Spausdinti

Desertui, manau, labai tiks citrinų plokštainis (Tarte Au Citron), lengvas, gaivus, rūgštokas ir ypač gerai įsikomponuojantis į geltonai ornažinę Velykų dienos temą, po visų mimozų, morkų ir gausybės kiaušinių.

Citrinų plokštainis (Tarte Au Citron)

0
komentarai
0
Porcijos
8 asm.
Kepimo, virimo laikas
45 min.

Pagrindui (23-24 cm skersmens):

90 g sviesto, supjaustyto gabalėliais
1 šaukšto aliejaus
3 šaukštų vandens
1 šaukšto cukraus
1/8 šaukštelio druskos
150 g miltų

Citrinų įdarui:

125 ml šviežiai išspautų citrinų sulčių
1 tarkuotos citrinos žievelės
150 g cukraus
90 g sviesto, supjaustyto gabalėliais
2 kiaušinių
2 trynių
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

Kepame plokštainį

1

Orkaitę įkaitinti iki 210˚C.

2

Į karščiui atsparų dubenį sudėti sviestą, aliejų, vandenį, cukrų ir druską ir įstatyti dubenį į orkaitę 15 min., kol sviestas aplink dubens kraštelius lengvai paruduos.

3

Išėmus dubenį iš orkaitės, dėti miltus ir gerai išmaišyti, kol pasidarys vientisa tešla. Tešlą krėsti į 23 cm skersmas apvalią skardą išsiimančiu dugnu. Atskirti vyšnios dydžio tešlos gabalėlį ir padėti jį į šoną,  o likusią tešlą tolygiai paskirstyti po visą skardos dugną ir kraštus, gražiai ją išplojant ir išlyginant su pirštais.

Reklama
41011
4

Tešlą subadyti šakute (apie 10 kartų) ir pašauti į orkaitę. Kepti apie 15 min., kol paplotis gražiai paruduos.

5

Išėmus paplotį iš orkaitės, užtaisyti visus atsiradusius įtrūkimus – užklijuoti juos mažais lopeliais iš paliktos nekeptos tešlos. Galima sulopytą paplotį pašauti kokiom 2-3 min. į dar karštą orkaitę, bet nebūtina – lopeliai nuo iškepusio papločio karščio patys apdžius.

6

Iškeptą paplotį atvėsinti skardoje.

Ruošiame kremą:

1

Sumažiname orkaitės kaitrą iki 180˚C.

2

Rūgštims atspariame vidutinio dydžio puode pakaitinti citrinų sultis, tarkuotą citrinų žievelę, cukrų ir sviestą, kol sviestas ištirps.

3

Kiaušinius ir trynius išplakti, kol gerai susimaišys.

Reklama
41011
4

Į išplaktus kiaušinius, juos vis dar energingai plakant,  plona srovele pilti šiltą citrinų sulčių, cukraus ir sviesto mišinį. Visą supylus, dar kelis kartus gerai paplakti, kad viskas gerai susimaišytų. Pilti visą mišinį atgal į tą patį puodą, kuriame kaitintos sultys ir sviestas.

5

Ant silpnos ugnies, pastoviai maišant, kaitinti, kol mišinys sutirštės ir pradės kilti pirmieji burbuliukai. Iškart nukelti nuo ugnies, perkošti įdarą per tankų sietelį tiesiai ant jau iškepto ir atvėsusio papločio; jeigu sietelis per tankus, įdarą galima  lengvai paspausti su lopetėle ar mediniu šaukštu.

6

Išlyginti įdaro paviršių ir pašauti plokštainį į orkaitę 5-7 min, kol įdaras šiek tiek sustandės.

7

Išėmus iš orkaitės, paplotį atvėsinti skardoje. Atvėsusį paplotį išimti iš skardos: atsargiai jį prilaikyti už išsiimančio dugno ir perkelti ant lėkštės ar padėklo.

Ingredientai
Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003

Rašyti komentarą