Spausdinti

„Vištų gali prisikepti bet kada, kalakuto nemėgstu, todėl būtent žąsis kuria šventinę nuotaiką. Nors yra vienas toks geras kalakuto kamšalas su juoda duona, romu ir daug džiovintų vaisių. Jis labai tinka sausai paukštienai. Visgi antis ar višta – joks čia įdomumas. O štai su žąsimi jau reikia padirbėti: svarbu išgelbėti ją nuo taukų. Paprastai aš jas kepu dvi.

Vienais metais šeimynai pareiškiau, kad žąsų nebus. Einam, sakau, į gruzinų restoraną, ten ir pavalgysim, mat gruzinų Kalėdos nesutampa su mūsiškėmis, jei darbo diena – jie pamaitina. Bet viskas baigėsi tradiciškai, kažkaip tos dvi žąsys pas mane atkeliavo. Teko jas paruošti. Vaikams būtinai reikia tos tradicijos, kitaip – kokia šventė?”

Editos Mildažytės kalėdinė žąsis

0
komentarai
5
Porcijos
8 asm.
Kepimo, virimo laikas
2 val. 30 min.

Reikės:

3–3,9 kg jaunos žąsies
1,5 saujos druskos
kelių lauro lapų
1 kg raugintų kopūstų
1 kg obuolių
garnyrui - bulvių
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

1

Nuo paukščio odos pašaliname padaigas, išimame uodegos taukus. Taukus išlydome, atsidedame pusę blynams, bulvėms kepti ar sriuboms gardinti.

2

Žąsį įtriname druska ir sulaužytais lauro lapais: paukščio vidų ir išorę. Marinuojame nuo trijų dienų iki savaitės, vis pavartome.

3

Išvakarėse raugintus kopūstus sumaišome su žąsies taukais, jais įdarome paukštį. Kojas ir sparnų „alkūnes“ apsukame aliuminio folija – sparnų dilbio dalį pašaliname. Paukštį kišame į kepimo rankovę ir padedame vėsiai, kad bręstų.

Reklama
41011
4

Šv. Kalėdų rytą kepame 220 °C temperatūros orkaitėje 30 minučių, kitas 2,5–3 valandas – 150 °C temperatūroje.

5

Likus 40 min. iki paukščio kepimo pabaigos, į skardą sudedame ir iškepame kartu obuolius. Jei pjausite juos pusiau, užteks ir 20 min.

Ingredientai
Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai

Rašyti komentarą