Jogurtas yra nepaprastai mėgstamas Turkijoje. Jis čia valgomas tiek pusryčių, tiek pietų ar vakarienės metu, su mėsa, vaisiais ar daržovėmis. Vienas iš mėgstamiausių būdų yra pakepintas daržoves pateikti česnaku padardintu jogurtu, kuris suteikia gaivumo ir iš tiesų puikiausiai dera su daugeliu daržovių. Mūsų šeimoje su jogurtu dažniausiai valgome šparagines pupeles, špinatus, cukinijas, paprikas arba baklažanus. Šias daržoves šiek tiek apkepame ir vėliau gausiai užpilame jogurto ir česnako padažu. Nurodyto produktų kiekio pakaks 4 valgytojams. Jei norite paragauti daugiau turkiškų receptų, jų rasite mano, Jolitos Koruklu knygoje „Turkijos virtuvė. Skaniausi Turkijos patiekalai kasdienai ir šventėms”.
Šparaginės pupelės su jogurtu pagal Jolitą Koruklu
Šparaginėms pupelėms:
Jogurto padažui:
Gaminimas
Pradėkite gaminti, nuskabydami šparaginių pupelių galus. Jei norite, supjaustykite pupeles mažesniais gabalėliais. Nulupkite česnaką ir smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite. Nulupkite pomidorą ir supjaustykite kubeliais.
Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir suberkite česnaką, pakepinkite apie 20 sekundžių ir sudėkite šparagines pupeles. Išmaišykite ir uždenkite dangčiu. Kepkite vis pamaišydami apie 5 minutes. Tada sudėkite pjaustytą pomidorą, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais, aitriąja paprika, čiobreliu, suberkite cukrų. Išmaišykite ir toliau kepkite apie 4-5 minutes, kol pomidoras išsileis ir gausis tirštas padažas, o pupelės bus minkštos viduje, tačiau traškios išorėje.
Pasiruoškite jogurto padažą. Nulupkite česnako skilteles, jas smulkiai sutarkuokite. Dubenėlyje sumaišykite česnaką, druską, juoduosius pipirus, džiovintą aitriąją papriką, mėtas, supilkite jogurtą ir išmaišykite. Įmaišykite alyvuogių aliejų.
Sudėkite pupeles į didelę lėkštę, ant jų supilkite jogurto padažą, jei norite užberkite dar šiek tiek aitriosios paprikos bei džiovintų mėtų. Pateikite kaip šaltą užkandį. Jei pateiksite su virtais ryžiais, šis patiekalas gali atstoti ir pagrindinį patiekalą. Skanaus!
oj kaip gardziai atrodo! tiek daug galimybiu paivairint ir taip skanias darzoves! 🙂 https://enjoybypaula.wordpress.com
Labai paprastai paruošiama, bet labai skanu! vakar išbandžiau šį receptą 🙂 dėjau daugiau česnako visur, pipirų, gavosi aštriau. Puikus užkandis prie alaus.
si recepta Jolita isbande kitap nei Mes Turkijoje iprate zalias pupeles gaminti(vadinasi ;taze fasulye) ,verdame vandenye kol suminkstes,,,,o svogunus,cesnakus ir pamidorus patroskiname su alyvuogiu aliejumi ir uzpilame ant isvirtu pupeliu,valgome atvesinta.