Spausdinti

Kai kartu su pavasariu ateina mamos diena, dažnas prisimenam savo vaikystę. Tokią ramią, lengvą ir saugią, kvepiančią mamos kepamu pyragu. Šis didelis keksas su daug razinų – irgi iš vaikystės prisiminimų. Šis pyragas yra riebus biskvitas su sviestu, jis – naminis klasikinis, todėl labai minkštas. Romas yra neatskiriama šio kepinio dalis. Žinoma, galima jį išsikepti ir nepamirkius razinų rome, bet būtent tamsaus romo aromatas suteikia jam ypatingą skonį ir kvapą. Šis keksas toks paprastas, kad galite išsikepti jį kas antrą dieną. Tik mažutė pastabėlė: būtų gerai, jei galėtumėte razinas pasiruošti iš anksto, na, pavyzdžiui, per naktį jas mirkyti rome. O jei namų darbų neparuošėt, tai bus galima susiruošti ir vėliau. Bet vis tiek reikės bent pusvalandžio…

 

 

Keksas su razinomis

3
komentarai
104
Porcijos
8 asm.
Kepimo, virimo laikas
50 min.

Reikės:

180 g minkšto sviesto
180 g cukraus
3 kiaušinių
150 g razinų
100 ml rudojo romo (jei nenorite vargti ieškodami, tai tiks ir brendis arba juodoji arbata)
200 g miltų (dar 0,5 šaukšto miltų reikės razinoms apvolioti)
1–2 šaukštų pieno
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos
1 šaukštelio cukraus pudros (pabarstyti ant viršaus, jei norėsite jį taip papuošti)
1 citrinos (jei norėsite įtarkuoti citrinos žievelės)
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

1

Įjunkite orkaitę – temperatūra 180 ºC. Kepimo formą ištepkite sviestu.

2

Razinas nuplaukite karštu vandeniu.  Sudėkite jas į puodą, užpilkite romu ir ant nedidelės ugnies truputį pakaitinkite, kad romas greičiau įsigertų į razinas ir jos išbrinktų. Razinos turėtų sugerti beveik visą skystį, kad jo liktų tik šaukštas ar du.

3

Minkštą sviestą įdėkite į dubenį, kuriame viską plaksite. Suberkite cukrų, žiupsnelį druskos ir pradėkite plakti elektriniu plakikliu, kol sviestas pabals ir viskas atrodys lyg minkštas sviestinis kremas.

Reklama
41011
4

Tada po vieną muškite kiaušinius ir toliau plakite, kol pamažu įplaksite visus kiaušinius. Įpilkite pieno ir dar kartą viską perplakite.

5

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įmaišykite į sviesto ir kiaušinių masę.

6

Ant razinų užbarstykite pusę šaukšto miltų, kad jos šiek tiek apsiveltų, ir suberkite jas į tešlą.

7

Išmaišykite ir drėbkite tešlą į kepimo indą. Pyragą kepkite apie 50 minučių, kol paruduos ir gražiai pakils. Lengvai išimsite, kai jis truputį atvės. Pabarstykite cukraus pudra.

Ingredientai
Alternatyva

Suprantu, kad tamsus romas nėra pats populiariausias gėrimas Lietuvoje, taigi, jeigu jo neturite, razinas galite mirkyti brendyje arba arbatoje. Tešla bus gana standi, tad jei liks skysčio nuo razinų, nepabijokite įmaišyti jo į tešlą. Į keksą galite dėti ne tik razinų, bet ir, pavyzdžiui, smulkiai pjaustytų abrikosų. Dar kitokio skonio suteiks įtarkuota citrinos žievelė.

Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai
  1. Išbandytas!!!! Sudorotas per 15 minučių, tad išvada- idealus keksas visomis progomis, o geriausia- be progos;) ačiū Beata!!!

  2. Jis nerealus 🙂 kepiau su spanguolėmis, kepiau su abrikosais. Pasaka 🙂 Visi lieka sužavėti, kurį laiką mano mėgstamiausias buvo Negriukas iš supermama.lt bet šitas jama viršų 🙂

  3. Niekada nemaniau, kad kepsiu su razinom kažką. Bet turėjau razinų netyčia ir laisvo laiko. Išmėginau. Mano šeima, vakare susirinkusi namo, nepatikės, kai pasakysiu, kur išgaravo didelė dalis šio kekso ir kad jis bus dar ne kartą kepamas 😀

  4. Be galo skanus minkstutis! butent toks kaip ir aprasytas 🙂 pirmas kepinys is tavo Beata Receptu Knygos : Beatos Kepiniu Knyga 🙂 liuks bandysim toliau koki kita nauja receptuka nes koki tik darau visi pavyksta puikiai ir buna be galo skanu 🙂

    P.S Aciu Tau Beata uz nuostabius receptus ir begalo puikias knygas kurias tu parasei 🙂 is visu,knyguciu turiu dar tik dvi 🙂 tikiuos, kad kita met tai pat isigysiu dar viena tavo knyga :)tai darosi kaip kokia tradicija :)kartu su pomegiu 🙂

  5. Siūlau visiems išbandyti šį nerealų recepčiuką! 🙂 Skonis NEIŠPASAKYTAS 🙂 Ačiū Beatai 😉 P.S. Aš razinas viriau juodojoje arbatoje, skonis nerealus 😉

  6. Supratau, atsiprašau! Bet receptas superinis!!! Buvo labai skanu – šiandien vėl darysiu 🙂 ačiū!

  7. Beata, kodėl man razinos nusėda į apačią? Abu kartus mirkinau, pirmą kartą įmaišiau į masę bendrai, antrą kartą užbėriau arčiau viršaus ir užpyliau tešla – vis tiek jas radau dugne. 🙁 O anksčiau kepdavau bobą, taip gražiai jos pasiskirstydavo per visą „pyragą”.

  8. Margariną reikia aplamai pamiršti,nes tai baisus nuodas . standinantis kraujagysles ir provokuojantis onkologiją. Margarinas atsirado apie 1920 uosius. Iki to laiko onkologiniai susirgimai buvo be galo reti.

  9. Nuostabus receptas! Kepiau Kaledom dovanu , visi liko patenkinti ir nustebinti, paprasta, skanu ir grazu.:-)

  10. Šis keksiuko pyragas pats geriausias ir skaniausias iš visų. TIesą rašė, kad per 15min buvo suvalgytas 😀 močiutei beprotiškai patiko. O skaniausias, kai yra tik išimtas iš orkaitės, ir šiek tiek atvėsęs. Liuks, AČIŪ už receptuką!

  11. Šis keksiuko pyragas pats geriausias ir skaniausias iš visų. TIesą rašė, kad per 15min buvo suvalgytas 😀 močiutei beprotiškai patiko. O skaniausias, kai yra tik išimtas iš orkaitės, ir šiek tiek atvėsęs. Liuks, AČIŪ už receptuką!

  12. Pabandžiau ir aš, paskaičiusi atsiliepimus 🙂 Keksas tikrai visai nieko, greitai paruošiamas, tačiau mums per riebus. Sekantį kartą bandysiu dėti mažiau sviesto

  13. Sveika Beatule(labai jau grazu varda tu turi) turiu pusesere bendravarde…na bet cia as ne apie tai 😀 😀 labai labai jau ilgai knietejo kazka pagaminti is tavo superiniu sedevru…knyga turiu tik viena(gaila) bet ateityje tikiuos tureti ir kitas pazadu :D, tad tas noras nedave ramybes tai kad laaabai pasiilgau kepto kekso kvapo 😀 wow radau tavo receptuka..nudziugau kad jis laaaaabai lengvai pagaminamas,ir jis isgirtas kitu skaitytoju,kepejeliu tad nusprendziau siandien ir as pagaminti.Aciu labai uz recepta ,laukiu rezultato,viskas pasauta jau i orkaite.Laukite tesinio 😀

  14. Sveiki,

    noriu pasidalinti savo bandymais: kadangi nemėgstu razinų, tai į visus receptus, kuriuose matau, kad reikia razinų, dedu datules, spanguoles ar pan.
    Žinokit šis keksas su datulėmis (smulkiau supjaustytomis) yra tiesiog nepakartojamas :). TOBULAS 🙂 rekomenduoju išmėginti 🙂

  15. O Dievaži, koks skanus keksas!!! Aišku romo neturėjau, tad pyliau Rygos juodąjį balzamą ir pusę buteliuko romo esensijos. Mhmmm nežinau, ar iki ryto man vaikinas paliks bent kasnį :))

  16. Man pavyko! Skonis nuostabus! Razins „neprigere” labai, tai I dugna nesukrito 😀 Aciu uz puiku recepra!

  17. Paskaičiau komentarus ir neatsispyriau pati pabandyt. Rezultatas – 10 balų! Nors turėjau tik 80g sviesto (plius įpyliau šlakelį gero aliejaus) ir vietoj razinų dėjau aguonų, skonis tikrai nenuvylė. Ačiū už puikų receptą.

  18. Beata, gal Jus galit pakonsultuoti kodel kai kepu pyraga, kuriame yra kokiu tai priedu pvz razinu, riesutu ar kt., kepimo milteliai nepakankamai ispurena tesla t.y. pyragas neiskyla, kepimo milteliu dedu net daugiau nei nurodyta recepte. Aciu.

  19. Sveiki,
    Man reikia pagalbos… Pirmą kartą gyvenime ruošiuosi kepti keksiukus pagal šį receptą… Ir šiaip esu ne kokia kulinarė, tad ieškau patarimų. Kiek laiko reikėtų kepti keksiukus (tuos truputį didesnius)? Manau 50 min per daug jau…
    Ir kiek tešlos reikia dėti vienam keksiukui, nežinau kiek jie dar pakyla…
    Dėkui iš anksto!

  20. Puikus keksas labai skanus, net mano mazajam patiko labai ( aisku nemirkiau rome :D), tik va vel galvojo kepti bet ziuriu neturiu pieno, Beata ziurekit kas butu jei vietoj pieno giretines ideti? 🙂

  21. Nesu didelė saldumynų mėgėja,bet šis keksas-tiesiog superinis.Kepinių knygoje aš į jį nebuvau atkreipusi dėmesio,bet čia-iškart ‘krito į akį’.Pagaliau turėsiu savo firminį 🙂 Nors pirmoje vietoje,pagal skonį,man visuomet liks šokoladainis(su rududu ir riešutų sviestu) bet jam reikia iš anksto pasiruošti ir parduotuvėje nusipirkti reikiamų produktų,kadangi apsipirkimą darome tik 1k per savaitę,tai nėra labai patogu.O šiam keksui,bet kuri šeimininkė,visuomet ras savo spintelėje reikiamų produktų 🙂

  22. Puikus keksas. Neturėjau razinų, įdėjau susmulkintų pamirkytų slyvų. Viskas susiderino pasakiškai gerai. Minkštutis, purutis – tiesiog tirpsta burnoje…. Šauni Naujų metų pradžia 🙂

  23. Man gavosi per riebus. Reikia mažiau sviesto dėti. Ir cukraus įdėjau perpus mažiau, tai gavosi ne per saldus.
    Nežinau,kaip kitom,bet mažai,kas rašė,kad per riebus. Jis tiesiog gavosi šlapias.

  24. Beata, sakykit prasau, man neissikepa keksas viduje, kepu daugiau nei valanda, kame gali buti reikalas. Gal miltu mazai dedu, neturiu svarstikliu bet dedu stikline pilna 200 ml.? Kokios konsistencijos turetu buti tesla? o razinas reikia pakaitinti tik 100 ml romo arba brendzio, tai skystis neuzdengia visu razinu, nieko tokio, pakaitinti ir nuimti kad pastovetu nakti? as mirkiau arbatoje, bet daugiau jos buvo, gal 250 ml, o puse likusios arbatos piliau i tesla, gal del to neissikepa, kad skyscio daug?

  25. nuostabus receptas 🙂 kepiau su sviestu, o dabar pameginau nupiginti ir panaudojau alieju, gavosi toks pat nuostabus 🙂

  26. Labai geras receptas!
    Kadangi sviestas buvo it ledo luitas ir nesinorėjo laukti kol suminkštės, tai jį išlydžiau ant silpnos ugnies. Manau, kad tai skonio ir kitų kekso reikalų nepagadino 🙂
    Spirgu iš laimės kaip skaniai gavosi 😀 ! ačiū ačiū ačiū!

  27. Puikus receptukas, pats skaniausias mano kada iskeptas keksas. Viskas pavyko. Tiesiog tirpsta burnoje 🙂 Aciu

  28. Labai suviliojo iškepti šį gerais atsiliepimai apipilta keksą 🙂 Tik klausimas, galima vietoj romo naudoti likeri(būtent turiu kavo likeri „Moka”) ?:)

  29. Iškepsim
    Apskritai visomoje ka esu kepes gamynes Beatos receptais
    Viskas uoga !
    Muset ne vien kad talentas bet trykštantis optimizmas užsidegimas meile tai ka daro
    Ačių jums!

  30. Labai labai skanus! Rekomenduoju, bet kaip kazkas rase auksciau komentaruose „neapsimoka kepti, nes iskart sudorojamas”

  31. Viskas puikiai gavosi! Tik kita kart pasiruosiu razinas is vakaro, nes uztrunka kol jos pilnai imirksta ir beveik nebelieka skyscio 🙂 skonis tikro naminio kekso! Labai dziaugiuosi ir kitiems taip pat rekomenduoju. Tikrai galima kepti kekviena diena, nes laaaabai lengva, greit viskas pasidaro, o kol kepa namus spejo susitvarkyti 🙂 aciu!

  32. Viskas puikiai gavosi! Tik kita kart pasiruosiu razinas is vakaro, nes uztrunka kol jos pilnai imirksta ir beveik nebelieka skyscio 🙂 skonis tikro naminio kekso! Labai dziaugiuosi ir kitiems taip pat rekomenduoju. Tikrai galima kepti kekviena diena, nes laaaabai lengva, greit viskas pasidaro, o kol kepa namus spejo susitvarkyti 🙂 aciu!

  33. Kepiau ir aš šį vakarą. Romą vyras sunaikino, tai brendyje virinau razinas. Iš tikrųjų tikrai labai skanus keksas. Drėgnas ir traškia plutele. Iš tokių, kurie verti būti įtraukti į mano kartotinų receptų sąrašą

  34. Labas Beata,
    Kepiau sita geri ir labai skanus gavosi, tik visos razinos su abrikosu gabaliukais buvo kekso apacioje ( vaisius laikiau brendyje per nakti, o po to apvoliojau miltuose). Galvoju, gal reikia po nakties dar ir pakaitinti juos ar ne taip supratau? Gal tada jie tolygiai pasiskirstytu po pyraga nenusesdami dugne? Aciu uz atsakyma!

  35. Esu kepusi ivairiu keksu ir pyragu,bet jie netokie sanus,arba isvis baisus.O sis puikus.As si keksa kepu be razinu,nes mano jaunimas nemegsta razinu.Dar atskyrus truputi teslos padariau kakavini sluoksni,gavosi nuostabus.Mano vyrai keksa suvalgo iskarto.Aciu Beatai uz recepta.

  36. Sveiki,
    Isbandziau – skanu!
    Tik labai idomu suzinoti priezasti kai razinos nusileidzia i apacia. Daryta kaip recepte, tik razinu feta daugiau nei nurodyta, bet gal reikia atkreipti demesio ka eigoje, kad jos pasiskirtytu po pyraga .. Aciu uz komentara.

  37. labai skanus keksas, labai, tik as alhogolio padauginau 🙂 bet man skanu ;D gal todel jaucias kad as tik ismirkiau ir kas nesusigere suverciau i tesla 😀

  38. Laba diena, turiu tikriausiai pakankamai kvailą klausimą.:) Neturiu apvalios kekso formos, bet turiu paprastą pailgą. Ar galima joje kepti tokius keksus ir jei taip ar nereikėtų daryti iš mažesnės normos. Ačiū. 🙂

  39. Isbandziau-ZIAURIAI SKANUS!!!Tik vietoj razinu ,dejau aguonas …PASAKA KEKSAS! Aciu Beata uz tokius nerealius receptus !!!

  40. Puikus receptas, labai skanus keksas tik klausimas, kodėl jis man sueižėjo, t.y. suskilo? Dar vienas negudrus klausimas – jei darau į mandrą formą ir po to keksą reikės apverst, tai jei jis netolygiai iškyla, tai pagrindą žmonės apipjausto? Bet tada nelieka skanios apatinės plutelės

  41. Pats skaniausias mano gamintas keksas! Toks tobulas, kad norėjosi dar ir dar! Ačiū už receptą!❤

  42. Kepu jau kelintą kartą, dedu dar kartais ir aguonų. Skanu tikrai, man dar kitą dieną dar skaniau, toks panašesnis į tarybinių laikų keksą. Ačiū Beata už receptą

Rašyti komentarą