos duonos sėklų mišinio
1 kupino šaukšto ALVO kalendros sėklų
4 šaukštų medaus
1 L šilto, kambario temperatūros vandens
ruginio raugo
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

1

Pirminė minklė. Sumaišykite 2 šaukštus aptingusio raugo (čia galite paskaityti, kaip kaip užsiauginti naminį raugą) su 6 šaukštais ruginių miltų ir 6—8 šaukštais vandens. Turėsite blynų tirštumo tešlą, jei ji per sausa, įpilkite dar vandens. Leiskite raugui pabusti ir suaktyvėti — palikite viską 10—12 valandų šiltoje vietoje.

2

Kai pirminė minklė paviršiuje jau „demonstruoja“ burbuliukus ir maloniai kvepia duona ir saldžia rūgštele, ruošime likusią tešlą. Į dubenį įpilkite 200 g pirminės minklės, tada suberkite ruginius miltus ir sėklas, druską. Drungname vandenyje ištirpinkite medų ir viską supilkite į dubenį. Sumaišykite. Išeis sunki tešla, lyg molis.

3

Indą, kuriame kepsite duoną (geriausiai tinka pailga, gili, stačiakampė forma), patepkite aliejumi.

Reklama
41011
4

Sudrėkinkite rankas ir suformuokite kepaliuką, atitinkantį turimą kepimo formą. Dėkite tešlą į formą, išlyginkitepaviršių. Formą įdėkite į plėvelę ar erdvų maišelį (kad neliestų kepaliuko viršaus) ir pastatykite šiltoje vietoje 10-12 valandų ar ilgiau. Kepaliukas pasiruošęs kepti, kai paviršiuje randasi mažos skylutės lyg koriukas (jos labai mažutės, kampuose) ir matosi, kad kepaliukas yra šiek tiek pakilęs.

5

Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C ir pašaukite duoną kepti. Kepkite apie 40 min., paskui sumažinkite temperatūrą iki 180 °C ir dar kepkite apie 50-60 minučių. Duona turi būti iškepusi ir viduje nešlapia, nors bus šiek tiek drėgna. Leiskite duonai atvėsti ir pastovėti, geriausiai — parą.

Ingredientai
Patarimas
Ruginės duonos kilimas labai priklauso nuo tešloje esančio oro, kuo mažesnį kepaliuką darysite, tuo greičiau jūsų minklė bus pasiruošusi kepti. Sėklas galite pasirinkti vienos ar kelių rūšių, tačiau prieskonis, be kurio neįsivaizduoju šios duonos, yra kmynai.
Jei norite, kad duonos pluta būtų minkšta, patepkite ją vandeniu, naudodami konditerinį teptuką, ir palikite duoną
atvėsti, uždengę rankšluostėliu.
Alternatyva
Ši duona nesupyks, jei sudedamąsias dalis pasireguliuosite, kaip labiau mėgstate. Aš neretai dedu pusę ruginių, pusę speltos miltų, ingredientų sąrašą taip pat galima papildyti virtais kviečiais ar rugių sėklomis, prieskoniais. Pavyzdžiui, cinamonu, kardamonu. Šios duonos užtenka ilgam, nes ji labai skalsi.
Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai
  1. Miela Beata, pastebejau, kad pradedant ziureti Jusu receptus reklamos atsidaro labai greitai, jos buna geros kokybes ir nestringa… Deja video, kur Jus gaminate „luzineja”.. Jeigu ir reklamos butu tokios pat kokybes, pagalvociau, kad kaltas mano kompjuteris. Bet reklamos ziurisi gerai ir kokybiskai.

  2. sveiki, Beata, norejau paklausti, ar galiu naudoti Alvo sausą rauga, nes neturiu laiko/kantrybes pasiruosti savaji… 🙂 ar galeciau palikti visus recepte reikalingus ingrdientus jusu, ar tureciau kazka keisti? aciu.

  3. Sveika, Beata, noriu stai ko paklausti. Ryt bus penkta diena kai auginu rauga. Duona kada galiu kepti, ryt ar dar kita diena ?

  4. Sveika Beata, duonos receptukas fantaskistas. Duonyte gavosi labai skani, tik kepimo popierius prilipo. Gal zinote kodel? Dariau viska pagal jusu recepta.

  5. Beata, norėčiau pasiteirauti ar Jūs šiame recepte naudojate paprastus ruginius miltus ar rupius ruginius

  6. Miela Beata. Uzsiauginau rauga, gavosi kaip ir turejo pagal Jus gautis.Is vakaro pasidariau duonele ir palikau nakciai kad tesla dar ” paaugtu”.. Ryte net nusterau pamacius kad trecdalis teslos islipo lauk is indo 🙁 Visgi idejau kepti..Kepiau mazdaug pusantros val bet ji kepdama subliusko nors nebuvau orkaites atidarius..Ir atvesusi duonele buvo tokia lyg slapia ir tikrai ne kiek nepanasi y jusiskia..:( Ka ne taip padariau?????

  7. Sveika Beata,esu Jusu patiekalu fane.Cia gal nevisai i tema,mes su vyru auginame naminius triusius,gal kada nors prie progos,pasiulitumete koki idomesni patiekala is triusienos.Aciu

  8. Sveika Beata, duona tikrai skani tik vat kodėl vis atšoka jos pluta, kepiau porą kartų bet vis tas pats.

  9. Labas, mieloji Beata 🙂

    O man su duona atsitiko nelaimė.. Viską dariau pagal receptą, duoną kepiau 5-ą raugo dieną, ji buvo tokio pat tirštumo kaip jūsų vaizdo siužete. Kepiau 1,5 val., bet prapjovus duoną ji buvo žalia ir visiškai neiškilusi.. Ar kitą kartą daugiau miltų pataisytų padėtį? Kas galėjo būti negerai?

  10. Sveiki,
    O kokiu orkaites rezimu kepate duona? Virsus ir apacia? O vejelis? Ačiū 🙂

  11. Sveiki, norejau pasiklausti jusu, ar vietoj medaus galiu naudoti cukru ir kiek tureciau jo deti? Ir prie topacio : kokioje temperaturoje tureciau kepti duonkepeja? Aciu

  12. Sveiki, Beata,
    jau du kartus bandžiau kepti duonyte pagal Jūsų receptą (raugą taip pat pagal Jūsų receptą pati gaminau), bet ji man neiškepa, t.y. vidus žalias būna, nesuprantu, ką ne taip darau?

  13. Sveiki, Beata. Norejau paklausti, ar ka nors sudaro tai, kad raugas buvo atidetas is duonytes su visai kitu receptu, o dabar bus meginama kepti pagal jusu?

  14. Sveiki. Labai gerai pavyko iškepti duoną. Tikrai skani. kepiau su medumi. (anksčiau nekepiau ruginės, nes galvojau nepavyks. Kepdavau tik kvietinę su raugu. ) Ruginiai duonai raugą dariau pati. Bet, kodėl riekiant duoną peilis „veliasi”, tarytum būtų drėgmės. Kepiau 1,5 val. Labai gerai iškilo, truputi įtrūko. Duona tikrai skani, gal priedų ne tiek daug (saulėgrąžų, kalendros,)

    Pagarbiai
    Rima

  15. Laba diena,Miela Beata.aš duona kepu jau kelinti metai.kepdavau dujinej orkaitej,iškepdavo tobulai.dabar įsigijom elektrinę-tai susidūriau su problemom.viršus iškepa gražiai,įtrūksta,paruduoja,iškyla.bet va šonai ir apačia neapskrunda,lieka kaip išvirę,šviesūs,drėgni.kepu antroj lentynoj nuo apačios,kaitinimas viršus-apačia,kepu apie 1 val 30 min.peadzioj 200*(apie 20 min),paskui 180*.ką Jūs patartumet kitaip daryt,kad gražiai apkeptu šonai ir apačia

  16. Laba diena, Jei duoną kepu be jokių priedų (saulėgrąžų, kanapių ir t.t.), ar reikia juos kažkaip kompensuoti, tarkim įdėti šiek tiek daugiau miltų?

  17. Sveiki, gal galetumete, prasau, pasakyti koks sios duoneles galiojimo laikas?’ Ar laikyti saldytuve, ar susukus i ranksluosti? Aciu 🙂

  18. LAba diena,kepiau sia duona pagal jusu recepta,puikiai iskepe.kepsiu dabar visa laika.visiems labai patiko (skani),kurie ragavo.

  19. Laba diena. Siandien pirma karta darau duonele. Viska sudejau pagal recepta ir man gavos KIETA tesla. Ar vandens neturetu but daugiau?

  20. Sveiki Beata, labai trumpai, pradejau gaminti rauga, jau antra diena auga. Kiek ilgiausiai galima auginti rauga (daugiau nei 5 diena ar galima?)
    Taip pat, kiek gramu raugo reikia jusu sitam receptui (1kg ruginiu miltu)?
    Aciu Jums labai uz atsakyma ir recepta !!

  21. Beata, aciu uz recepta! Kramtau dounele pasigardziuodama berasydama! Su donos kepimu jau metus expermentuoju – jusu receptas toks paprastas, bet tokia gardi duonele isejo. ACIU!!

Rašyti komentarą