Pavasarį visuomet norisi žalumos, ne tik už lango ar ant palangės, bet net ir kūnas, rodos, reikalauja kažko gaivaus, žalio, vitaminingo. Tai toks greičiausias ir superinis būdas gauti vitaminų bombą ir pasiskaninti gyvenimą – daiginimas. Mano pavasario žurnale daigintiniai apdainuoti nuo A iki Z – ir visa daiginimo abėcėle yra, ir kiek laiko kokios sėklos dygsta surašyta ir atskiros sėklos padaigintos ir dar patiekalų receptų su daigintiniais pažerta. Čia labai padėjo Ieva – svajotoja, keliautoja, o dar – sveikos gyvensenos ir jogos praktikuotoja bei propaguotoja bei tinklaraščio apie sveikesnį ir laimingesnį gyvenimą autorė.  Ir žurnale, ir čia – jos rekomendacijos, kaip teisingiausiai daiginti ir kur daigintinius naudoti. Tikrai rekomenduoju paskaityti, nes žalias, gyvas maistas –  geriausias „kuras“ organizmui, padedantis būti laimingais ir skleisti laimę kitiems.

Ieva Alvidovna_daigai

Parduotuvėse galima rasti specialaus sėklų mišinio daiginimui. Dažniausiai tai būna liucernų, dobilų, ridikų, lęšių sėklos. Pačios įvairiausios, tačiau suderintos, kad dygtų panašiu greičiu.

Beatos virtuve_seklu misinio daiginimas

Pasirinkę tokį mišinį, išsiauginsite lengvus, skanius ir maistingus daigų „debesėlius“. Ant sėklų mišinio pakuotės dažniausiai būna visa reikalinga informacija, tačiau mišinį daiginimui galite pasidaryti ir patys.

 

Jums reikės:

– kelių šaukštelių įvairių sėklų;

– 750–1000 ml talpos stiklainio arba specialaus daiginimo stiklainio;

– vandens.

Sėklas užpilkite vandeniu, kad apsemtų ir dar kelis centimetrus virš jų, ir laikykite kambario temperatūroje per naktį. Jei sėklas mirkysite stiklainyje, uždenkite jo viršų dvigubu marlės gabalėliu ir pritvirtinkite jį gumele.

Beatos virtuve_seklu misinio daiginimas

Dygstančioms sėkloms svarbiausia nuolatinė drėgmė, tad nepamirškite kas 12 valandų jas nuplauti ir vandenį nupilti. Likusį laiką jos tegul būna kambario temperatūroje. Mišinio sėklos smulkesnės, tad jas plaukite neatsukdami daiginimo stiklainio dangtelio arba nenuimdami marlės su gumele. Tiesiog per viršų pripilame vandens, pateliūškuojame ir išpilame.

Beatos virtuve_seklu misinio daiginimas

Po dienos ar kelių jau turėtų matytis nedideli daigeliai. Šiltesnėje vietoje sėklelės dygs greičiau, vėsesnėje – lėčiau.

Beatos virtuve_seklu misinio daiginimas

Maždaug po 3–4 dienų daigai išleis lapelius ir sužaliuos. Atėjo laikas jų paragauti.

Beatos virtuve_seklu misinio daiginimas

PASTABA

Tokius daigų „debesėlius“ galima laikyti šaldytuve iki savaitės. Jie, kaip ir kiti daigai, tinka ir salotoms, ir sriuboms, ir kokteiliams, gražiai atrodo tokiais žalėsiais papuošti patiekalai.

Tokie štai Ievos patarimai, o aš noriu paklausti jūsų – ką labiausiai mėgstate daiginti? Kur ir kaip skaniausiai tuos daigus sunaudojate? Gal ir jūs turite mega gerų patarimų? O gal jau išbandėte kokį receptą su daigintiniais iš žurnalo? ar patiko? Pasikalbėkime!

Komentarai
  1. Sveika Beata,

    as daiginu seklas. Tik butinai reikia suteikti daugiau informacijos, kad labai gerai reikia perplauti seklas! As tai darau net 3 kartus. Labai greitai daiginant seklas atsiranda visokios grybelines bakterijos! Ir jeigu esat linke „pamirsti” perplauti, tai geriau nedaiginti! Nes neverta apsinuodyti. As siaip daiginu misinius. Tada viskas parasyta kiek mirkyti, kiek daiginti. Daigintos seklos yra labai geras dalykas!

  2. Man visada kyla klausimas, ar daiginant reikia laikyti sėklytes tamsoje, ar kaip tik šviesa joms reikalinga?

  3. Sveiki, man skaitant ir žurnale ir čia kyla klausimas, valgome tik daigelius, taip? O pačias sėklas jau nebenaudojama? O kaip su kokiais didesniais dalykais: mung pupuolėmis ir kt?
    Ar vieną kartą sudygus ir nuėmus „derlių” sėklomis reikia atsikratyti ar galima dar kartą daiginti tas pačias?

  4. Pavasario zurnalas superinis, kaip nudziugau pamacius straipsni apie daiginima. As esu daiginimo fane ir stengiuos aplinkinius itikinti pabandyti, nes tai toks geris ir skanumas, ir tikrai labai lengva (net tokiem, kaip as, kurie is namu iseina anksti ryte ir grizta velai vakare). Labai svarbu bent dukart dienoj daigelius/seklas perplauti, kaip paaiskino Ieva. As dazniausiai daiginu lesius ir avinzirnius. Daigeliais stambesni, bet labai skanus tokie pasiruose dygti ir pilni geros jegos. Juos galima valgyti ir zalius (labai skanu), ir isvirti kose/sriuba/garnyra, kaip kam norisi. Dar jei kam paprastai nuo lesiu pucia pilva, tai jei valgysite juos daigintus, nebepus. Daiginant neutralizuojasi fitino rugstis, kuri siaip trukdo isisavinti magni, gelezi, ivairius mineralus ir apsunkina virskinima.

  5. Daiginu ir man pačios skaniausios daigintos mungo (spindulinės) pupuolės. Prieš išleisdamos daigelį jos prasprogsta ir atrodo, kaip kokie puponautai 🙂 Beriu ant sumuštinių, kiaušinienės, dedu į salotas. Daiginu paprasčiausiam sriubos dubenėlyje, arba plastikiniame indelyje su dangteliu. Mirkau per naktį, tada nupilu, pridengiu dangteliu ar lėkštele, kad negautų šviesos bet prieitų oras, kelis kartus per dieną perplaunu. Taip, kaip parodyta paveiksiuke, nepaverčiu indelio, sudygsta puikiai ir tiesiog dubenėlyje, tik visada reikia nuplovus gerai nuvarvinti.

  6. Beje, kas juokingiausia, jos nenustoja dygti net šaldytuve :)Šiandien pradariau vieną kelias dienas pastovėjusių šaldytuve daigų indelį, tai net kurkulas susisukęs, vos betelpa, va kokia daigo gyvybės jėga 🙂

Rašyti komentarą