Kaune, gyvena unikali močiutė Biruta Stankevičienė. Tikėtina, kad Biruta yra vyriausia Lietuvos vaizdo tinklaraštininkė kulinarė – kitaip tariant, vlogerė. O gyvena ji labai linksmai, patys pažiūrėkite. Biruta turi keturis anūkus, bet daugiausia laiko praleidžia su vyriausiuoju – Romu.
Būtent Romas sugalvojo, kad kadaise Šiauliuose virėjos specialybės pramokusi, Palangos ir Kauno valgyklose visą gyvenimą maistą gaminusi močiutė gali tapti jutubo kanalo įžymybe. Pats Romas dirba korepetitoriumi – moko vaikus matematikos ar fizikos, mėgsta filmuoti ir fotografuoti, o kai randa laisvą minutę – skuba į virtuvę pavalgyti močiutės skanumynų, nufilmuoti naujo recepto judviejų kanalui arba tiesiog paplepėti.
Išmonės Romui ir Mo tikrai netrūksta. Vaizdo įrašuose jie gamina ir tradicinius lietuviškus patiekalus, pavyzdžiui, legendinius Mo cepelinus ar žemaičių blynus, ir ragauja naujovių – marokietiškų blynų arba pirmąjį močiutės gyvenime mėsainį. Tiesa, visgi Mo labiau gamina, o Romas – filmuoja ir valgo.
O mano laidoje jie gamino labai skanią vištą, kur prieskoniai pakišti po odele, o vidus pilnas gėrybių.
Romo ir Mo kepta višta su obuoliais ir apelsinais
Reikės:
Marinatui po odele:
Padažui:
Gaminimas
Sviestą ištirpdome ir sumaišome su visais likusiais marinatui skirtais ingredientais. Vištos odelę pirštais ir peiliuko pagalba atskiriame nuo mėsos (nenupjauname, tik numauname, kiek įmanoma labiau – kaip kokią kojinę). Mėsą įtriname marinatu, pasilikdami kelis šaukštus jo, ir vėl užklojame odelę. Su likusiu marinatu patepame vištos išorę.
Į vištos vidų dedame supjaustytą obuolį, dalį svogūno ir kelis gabalus citrinos Vištos kojas sukryžiuojame ir sutvirtiname siūlu.
Į skardą sudedame gabalais supjaustytą obuolį, svogūno riekelių ir griežinėliais supjaustytą apelsiną. Beriame rozmarinų ir petražolių, užpilame šiek tiek vandens.
Ant skardos uždedame groteles, o ant jų patupdome vištą. Kai ji keps, sultys tekės ant vaisių.
Kepame 190 ℃ orkaitėje apie valandą ar kiek ilgiau. Po kokių 40 min. vištą patepame medumi ir leidžiame dar kepti ir skrusti.
Kai višta iškepa, padarome padažą. Padažui puodelyje ištirpiname sviestą, dedame miltus ir lengvai pakepame, kad pasidarytų košelė. Tuomet supilame skardoje po kepimo susidariusias sultis ir maišome, kol padažas sutirštėja.
Labai skani višta išėjo pagal šį receptą, kepant pavarčiau ir pagaliau man gavosi visa gražiai apskrudusi. Vištą pamarinavau su prieskoniais per naktį tad gerai įsigėrė česnakas, tik druskos kiek pamažinau, sunkoka buvo nustatyti kiek reiktų.