Dabar man labiausiai patinka gaminti tai, kas tinka visiems – ir dideliems, ir mažiems. Kartą mėginau prastumti šeimai tai, kas man labiau patiktų, kaip, pavyzdžiui, rizotas su juodais ryžiais, perlinėmis kruopomis ar grikiais. Bet visos mano inovacijos buvo sutiktos vienodai: „Mama, gal gali normaliai ką pagaminti?“. Tai ir darau normaliai, nes ryžiai patinka visiems. Iš tiesų, tai pusė pasaulio, tiksliau didesnė jo dalis, valgo ryžius, o mes, gyvi bulvėmis, esam mažuma.
Klasikinis rizotas yra gaminamas su vynu ir daug parmezano, o aš naudoju kitą iš italų pasiskolintą metodą, kai viskas lėtai maišoma. Tiesą sakant, net nebūtina nuolat maišyti, galima tiesiog daryti kitus darbus ir, vis prisimenant, pamaišyti. O skanu tai pasakiškai! Mano džiaugsmui, net Hariukas valgė.
Toks sezoninių daržovių pilnas rizotas tapo dar skanesnis, kai atradau skystus „Gallina Blanca“ sultinius, kartą jų paragavau ir taip pamėgau, kad norėčiau jog jie niekada nesibaigtų. Aišku, gyvenimas būtų tobulas, jei galėtum pats kiekvieną kartą namie išsivirti sultinį, bet savaitės viduryje tai būtų negirdėta prabanga! Todėl dabar visada sandėliuke stovi bent keli „Gallina Blanca“ vištienos ar daržovių sultiniai, jie praverčia ne tik sriuboms ir padažams, bet ir tokiam patiekalui, kaip šis mano rizotas. Dar man patinka šių sultinių sudėtis – nerasite čia nei konservantų, nei dažiklių, nei glitimo. Tai 100 proc. natūralus, naudoti paruoštas produktas – galite pašildyti ir gerti vieną ar gaminti įvarius patiekalus, o ir skonis labai geras, primena namie virtą.
Sezoninių daržovių pilnas rizotas
Reikės:
Gaminimas
Svogūną supjaustome smulkiai, į didesnę keptuvę pilame aliejų ir suberiame svogūną, kepiname ant vidutinės ugnies, kad nepridegtų, bet maloniai gelsvėtų.
Saliero lapkočius smulkiai supjaustome, morkas sutarkuojame, grybus supjaustome. Česnaką sutriname arba supjaustome plonomis riekelėmis. Prie svogūnų dedame grybus, česnaką, salierą ir morkas, ir pakepiname viską kartu kokias 5 – 7 minutes.
Jei buvote pamerkę ryžius, juos nuplauname, beriame į keptuvę ir pakepiname kartu su daržovėmis. Po truputį vis pilame daržovių sultinį „Gallina Blanca“, kartas nuo karto pamaišome, taip maždaug 20 -30 minučių. Pusiaukelėje, įmaišome smulkiai supjaustytus pomidorus ir pabaigiame gamybą.
Jei norite truputį pagreitinti reikalus, kol pjaustysite daržoves, ryžius užpilkite verdančiu vandeniu ir leiskite jiems tiesiog pastovėti tame vandenyje. Geriausia naudoti specialius ryžius, skirtus rizoto gamybai. Galite naudoti ir kitokius, tik nelabai tinka tie, kurie plikyti. Basmati ryžiai, pavyzdžiui, išvirs labai greitai, tik bėda ta, kad jie labai minkšti ir birūs, todėl neišlaikys formos ir gali supulti į nepatrauklią košę. Vis dėl to, minkščiausi ir maloniausi, bet, aišku, ilgiausiai verdantys bus rizoto ryžiai.
Atidarytą sultinio pakuotę reikia laikyti šaldytuve ir suvartoti per 4 dienas. Jei nespėtumėte – likutį galite užšaldyti.
„Gallina Blanca“ skystus sultinius perku www.barbora.lt, dar jų galima įsigyti didžiosiose IKI ir Maxima parduotuvėse.
Dar, jei norisi, galima šalia patiekti greitai pakeptos vištienos krūtinėlės ar kokios nors žuvies. Dar labai gardu fetos sūris ir kitoje keptuvėje greitai pakepintos cukinijos, priklausomai nuo to, ką mėgstate. O daržovės tinka visokiausios, tik tos, kurios žalios, kaip, pavyzdžiui, brokoliai, cukinijos, žirneliai ar špinatai turi būti dedamos pabaigoje arba įmaišomos atskirai apvirtos. Šaknines ir tvirtesnes daržoves, tokias kaip moliūgas, saldi bulvė, salieras ar pastarnokas dėkite pradžioje, kadangi joms suminkštėti reikia daugiau laiko.
Puikus sultinys! Atradimas vietuveje taupantis laika! Ypac skani zuvies sultinio sriuba su ryziais ir svelniai kepintomis darzovemis!
O kur pradingo citrinos sultys ir čiobrelis….? Ar šie sultiniai labai kažkuo kitokie,nes man gavosi truputį prieskoka!
Beata, man kiekvieną kartą kyla klausimas, ar reikia lupti pievagrybius?
Ačiū už atsakymą.
Sveiki,
Nesu bandziusi skysto sulrinio, tiek ji isgyrete noreciau ji isbandyti maisto gamyboje kur galeciau jo isigyti???
O va ryžių nuplovimas risotui tai jau čia, manau, neapsižiūrėjimas, šiam patiekalui ryžiai kaip tik neplaunami
O šiaip, rizotas gavosi geras, ačiū, Beata 🙂
O vynas, kuri pilama i visus rizoto, nereikia, galima apseiti ir be jo?