Visi šio pyrago produktai labai dera. Tai kaip puikiai sustyguotas kvartetas. Lašiša su krapais ir garstyčiomis dažnas ir populiarus derinys skandinaviškoje virtuvėje. Greitai paruošiamai vakarienei aš mėgstu teisingai keptuvėje iškepti lašišos gabalą, tada sumaišau šaukštą grietinėlės su garstyčiomis, užpilu ant iškeptos žuvies ir beriu daug daug krapų – nuostabus ir paprastas patiekalas. Bet visa tai turi atsidurti pyrage. O jau krapų grožis ir kvapas!.. Krapų man niekada nebūna per daug.
Pirmiausia pasiruošiame tešlą. Atšaldytą sviestą įtarkuokite į dubenį su miltais. Įberkite druskos žiupsnelį ir pirštų galais įtrinkite sviestą į miltus, kad jo drožlės dar labiau susmulkėtų ir apsiveltų miltais. Viskas bus panašu į miltais apsivėlusius trupinius.
Į stiklinaitę įsipilkite 4 šaukštus šalto vandens. Peiliu greitai maišydami apšlakstykite vandeniu miltų ir sviesto masės kraštus. Jei atrodo, kad masė labai sausa, šliūkštelėkit dar šaukštelį vandens. Ranka suspauskit masę į gumulą, bet tešlos neminkykite, tik suspauskite, kad viskas sukibtų. Jei įpylėte per daug vandens, įberkite šiek tiek miltų, o jei tešla vis tiek sausa ir nekimba į vieną gumulą, tai dar įpilkite šaukštelį vandens (bet nepadauginkite, pilkite po šaukštelį ar tik po pusę).
Tešlos gumulą suspauskite į skritulį, suvyniokite į plėvelę ir 15 minučių palaikykite šaldytuve.
Stalą, ant kurio kočiosite, pabarstykite miltais. Pradėkite kočioti tešlą vis pasukdami lakštą per skritulio ketvirtį, kol iškočiosite apskritą lakštą, didesnį už kepio formą (kepimo formą naudojome 24 cm).
Atsargiai pakelkite tešlos lakštą, permeskite jį per kočėlą ir įtieskite į kepimo formą, atkeldami lakštą nuo kraštų viršaus ir įleisdami į formos kraštus. Tada, jei naudojate dantytą formą, ant viršaus uždėkite kočėlą ir „pervažiuokite” juo nukočiodami tešlos perteklių. Jei kepate torto formoje, tai nupjaukite peiliu.
Dabar formą su tešla dėkite į šaldiklį ir likykite jį ten apie 10 minučių arba pusvalandį gali pabūti šaldytuve, kad tešla sukietėtų. Jei to nepadarysite, kepdama tešla gali susitraukti. Ne pasaulio pabaiga, bet rezultatas jau nebus tobulas.
Įjunkite orkaitę – temperatūra 190 C.
Kol tešla šąla, pradėkite ruošti įdarą. Porus nuplaukite ir supjaustykite didesniais ar mažesniais apskritimais (labai gražiai atrodo įžambūs stambesni gabalai), tada juos dėkite į keptuvę su trupučiu sviesto ir ant nedidelės ugnies pakepinkite, kad suminkštėtų.
Kiaušinius išplakite kartu su grietine, pienu, garstyčiomis ir truputėliu druskos (lašiša sūri, tai per daug druskos nedėkite).
Supjaustykite smulkiai krapus ir suberkite į kiaušinio plakinį. Dabar belieka išsikepti pyrago pagrindą.
Į formą su tešlos lakštu įtieskite kepimo popierių, ant jo berkite balastą (pupeles, žirnelius arba kepimo svarelius) ir dėkite į orkaitę kepti apie 15 minučių, paskui išimkite popierių su balastu ir baikite kepti orkaitėje (dar apie 10 minučių).
Ištraukite iš orkaitės formą su apkepta pyrago „lėkšte”. Dėkite į ją apkeptus porus, lašišos gabaliukus ir pamaišę dar kartą kiaušinių ir pieno plakinį (kad garstyčių grūdeliai neliktų dugne) užpilkite jį ant lašišos.
Patogiausia bus, jei pyragą su forma padėsite ant kepimo skardos, nes jeigu netyčia dėdami pajudintumėte, orkaitės nepasieks nė vienas nuvarvėjęs lašas. Atsargiai, kad neišlietumėte skysčio, kiškite pyragą į orkaitę, sumažinkite temperatūrą iki 160 laipsnių ir kepkite dar apie 35-40 minučių, kol plakinys viską suvienys ir masė virs minkštu, puriu įdaru.
Pyragas gardus ir karštas, ir šaltas, bet geriau jam leisti atvėsti ir sutvirtėti. Patariu nepulti valgyti tuoj pat, palaukite, kol jis bus kambario temperatūros. Pyragas skanus ir kitą dieną, tik vaišinkitės juo ne šaltu, ką tik iš šaldytuvo ištrauktu, o leiskite sušilti iki kambario temperatūros, ant viršaus dar krapų užbarstykite – atgaivinsite ir vaizdą, ir skonį.
Sveiki! Gal kas turite receptą? Kažkur dingęs video ir tarp receptų neradau. Tikrai puikus pyragas, tik dar recepto nesu įsiminus :) Būsiu dėkinga, jei kas pasidalintų receptu. Ačiū!
Sveiki, o kokio ismatavimo kepimo forma naudojote?