Aguonų per Kūčias ir Kalėdas turi būti daug. Čia yra dar viena pyrago su aguonomis variacija. Skanus bus ir be karūnos, jei bijote termiškai neapdoroto kiaušinio baltymo. Pyragas drėgnas, jame stipriai juntami riešutai ir razinos, o obuoliai beveik ištirpsta, palikdami tik savo aromato užuominą ir subtilią rūgštelę.
Aguonų pyragas su karūna
Reikės:
Karūnai:
Gaminimas
Aguonas suberiame į puodelį, užpilame pienu ir paverdame 15–20 minučių ant mažos ugnies. Nukošiame jas ir paliekame atvėsti.
Riešutus susmulkiname peiliu.
Obuolius nulupame ir supjaustome smulkiais kubeliais.
Įjungiame orkaitę – temperatūra 180 °C. Apvalios kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi.
Atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius išplakame kartu su minkštu sviestu, aliejumi, medumi ir cukrumi.
Į trynių ir sviesto plakinį suberiame pasmulkintus riešutus, obuolius, miltus ir likusias pyrago sudedamąsias dalis, išskyrus baltymus.
Baltymus išplakame iki standžių putų ir labai atsargiai šaukštu įmaišome į pasiruoštą tešlą.
Tešlą sukrečiame į kepimo formą ir kepame įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Patikriname, ar pyragas iškepęs – per vidurį įsmeigiame medinį iešmelį, ištraukiame – jis turi būti sausas.
Iškepusį pyragą 10 minučių paliekame formoje, tada iš jos išimame ir perkeliame atvėsti ant grotelių.
Karūnai išplakame kiaušinio baltymą iki minkštų putų, laipsniškai suberiame persijotą miltelinį cukrų ir plakame iki baltos purios masės.
Karūna puošiame pyragą, ant viršaus uždedame obuolienės.
Ačiū už puikų aguoninį tortą, ir tikrai vertėjo plakti kremą!