Spalvos tokios pavasariškos, o patiekalas gaivus, lengvas ir ryškus. Ideali savaitgalio vakarienė.
Lašiša citrininiame sultinyje ir žirnelių piurė
Citrininiam sultiniui:
Žirnelių piurė:
Lašišai:
Gaminimas
Pirmiausiai pasigaminkite citrinos sultinio:
Įkaitinkite keptuvėje alyvuogių aliejų ant vidutinės ugnies. Smulkiai supjaustykite svogūną ir berkite į keptuvę. Kepkite, kol suminkštės – apie 7 minutes. Nutarkuokite vienos citrinos žievelę ir suberkite prie svogūnų, ten pat išspauskite abiejų citrinų sultis. Supilkite sultinį arba vandenį ir virkite ant mažos kaitros, kol sutirštės ir išgaruos beveik pusė skysčio. Dalį mėtų smulkiai supjaustykite ir atidėkite – jos skirtos serviravimui.
Imamės žirnelių piurė:
Šaldytus žirnelius atšildykite, kad būtų kambario temperatūros – galite ir karštame vandenyje palaikyti, kad greičiau tai įvyktų. Suberkite žirnelius į maisto kombainą ar indą, įberkite druskos, pipirų, sudėkite likusius mėtų lapelius ir česnako skiltelę, ir viską gerai sutrinkite iki vientisos masės. Dar trindami, įpilkite alyvuogių aliejaus. Kietąjį sūrį sutarkuokite. Dėkite žirnelių piurė į puodą, užkaiskite ant mažos kaitros ir pašildykite (nereikia, kad užvirtų, tik pašiltų). Tuomet suberkite tarkuotą sūrį. Uždenkite ir atidėkite.
Ir galiausiai lašiša:
Ant didelės kaitros įkaitinkite alyvuogių aliejų keptuvėje. Pabarstykite lašišos gabaliukus druska ir pipirais. Dėkite lašišą į keptuvę (oda žemyn) ir kepkite apie 4-5 minutes, kol užsidės rusva plutelė. Apverskite žuvį ir dar pakepkite apie 2 minutes, jeigu norite vidutiniškai iškepusios, o jei pilnai iškepusios – dar keliomis minutėmis ilgėliau.
O dabar jau serviruojame:
Į citrinų sultinį suberiame smulkintas mėtas ir išmaišome. Padaliname sultinį į keturias gilias lėkštes. Krauname didelį šaukštą (ar du) žirnelių piurė į lėkštės centrą, tuomet uždedame po lašišos gabalėlį. Valgome ir gardžiuojamės iškart.
Nurodyto kiekio užteks pamaitinti keturis vakarieniautojus, o jei šį patiekalą gaminsite vakarienei dviems, likusią lašišą galite tik padruskinti ir dėti šaldytuvan, o iškepti kitą dieną.
Reikia garnyro salotinio kokio dar? Tiks ir salotų lapai su paprastu (alyvuogių aliejus-citrina-druska-pipirai) užpilu arba pakepinkite salotą ant keptuvės, prieš tai ją padalinę pusiau ar į keturias dalis ir apšlakstę mėgstamu aliejumi. Dar tinka ir česnakas, jei mėgstate.
Labai geras receptas! Mano dukra, kai pakvieciau valgyt, taip pasnairavo nepatikliai, bet paragavom, super:) vertas Michelin zvaigzdes:) . Tik as vienos citrinos sultis pyliau vietoj dvieju, pakanka rugsteles.