Baltieji grikiai yra tos pačios kruopos, tiksliau – sėklos, tik neskrudintos. Jų galite nusipirkti ekologiškų prekių parduotuvėse ar rasti didesnių parduotuvių sveikų produktų skyriuose. Buvau sumaniusi užrašyti baltųjų daigintų grikių granolos receptą, bet prisipažinsiu, kad bandžiau ne kartą ir man nepavyko tinkamai jų sudaiginti. Jei esate patyręs daigintojas, išbandykite šį receptą su daigintais grikiais. Dygstant sėklai grūde esantis krakmolas skyla ir tampa lengviau virškinamas, todėl verta pasistengti. Tačiau jei norite trumpinti kelią kaip ir aš, kepkite granolą su išbrinkintais ir vos apvirtais grikiais. Maistinga, skanu ir jokio pridėtinio cukraus. Išeis maždaug 1,2 kg granolos.
Baltųjų grikių granola
Reikės:
Gaminimas
Grikius pamirkome vandenyje mažiausiai 12 valandų. Jei norėsite daiginti, tai procesas truks dar 3 dienas.
Išmirkytus grikius nuplauname, sudedame į puodą, užpilame vandeniu ir užverdame. Nukeliame nuo ugnies, paliekame pastovėti 10 minučių ir nuplauname. Suberiame ant kepimo skardos ir padžioviname juos apie 1 valandą 60 °C temperatūros orkaitėje. Datules ir bananus sutriname. Ištirpiname medų ir kokosų aliejų. Grikius sumaišome su likusiomis sudedamosiomis dalimis ir prieskoniais.
Dvi kepimo skardas išklojame kepimo popieriumi, supilame granolą ir šauname į 160 °C temperatūros orkaitę su vėjelio režimu džiovinti maždaug 1 valandą ir 15 minučių. Kartais pamaišome, kad granola neprisviltų. Atvėsusią granolą suberiame į sandarius stiklainius.
1 šaukštas (12 g) – 36 kcal
25 g – 76 kcal
O razinas ir slyvas kartu kepti ilgiau nei valandą. Nesusvils jos per daug?
Sudaigintus grikius sumaišyti su kitais ingredientais ir kepti orkaitėje? Ar prieš sumaišant dar išdžiovinti 60oC 1val kaip virtus grikius?