Cinamono ir kardamono bandelės (pagal Tessa Kiros)
Tešlai:
Įdarui:
Gaminimas
Supilam pieną ir cukrų į dubenį, įtrupinam mieles, leidžiam mielėm ištirpti ir pradėti po truputį burbuliuoti.
Įmušam kiaušinį ir ištirpintą, bet ataušintą sviestą, kardamoną ir cukrų.
Miltus persijojam ir į miltų masę supilam skystą masę, pamaišom pradžioj su šaukštu, kai viskas susimeta į gabalą, paminkom su rankom. Tešla gali pasirodyti tokia lipni, bet truputį paminkius, nebelimpa taip prie rankų arba dar truputį miltų mestelėkite (Aš paprastai darau šitaip: jei labai tešla man limpa prie rankų, tai aš geriau jos neminkau iš viso, bet miltų nededu, o palieku pakilti. Bet aišku, visi liepia minkyti ir net dešimt minučių. Jei turite mikserį, tai tegul jis minko…)
Dubenį uždenkite dangčiu ar plėvele, ar rankšluoščiu ir pastatykite kur nors šiltai pakilti… Eikite daryti kitų darbų (bent jau pas mane jų visada pilna).
Kai tešla pakils, išverskite ją iš dubens, dėkite ant stalo, dalinkite į dvi dalis.
Iškočiokite iki stačiakampio apie pusę ar viso centimetro storio, ištepkite paviršių pusę kiekio minkšto sviesto, pabarstykite dosniai cinamonu ir cukrum.
Suvyniojam į dešrą. Supjaustom truputį įstrižai, taip, kaip krokodilo dantis pieštume.
Tada tą gabaliuką statome, kad stovėtu plačiuoju galu ant žemės (kaip krokodilo dantis) ir pirštu spaudžiam per vidurį, kad tie susukimai išvirstų gražiai lauk, kaip kokios varlės akys…ar aišku? Jei ne, tai darykite, kaip išeina. Papraščiausias būdas – supjaustyti tą dešrą ir kepti susukimais į viršų.
Tiesa, dar prieš kepant, joms reikėtų leisti pakilti apie pusvalandį (kol jos kyla, įjunkite orkaitę 190C) ir perbraukti su teptuku, pamirkytu į kiaušinio plakinį, ant viršaus dar cukraus pabarstyti… Kepti apie pusvalandį, kol paruduos gražiai ir iškeps…
Jau esu sakius, kad tokios bandelės, kai truputį pravėsta, labai sėkmingai užsišaldo.
Kepu tokias bandeles (su tam tikrais nežymiais) pakoregavimais jau senokai, o receptą nusižiūrėjau iš Sonatinos 🙂
Kardamonas bandelėms labai labai tinka! Tiesa, aš darau pusę su cinamonu, o kitą pusę su aguonomis (vyras jas dievina).
Kepu tokias bandeles (su tam tikrais nežymiais) pakoregavimais jau senokai, o receptą nusižiūrėjau iš Sonatinos 🙂
Kardamonas bandelėms labai labai tinka! Tiesa, aš darau pusę su cinamonu, o kitą pusę su aguonomis (vyras jas dievina).
Jau porą kartų kepiau šias bandeles ir abu kartus puikiai išėjo 🙂
Man kažko labai patinka, kaip šita tešla gaunasi. Taip maloniai minkosi :>
Dėkui už receptą!
Taip pat galima cinamoną pakeisti kakava 🙂 Fantastinės bandelės! ačiū už receptą ir už labai šaunų bandelių formavimo būdą!!!
Gaminau du kart – pirmaji su 650 g.miltu, kita maziau nei 500 g. antruoju kartu bandeles buvo superines -minkstuteles, kaip is parduotuves. tiesa, jau jas gaminau su varske viduje ir razinomis. kazkas nerealaus!aciu uz recepta
superines bandeles, vakar kepiau tai kvapas toooks malonus ir zinau kad be chemijos. Mano varnenu buriui uztenka puse tos teslos kiekio pvz vakarienei, o kita jauciu saldytuve palaikysiu per nakti ir prisiversiu atsikelti pries pusvaladi kad ikist i orkaite. Ir busiu super mama su garuojanciais pusryciais ir sypsenom is ryto.
Beje gera ideja svecius is ryto tokiom bandelem pavaisinti, nereiks vargintis ilgai ir rezultatas puikus.
superines bandeles, vakar kepiau tai kvapas toooks malonus ir zinau kad be chemijos. Mano varnenu buriui uztenka puse tos teslos kiekio pvz vakarienei, o kita jauciu saldytuve palaikysiu per nakti ir prisiversiu atsikelti pries pusvaladi kad ikist i orkaite. Ir busiu super mama su garuojanciais pusryciais ir sypsenom is ryto.
Beje gera ideja svecius is ryto tokiom bandelem pavaisinti, nereiks vargintis ilgai ir rezultatas puikus.
Šiandien vakarienei šeimai iškepiau šių bandelių. Šeima džiaugėsi ir patikėti negalėjo tuo, ką valgo – skanu buvo nerealiai – tiesiog dieviško skonio. Viską dariau taip, kaip parašyta. Tik įdarui dėjau dar kepintų smulkintų žemės riešutų. Tešla tikrai labai maloni gavosi, nelipo prie rankų, viskas taip paprastai gaminosi. Atrodo, kad viskas idealiai subalansuota: ir tešlos produktų proporcijos ir skonis – viskas tiesiog nuostabu. Ačiū, Beata!
Šiandien vakarienei šeimai iškepiau šių bandelių. Šeima džiaugėsi ir patikėti negalėjo tuo, ką valgo – skanu buvo nerealiai – tiesiog dieviško skonio. Viską dariau taip, kaip parašyta. Tik įdarui dėjau dar kepintų smulkintų žemės riešutų. Tešla tikrai labai maloni gavosi, nelipo prie rankų, viskas taip paprastai gaminosi. Atrodo, kad viskas idealiai subalansuota: ir tešlos produktų proporcijos ir skonis – viskas tiesiog nuostabu. Ačiū, Beata!
ką ten apie pravėsusių užšaldymą kalbėt.. jų neliko per pora valandų 🙂
ką ten apie pravėsusių užšaldymą kalbėt.. jų neliko per pora valandų 🙂
Tiesa, man niekaip neišeina tiek ilgai kept. Pas mane kepa kokia 10-15 min. 190 C temperatūroj.. matyt kokia pagreitinta mano orkaitė ar ką..
bet kaip ten pjaustyt ir statyt vis tiek neaišku..
bet kaip ten pjaustyt ir statyt vis tiek neaišku..
bet kaip ten pjaustyt ir statyt vis tiek neaišku..
Norėjau pasidalinti savo patirtim apie bandutes. Man jos išėjo gan kietos, skanios, bet kietokos…Kas galėjo būti ne taip?:)
Ačiū už atsakymą.
na ir as pabandziau bandeles, mmm kaip ir skanios bet pirktines man skanesnes, jos kazkokios puresnes. Gal as kazka ne taip dariau, miela Beata, paprotink mane:)
Retai rašau komentarus,bet šįkart nesusilaikysiu. Bandelės gavosi fantastiškos! Esu bandžiusi keletą receptų, nė vienos bandelės nė iš tolo neprilygo šioms 🙂
Beje ačiū už svarbų komentarą tekste, jog tešla net jei atrodo skystoka „susistovi”, pakildinau du kartus(nors turbūt būtų užtekę ir vieno) ir miltų pridėti visai nereikėjo. Net vaikinas, šiaip jau nelabai tokių kepinių mėgėjas, įvertino verdiktu „o rytoj iškepsi dar?” 🙂
Sveiki. ar būtina dėti kardamoną? Nes niekur nerandu jo pirkti..
O as kepu mielines bandeles su kefyru. 1 stikl kefyro, 1 valg saukstas mieliu, vietoj sviesto 3 šaukst aliejaus , miltu pagal pojuti. Pradejus deti miltus maisau ranka ir tesla nakciai su visu dubeniu dedu i Šaldytuva. Jeigu kita diena sutingstu kepti, tai dar para pastovi saldytuve. Bandeles gaunasi fantastiskos.
O as ismeginau su varske, tiesiog super.
sveiki, o kur deti kita puse sviesto??