Spausdinti

Challah yra tradicinė žydų pinta balta duona. Ji įvairiose virtuvėje turi skirtingus pavadinimus, bet jos esmė viena – tai minkšta, puri, mielinė balta duona, o pynimas jai suteikia tikro šventiškumo. Turtinga kiaušinių ir trupučio aliejaus, ji minkšta ir puri, tikras šventiškas Velykinis baltos duonos pyragas, kuris draugiškai tiks visiems Velykiniams kiaušiniams suvalgyti.

 

Challah arba baltos duonos pynė

0
komentarai
9
Reklama
41010
Porcijos
8 asm.

Reikės:

10 g sausų mielių (1,5 pakelio po 7g)
50 g cukraus ir dar 1 šaukšto cukraus
230 ml drungno vandens
2 šaukštelių druskos
590 g ir dar šiek tiek miltų
3 kiaušinių
60 ml ir dar šlakelio rapsų aliejaus
Saujos aguonų ir sezamo sėklų mišinio (ar kitų mėgstamų sėklų)
Kaip gaminti?
Reklama
38285
Reklama
41010

Gaminimas

1

sausas mieles sumaišome su šaukštu cukraus ir užpilame maždaug 120-130 ml drungno vandens. Gerai išmaišome, šaukšto nugarėle patrindami cukrų ir mieles į dubens sienelę. Uždengiame audeklu ar švariu virtuviniu rankšluosčiu ir paliekame šiltoje vietoje suburbuliuoti. Leidžiame pastovėti bent 10 min.

2

Tuo tarpu dideliame dubenyje sumaišome persijotus miltus su druska ir 50 g cukraus. Išmaišome ir viduryje padarome duobutę. Į ją mušame du kiaušinius ir vieną trynį (baltymą palikite aptepimui), pilame aliejų, likusį vandenį ir mielių mišinį. Rankomis sumaišome tešlą.

3

Kai tešla sulips į vientisą gumulą, pamiltuojame stalo paviršių ir minkome tešlą iki vientisos glotnios minklės. Užtruksime apie 10 min.

Reklama
41011
4

Kai tešla paruošta, dedame ją  į švarų dubenį, kurio sieneles ištepėme aliejumi, o tešlos paviršių taip pat patepame aliejumi, kad neapdžiūtų. Dubenį uždengiame audeklu ar aliejumi patepta maistine plėvele ir padedame į šiltą vietą pakilti, maždaug 1.5-2 val.

5

Kai tešla pakyla, padaliname ją į tiek lygių dalių, iš kiek vijų pinsime savo duoną. Iš kiekvieno gabalėlio rankomis suformuojame po gyvatėlę. Išrikiuojame jas visas lygiagrečiai ant stalo. Galus suspaudžiame į vieną ir piname vijas it plaukų kasą. Baigę, galus taip pat suimame į vieną saują. Duonos galus palenkiame.

6

Perkeliame duoną į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Paviršių švelniai patepame aliejumi. Laisvai apdengiame aliejumi patepta maistine plėvele ir paliekame šiltoje vietoje dar kartą pakilti, apie 1 valandą.

7

Tuo tarpu šakute išplakame 1 kiaušinio baltymą. Jei sunkiai seksis, galite į pilti šlakelį vandens. Kai duona pakyla, konditeriniu teptuku švelniai aptepame duoną kiaušinio plakiniu ir pabarstome pasirinktų sėklų mišiniu. Kepame 30-35 min 180 C orkaitėje.

Ingredientai
Patarimas

Galite dalį miltų pakeisti spelta ar viso grūdo kvietiniais miltais, pavyzdziui 400 g kvietinių miltų ir 190 g viso grūdo kvietinių ar spelta miltų.

Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai
  1. Sveiki Beata,

    turiu 2 klausimus: ar galima butu vietoj rapsu aliejaus naudoti alyvuogiu arba saulegrazu ir sausas mieles pakeisti i paprastas?

  2. Pynę kepu nuolat bent pora kartų per savaitę 🙂 Manoji dar ir su sviestu ir be kiaušinių… Išties užtruko kol įvaldžiau tobulą konsistenciją ir pynimo techniką, tad linkiu nepasiduoti, jeigu nesigaus iš pirmo karto. Pabandyti verta, nes duona tokia puri ir skani, jog ją skaniausia valgyti tiesiog su sviestu.
    Visada galima naudoti ir šviežias mieles (kepu tik su tokiom). 500 g. miltų reikia apie 6 g šviežių mielių. Patarimas kildinamui – uždenkite indą, kad neapdžiūtų ir labai silpnai šildant per valandą iškils orkaitėje. Neperkildinkite tešlos, nes kitaip kepant subliuška ir pynė praranda formą. Iškilti turi maždaug dvigubai.
    Verta pasistengti graźiai supinti! Yra daugybė įvairių būdų, kurie jūsų duoną padarys ypatingesne! Mano favoritas ir tradicinis pynimas vokiškuose kraštuose:https://www.google.ch/search?client=tablet-android-sonymobile&biw=800&bih=500&tbm=isch&sa=1&ei=5dPxWKjdCoLXUb70rOAP&q=zopf+flechen&oq=zopf+flechen&gs_l=mobile-gws img.3..0i13k1l3j0i13i30k1l2.19740.30522.0.31063.11.7.1.3.3.0.254.938.0j5j1.6.0….0…1c.1j4.64.mobile-gws-img..1.9.1026…0j0i10k1j0i8i30k1j0i30k1.qTVZLOZ703U#tbm=isch&q=brot+zopf+flechen&imgrc=8bx9CmhKrLtJRM:
    Sėkmės ir skanaus! 🙂

  3. O aš šiandien išbandysiu švedišką metodą (švedai dideli kepinių mėgėjai) – 20-25 min. užminkytą tešlą įkišau į šaldiklį. Tuomet bus lengviau formuoti kepinius (bandeles ar pynes). Vėliau, kai suformuosiu pynes, paliksiu pakilti šiltoje orkaitėje ir kepsiu.

Rašyti komentarą